De leukste buitensporten voor kinderen en volwassenen

(Last Updated On: January 31, 2022)

Ben je op zoek naar een leuke sport die je buiten kan beoefenen maar heb je helemaal geen inspiratie? Helemaal geen probleem: ik heb een lijst voor jou gemaakt van allerlei buitensporten met hun voor- en nadelen. Zo weet jij gelijk of deze sport wat voor jou is!

In deze lijst neem ik sporten op voor zowel volwassen als kinderen.

Buitensporten
Buitensporten

Photo by Ekaterina Novitskaya on Unsplash

Welke buitensport kiezen?

Ah, de hamvraag: welke buitensport moet ik kiezen? Moeilijk, he? Ik zou zeggen: kijk vooral hoeveel tijd je beschikbaar hebt, wat je budget is en of je vast wilt hangen aan een planning. En natuurlijk: vind je het wel écht leuk?

Ook al doe je dit als goed voornemen en wil je voor je gewicht wat meer gaan sporten om zo af te vallen of om meer spieren te krijgen, als je het leuk vindt, hou je het vanzelf al veel beter vol!

Buitensporten (individuele sporten)

Zwemmen

Je kan ook buiten gaan zwemmen, maar dat is vooral voor in de zomer weggelegd. De meeste buitenzwembaden zijn in de winter en herfst gesloten, dus dan zal je naar een binnenzwembad moeten verhuizen.

Het grote voordeel: met zwemmen gebruik je veel verschillende spieren en het is ook ideaal als je bijvoorbeeld wat last hebt van je gewrichten. Dankzij het water heb je daar veel minder last van. Een abonnement bij je lokale zwembad is vaak niet zo heel duur en je kan er ook een gezellig uitje van maken om eens naar een subtropisch zwembad te gaan met het gezin of met wat vrienden.

Golf

Ook érg leuk om te doen: gaan golfen! Toegegeven, de sport is niet zo intens en veel calorieen zal je er ook zeker niet mee verbranden, maar leuk is het wel.

Zelf volgde ik enkele jaren geleden eens een initiatie golf en vond het erg leuk. Het ziet er allemaal erg simpel uit, maar dat is het zeker niet. Zeker niet als je zoals ik vooral gewend bent aan minigolf, haha!

Het nadeel van golf is dat het best een dure sport is: het lidmaatschap kost veel geld (je moet ook vaak een golfexamen halen om in de club toe te kunnen treden), en ook je materiaal is allesbehalve goedkoop.

Orienteer je dus zeker goed op voorhand voor je aan deze sport begint.

Hardlopen

Hardlopen is niet zomaar een ontzettend populaire sport: je kan gaan wanneer je maar wilt, hoeft je niet persé aan een tijdstip te houden. Alleen het weer in de gaten houden, kan wel zo handig zijn 😉

Behalve goede loopschoenen en een fijne loop-outfit heb je eigenlijk niet zo veel nodig en dat zijn ongeveer de enige kosten die je maakt. Misschien nog een handige smartwatch om al je statistieken te kunnen tracken? Als je voornamelijk gaat sporten om af te vallen, is het ook interessant om eens te kijken naar de beste fatburners (maar let goed op wat je koopt) om je te ondersteunen.

Buiten trainen met gewichten

Je kan ook gewoon lekker in de zomer en in de lente buiten gaan trainen met gewichten, als je daar zin in hebt. Oké, het is geen officiële buitensport, maar het kan wel!

Crossfit

Doe jij aan crossfit? Dan weet je zeker dat je vaak ook buiten kan gaan crossfitten, er zijn vaak ook speciale toestellen in parken etc waar je jouw oefeningen kan gaan doen.

Inline skaten en rolschaatsen

Inline skaten en rollerskaten zijn weer helemaal terug van weggeweest! Ik deed al flink aan inline skaten tijdens mijn jeugd (al was ik er niet zo’n ster in, om heel eerlijk te zijn), maar nu is het dus hélemaal terug.

Vooral superhip zijn nu de retro rolschaatsen (daarbij staan de wieltjes niet op 1 lijn zoals bij de inline skates) die een moderne upgrade hebben gekregen. Erg leuk om alleen te doen, maar ook zeker met het hele gezin of een stel vrienden en vriendinnen.

Op zich heb je in het begin wel wat kosten aan deze buitensport: je hebt materiaal nodig zoals je rolschaatsen, maar kiest best ook voor goede bescherming! Zo mocht ik bijvoorbeeld als kind de deur niet uit zonder helm, elleboogbescherming, polsbescherming en kniebescherming. Ik voelde me soms een kneusje (zeker in de jaren ’90 was dat nog allesbehalve cool), maar ben wel erg blij dat mijn ouders erop stonden dat ik het droeg. Je kan lelijk vallen!

Gewoon doen, dus!

Fietsen en wielrennen

Natuurlijk kan fietsen en wielrennen niet ontbreken. De beginkost ligt hier ook wat hoger (tenzij je al een fiets hebt), maar kijk hier ook zéker naar een helm en een fluo vestje!

Heerlijk ontspannend, dat fietsen. Sinds ik verhuisd ben, ben ik ook weer veel vaker aan het fietsen en ik vind dat het zo’n deugd kan doen.

Snelwandelen

Ook snelwandelen mag zeker niet ontbreken in mijn lijstje! Als je goed doorstapt en ervoor zorgt dat je hartslag in een bepaalde hartslagzone zit (altijd interessant om te weten wanneer je eindelijk in vetverbranding zit en heel goed voor je cardio-oefeningen), is dit zeker de moeite waard om te gaan doen. Als je wat meer tips kan gebruiken, is de website van GezondBron zeker een goed idee om verder te lezen.

Kost je op zich niet zo heel veel behalve een goed paar wandelschoenen (geloof me nou maar, doe dit niet op je dagelijkse afgetrapte sneakers) en misschien ook wel een fluo vestje én een hartslagmeter.

Teamsporten buitensporten

Tennis

Tennis is een erg leuke buitensport, en op zich heb je er niet zo veel voor nodig om ermee te kunnen starten. Dat hangt voornamelijk af van jouw gemeente of stad waar je woont: kan je daar gewoon een tennisveldje boeken voor een uur of moet je je daarvoor echt gaan aansluiten bij een tennisclub? Als het laatste het geval is, zal het wat duurder uitvallen, maar heb je wel gelijk het voordeel van bij een gezellige club te horen.

Hockey

Hockey is de laatste jaren alleen maar populairder geworden en we begrijpen héél goed waarom dat zo is: het is een flink intense sport (je kan het eigenlijk goed vergelijken met enkele HIIT-sessies na elkaar) en is fantastisch om in team te spelen.

Nadeel: het kost je wel wat aan materiaal én vooral het lidmaatschap. Ook moet je bij hockey rekening houden met vaste oefentijden, wedstrijden en flink wat verplaatsingen.

Voetbal

Net als hockey is voetbal ook erg populair: gelukkig zien we ook steeds meer meiden die volop kiezen voor voetbal! Bij voetbal heb je ook wat kosten aan je outfit, maar dat valt nog erg mee (het zijn vooral de schoenen die wat duurder zijn en die nog wel eens durven afslijten na korte tijd). Verder is het ook veel oefenen en trainen op vaste tijdstippen, en natuurlijk zijn er ook nog wedstrijden.

Maar: je kan ook gewoon voor de leuk gaan voetballen met vrienden, lekker in de buurt op een voetbalveldje. Hoeft dus zeker niet verbonden te zijn aan een vast tijdstip!

Volleybal

Ben je graag actief bezig en niet bang van wat vuil worden? Wat dacht je van volleybal? Het is een erg leuke, intensieve sport waar je vooral veel lol uit zal halen. Het is hard trainen en erg regelmatig wedstrijden spelen en naar de trainingen gaan, maar als dit jou als muziek in de oren klinkt, moet je het zeker eens gaan proberen.

 

Zo, hopelijk heb je nu een wat duidelijker beeld van verschillende buitensporten en lukt het je iets gemakkelijker om een beslissing te nemen!