Vloerverwarming zelf leggen of laten leggen door specialisten?

(Last Updated On: November 17, 2022)

Het is iets waar wij tijdens onze verbouwing eigenlijk niet aan gedacht hebben, en waar we nu tijdens de energiecrisis best wel spijt van hebben dat we het niet gedaan hebben: vloerverwarming leggen. 

vloerverwarming-laten-leggen
vloerverwarming-laten-leggen

We hebben gekozen voor alleen maar elektrisch verwarmen, en natuurlijk is dat een beslissing waar we nu best wel spijt van hebben. Veel mensen schakelen over naar houtkachels of pelletkachels, maar ik kan daar niet tegen. Die geur vind ik verschrikkelijk en is voor mij helaas een flinke trigger voor mijn migraine. Dat wordt ‘m dus niet. 

Een andere optie zou centrale verwarming geweest zijn, maar daar hebben we geen aansluitingen voor. Hetzelfde met vloerverwarming: ik had dat héérlijk gevonden (en volgens mij ook onze kat Maya ook!), maar we hebben er eerlijk gezegd niet eens aan gedacht. 

vloerverwarming-zelf-installeren-of-niet
vloerverwarming-zelf-installeren-of-niet

Zelf vloerverwarming leggen

We hebben ervoor gekozen om veel van de verbouwingen zelf te kunnen doen, alleen sanitair (deels) en elektriciteit etc,… hebben we door de professionals laten doen. 

Ook omdat we dit niet zelf (wilden) konden doen, is er gekozen voor elektrisch verwarmen. Dat was tenslotte veel gemakkelijker om te installeren en konden we simpelweg zelf doen. 

vloerverwarming
vloerverwarming

Achteraf bekeken hadden we beter doorgespaard en het werk voor vloerverwarming wél laten doen. 

Toch, dat zou ik eerlijk gezegd alleen maar door professionals laten doen. Net zoals de installatie van de elektriciteit en het sanitair, dat zijn gewoon dingen waar je als amateur gewoon vanaf moet blijven, vind ik. 

Geen werk voor amateurs

Want: elektriciteit leggen en alles leggen voor vloerverwarming, dat laat je echt beter door de professionals doen. 

vloerverwarming-laten-plaatsen
vloerverwarming-laten-plaatsen

Niet alles wat je zelf doet, doe je beter. Dit lijkt me dus zeker een onderdeel van je verbouwing dat je best van al uitbesteedt. 

Legplan tekenen

Een van de grootse voordelen van het samenwerken met professionals voor het leggen van vloerverwarming, is dat je samen een legplan kan uittekenen.

vloerverwarming-laten-installeren
vloerverwarming-laten-installeren

Je krijgt zo veel tips van de plaatser zelf en zo kom je tot het allerbeste legplan voor jouw woonruimte. 

Geloof me vrij, wat wij al geleerd hebben van samenwerken met professionals: je vergeet echt vaak kleine details die later erg belangrijk blijken te zijn. 

Soorten legplannen

Een vaak gekozen patroon voor een vloerverwarming is het slakkenhuis. Zoals je al kan verwachten, loopt de warmteverdeling dan zoals een slakkenhuisje. Het voordeel? Dan lopen de vloerverwarmingsbuizen naast elkaar waardoor de warmteverdeling in de ruimte gelijkmatig is.

Dat zorgt voor egaal verdeelde warmte over de volledige vloer en voor optimaal warmtecomfort. Plus, bij het kiezen voor een slakkenhuisvorm, is de kans op scheuren in de vloer kleiner.

Een tweede soort patroon dat vaak bij het leggen van vloerverwarming gebruikt wordt, is een meanderpatroon. Bij dit patroon worden de verwarmingsbuizen in lussen naast elkaar geplaatst. Dit wordt vaak gebruikt en is een patroon dat vele mensen kennen. 

Een goed bedrijf kiezen

Let er ook zeker goed op dat je een goed bedrijf uitkiest om mee samen te werken. Een van de firma’s die een erg goede reputatie hebben, zijn . Je kan hun website hier bezoeken: https://www.fhcn.nl

 

vloerverwarming-pin
vloerverwarming-pin