Goedkope verlichting: De meest betaalbare verlichting op een rijtje

(Last Updated On: October 16, 2023)

Ben je op zoek naar goedkope verlichting voor je huis of kantoor? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel gaan we kijken naar welke armaturen het meest betaalbaar zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van goedkope verlichting.

Het vinden van betaalbare verlichting kan een uitdaging zijn, vooral als je op zoek bent naar kwalitatieve armaturen die ook nog eens energiezuinig zijn. Gelukkig zijn er veel opties beschikbaar, van LED-lampen tot spaarlampen en nog veel meer. In dit artikel zullen we je laten zien welke armaturen het beste passen bij jouw budget en behoeften.

goedkope verlichting
goedkope verlichting

Photo by Patrick Tomasso on Unsplash

Ik merkte bij het inrichten van ons huis, dat staande lampen en hanglampen echt heel erg duur kunnen zijn. Toch zeker als je graag enkele mooie, leuke exemplaren in je huis wil hebben. Daarom leek het me handig om eens een vergelijking te maken zodat jij ook weet hoe je hier flink veel geld op kan besparen. 

Verschillende soorten lampen

Als je op zoek bent naar goedkope verlichting, zijn er verschillende soorten armaturen waaruit je kunt kiezen. Hieronder vind je informatie over de meest populaire soorten armaturen.

LED-Lampen

LED-lampen zijn een van de meest populaire soorten voor goedkope verlichting. Ze zijn energiezuinig, gaan lang mee en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. LED-lampen zijn ook verkrijgbaar in dimbare varianten, waardoor je de helderheid van de verlichting kunt aanpassen aan je behoeften.  

Goedkope ledverlichting is al een heel goed begin, maar daarna moet je natuurlijk ook vaak een ‘houder’ kopen om je lamp in te draaien of in te steken. Denk maar aan een staanlamp, een hanglamp,… En net die dingen maken je verlichting zo duur. 

Inbouwspotjes

LED inbouwspotjes zijn een andere populaire optie voor goedkope verlichting. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waardoor je ze kunt aanpassen aan de stijl van je huis. Inbouwspotjes zijn ook energiezuinig en gaan lang mee.

De nieuwste spotjes zijn zowel inbouwspotjes als opbouwspots en passen daardoor heel gemakkelijk bij iedere woonstijl. En, superhandig: spotjes kunnen best goedkoop zijn per stuk. 

Fluorescerende lampen

Fluorescerende lampen zijn een goedkope optie voor verlichting in grote ruimtes, zoals garages en magazijnen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn best energiezuinig. Je kent ze ook vast wel onder de naam ‘TL-buizen’.

Fluorescerende lampen kunnen echter een zoemend geluid maken en hebben tijd nodig om op te warmen voordat ze op volle sterkte branden. Tegenwoordig zijn ze ook in LED-variant te krijgen.

Halogeenlampen

Halogeenlampen zijn een andere optie voor goedkope verlichting. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en hebben een helder licht. Halogeenlampen zijn echter niet zo energiezuinig als andere soorten armaturen en gaan niet zo lang mee.

Dat waren de meest populaire soorten armaturen voor goedkope verlichting. Kies de armatuur die het beste bij je behoeften past en geniet van de voordelen van goedkope verlichting.

LED-strips

De laatste jaren superpopulair geworden: LED-strips. Die kosten op zich ook niet zo gek veel geld, en je kan er ook grote ruimtes heel erg leuk mee verlichten. Ik kocht toevallig dit weekend zo’n strip om mijn kantoor wat op te leuken. 

Hoe kies je de juiste goedkope verlichting

Als je op zoek bent naar goedkope verlichting, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden om de juiste armaturen te kiezen. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste goedkope verlichting te kiezen:

1. Bepaal de functie van de verlichting

Voordat je begint met het kiezen van goedkope verlichting, moet je bepalen wat de functie van de verlichting is.

Wil je bijvoorbeeld sfeerverlichting in de woonkamer of zoek je functionele verlichting voor de keuken? Door de functie van de verlichting te bepalen, kun je gerichter zoeken naar de juiste armaturen.

Ik mix en match trouwens vaak: er is vaak wat fellere functionele verlichting in een ruimte voor als ik die nodig heb, samen met bijvoorbeeld gezellige kleurtjes van de LED-strip en enkele leuke kleine tafellampjes met een warm wit licht. Zo kan ik altijd kiezen of ik de ruimte gezellig wil maken, of net heel erg functioneel. 

2. Kijk naar de lichtopbrengst

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van goedkope verlichting is de lichtopbrengst. De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen en geeft aan hoeveel licht de lamp produceert.

Als je bijvoorbeeld een ruimte goed wilt verlichten, heb je een lamp met een hogere lichtopbrengst nodig dan wanneer je alleen sfeerverlichting wilt.

3. Let op het energieverbruik

Bij het kiezen van goedkope verlichting is het ook belangrijk om te letten op het energieverbruik. LED-verlichting is bijvoorbeeld veel energiezuiniger dan gloeilampen en halogeenlampen.

Hoewel LED-verlichting in eerste instantie duurder kan zijn, verdien je dit vaak terug doordat LED-verlichting veel langer meegaat en minder energie verbruikt.

4. Kies de juiste kleurtemperatuur

Tot slot is het belangrijk om de juiste kleurtemperatuur te kiezen bij het kiezen van goedkope verlichting.

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin en geeft aan welke kleur het licht heeft. Als je bijvoorbeeld warm wit licht wilt, kun je het beste kiezen voor een lamp met een kleurtemperatuur van 2700K. Als je juist koel wit licht wilt, kun je beter kiezen voor een lamp met een kleurtemperatuur van 4000K of hoger.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je de juiste goedkope verlichting kiezen die past bij jouw wensen en behoeften.

Vergelijking van kosten van verschillende lampen

Er zijn verschillende soorten armaturen beschikbaar op de markt en de prijzen kunnen sterk variëren. Hieronder vindt u een vergelijking van de kosten van enkele populaire armaturen:

Armaturen Prijs
LED-lampen €5 – €20
Halogeenlampen €2 – €10
Gloeilampen €1 – €5

LED-lampen zijn over het algemeen duurder dan halogeen- en gloeilampen, maar ze zijn wel energiezuiniger en gaan langer mee.

Halogeenlampen zijn goedkoper dan LED-lampen, maar ze verbruiken meer energie en hebben een kortere levensduur. Gloeilampen zijn de goedkoopste optie, maar ze zijn niet energiezuinig en hebben de kortste levensduur van de drie.

Als je op zoek bent naar goedkope verlichting, zijn gloeilampen de beste optie. Als u echter op zoek bent naar energiezuinige verlichting die langer meegaat, zijn LED-lampen de beste keuze, ondanks de hogere prijs.