Weight Watchers: mijn ervaringen (negatief en positief) na een jaar WW

(Last Updated On: January 2, 2022)

Jaren geleden (zo rond 2013) ging ik samen met mijn moeder mee naar de lokale Weight Watchers-club. Ik had me namelijk idioot genoeg in mijn hoofd gestoken dat ik te dik was (ik woog 58 kilo met mijn meter zestig, wat dacht ik eigenlijk wel?) en besloot samen met mijn moeder mee te gaan.

Mijn moeder is iemand die al haar hele leven bezig is met diëten, op haar eten letten en dieetcultuur en terwijl ik opgroeide, kende ik eigenlijk ook niets anders dan ‘mager is mooi’ en zolang je niet mager genoeg was, kon je toch nooit gelukkig zijn? Die paar kilo’s mochten er dus wel af.

Heel jammer, dat vind ik ook. Nu ik een beter zelfbeeld heb en ik al enkele jaren gewoon niét meer dieet, wil ik je graag mijn ervaringen met Weight Watchers vertellen.

Een korte samenvatting: het werkte wel (maar: ieder dieet dat gebaseerd is op een calory deficit, werkt normaal gezien), maar ik hield er een ontzettend wrang gevoel én een ergere schildklierziekte aan over waar ik nog dik een half jaar mee sukkelde om het onder controle te krijgen.

ww-weight-watchers-ervaring
ww-weight-watchers-ervaring

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Dus, onze persoonlijke ervaringen:

Weight Watchers: ervaring

Kopen, kopen, kopen: Weight Watchers producten

Wat mij het meeste ergerde aan de hele Weight Watchers-ervaring was het walgelijke verkopen iedere keer. Voor het wegen begon (en mijn God, wat had ik me daar een bloedhekel aan, zeg. Alsof ik als een koe op een vee-weegschaal stond ofzo iedere week) iedere sessie met een grote tafel waar allerlei lekkers op uitgestald stond, en de prijs.

Niet alleen werd je getriggerd om hun producten te kopen tijdens de sessies, toevallig waren er ook pauzes en werd er voor en na de sessie nog tijd voorzien om allerlei spullen te kopen.

Behalve bovenstaande, lagen de schappen in de winkels ook nog eens vol met allerlei WW-producten waar de punten al op stonden. Handig, zou je denken. Maar vooral: pokkeduur en zo veel duurder dan de andere producten in de schappen van de supermarkt. En neem zeker eens een kijkje bij de voedingswaardetabellen van de producten, er zat regelmatig bedrieglijk veel zout in (ja kijk, smaakloze dieetproducten moet je op smaak brengen, natuurlijk).

Het is gewoon calorieën tellen

Weight Watchers blijft maar vasthouden aan ‘Bij ons tel je geen calorieën’, wat natuurlijk je reinste onzin is. Waar denk je dat hun puntensysteem anders op gebaseerd is? Juist: op het tellen van calorieën en het krijgen van een tekort. Dat kan je dus ook ontzettend gemakkelijk doen met andere, gratis apps. Beter eet je gewoon gezond en denk je daarbij aan je gezond verstand. Maak betere keuzes en laat je zelfwaarde niet afhangen van wat welk getalletje je op de weegschaal ziet staan.

Oeps, ander systeem!

Een van de meest storende dingen (en een ontzettende rode vlag waardoor ik een erg wrange bijsmaak kreeg bij het hele Weight Watchers-verhaal) vond ik dat ze iedere paar jaren hun hele puntensysteem omgooien.

Je kan je oude cursus, boekjes,… dus niet meer gebruiken met de nieuwe systemen omdat ze het aanpassen. Zogenaamd omdat het iedere keer een beter systeem is, maar het is gewoon geldklopperij. Nieuwe manier van werken = opnieuw geld verdienen aan de mensen.

Ben ik afgevallen door Weight Watchers?

Ja, ik ben uiteindelijk wel enkele kilo’s (ik ben geloof ik tot de 54 kilo geraakt) afgevallen door de Weight Watchers-cursus te gaan volgen, maar ook vooral omdat mijn moeder fanatiek meedeed en ik toen nog thuis woonde (zij kookte ‘s avonds). Ons hele huishouden was dus ook gericht op afvallen en die punten tellen, jammer genoeg.

Mijn moeder hield het beter vol dan ik en is meer afgevallen, zij werd zelfs Lifetime Member.

Weight Watchers: Lifetime member

Mjin moeder wou ook vooral haar streefgewicht halen om Lifetime Member te worden: WW is een dure grap en als lifetime member kan je de weegdagen etc gratis volgen (maar moet dan wel aan strenge regels voldoen). Toen ze er eindelijk weer gebruik van wilde maken, heeft ze alsnog moeten betalen tot ze aan haar streefgewicht zat van zoveel jaar geleden. Dat vond ik zo’n foute instelling en zo duw je mensen gelijk in een verschrikkelijk foute mindset!

Schildklierziekte verergerd

Ik heb al jarenlang een te trage schildklier en dat is best goed onder controle. Door een zwaar caloriebeperkend dieet te volgen (WW, dus), heb ik dat dus (zonder het te weten, ik had nochtans bij mijn “coach” gevraagd of ik het wel mocht volgen) véél erger gemaakt.

Zo erg, dat mijn endocrinologe echt kwaad was. Het heeft ons maanden geduurd voor we mijn schildklier weer afgestemd kregen (en ik hoef je vast niet te vertellen hoe ziek je daarvan kan zijn).

Dusnee, ik had graag een eerlijk antwoord gehad van mijn “coach” en had liever gezien dat ze mijn abonnementsgeld liet schieten. Ze promoten het zo als een ‘gezonde’ manier van afvallen, dat ik dat jammer genoeg ook echt geloofde.

Weight Watchers mails opzeggen: een hel

Ook erg belangrijk: het was een hél om de communicatie van Weight Watchers op te zeggen en op dat vlak was het bedrijf gewoon niet legaal bezig. Ondertussen was de GDPR/ AVG al in voege en hadden ze me sowieso uit het ledenbestand moeten halen. Iedere keer ik hun spammy mails wilde opzeggen, zat ik in een infinite loop waardoor ik me gewoon niet uit kon schrijven.

De keren dat ik uit die loop geraakte, heb ik me zogezegd uitgeschreven, maar ik blééf maar mails krijgen. Het is zelfs zo ver gekomen dat ik op hun Facebookpagina heb moeten dreigen met een mail te sturen naar de Privacycommissie omdat je gewoon niet kon opt-outen bij die mailtjes.

Weight Watchers abonnement opzeggen

Ook bij het opzeggen van je Weight Watchers-abonnement, gaat er veel mis. Dat lees je hier duidelijk bij Test Aankoop. Wees dus zeker voorzichtig, ik zie al dat de klantendienst er niet bepaald op verbeterd is de laatste jaren.

Hoe gaat het nu met mijn gewicht?

Ondertussen, dik 9 jaar verder, weeg ik meer dan ooit. En het bizarre: ik ben echt waar gelukkiger dan ooit. Ik zit nu ongeveer zo rond de 70 kilo (nog steeds net kleiner dan een meter zestig), maar ik eet terug graag en ken de Weight Watchers punten niet meer vanbuiten.

Geld verdienen met Weight Watchers: affiliate en influencers

Waarom zijn veel influencers en bloggers dan zo positief over WW? Simpel: de laatste jaren zijn er steeds meer samenwerkingen geweest tussen influencers, bloggers en Weight Watchers. Daarbij kregen ze ofwel geld betaald voor een post of online review (zoek maar eens online en kijk maar eens hoeveel artikelen op de eerste pagina van Google door bloggers eigenlijk gekocht zijn aka ‘sponsored posts’).

Kijk, je kan mij véél wijsmaken, maar je kan het dus als blogger en influencer gewoon niét maken om je negatief uit te laten over een merk en er betaald door te krijgen. Dus, wat gebeurt er dan? Er wordt niet over gepraat.

Daarnaast werkt Weight Watchers ook met affiliate marketing: dat wilt zeggen dat als jij een linkje gebruikt met affiliate tracking, je als blogger of influencer een percentage van de verkoop krijgt. Of je krijgt bijvoorbeeld uitbetaald per nieuwe klant, etc…

Zelf ben ik ook eventjes affiliate geweest van WW terwijl ik ermee bezig was, maar je zal zien dat ook die artikels al jarenlang niet meer op de website staan.

Zou ik je Weight Watchers aanraden?

Oh, daar kan ik heel kort over zijn: nee. Absoluut niet, zelfs! Ik vind het een grote geldklopperij.