15 redenen waarom Kerst mijn favoriete feest van het jaar is

(Last Updated On: September 27, 2023)

15 redenen waarom Kerst mijn favoriete feest van het jaar is

Kerstmis is een van de meest geliefde feestdagen ter wereld en wordt gevierd door mensen van alle leeftijden en culturen. Voor veel mensen is Kerstmis een tijd van samenzijn met familie en vrienden, cadeautjes geven en ontvangen, en genieten van heerlijk eten en drinken. Ik geef je graag mijn eigen redenen waarom ik zo gek ben op Kerstmis en de hele feestdagenperiode. Nog enkele maanden, maar ooh… wat kijk ik ernaar uit!

Ik ben allereerst al gek op de kerstboom en heb ondertussen al 10 jaar dezelfde plastic kerstboom in huis en gezellige kerstverlichting. Gewoon het opzetten alleen al vind ik heerlijk, het is voor mij hét moment om te beginnen aan de feestdagenperiode in huis, en die kan wel eens duren van november tot februari.. oeps! 

kerstsfeer-favoriet
kerstsfeer-favoriet

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

De gezelligheid van het seizoen

Kerst is een tijd van warmte en gezelligheid. Het is een tijd waarin mensen samenkomen om te genieten van elkaars gezelschap en om te genieten van de sfeer die deze tijd van het jaar met zich meebrengt. Er zijn veel redenen waarom mensen zo gek zijn op Kerst, maar de warmte en gezelligheid van het seizoen zijn toch wel twee van de belangrijkste.

Er is iets bijzonders aan de manier waarop Kerst ons in staat stelt om ons te verbinden met de mensen om ons heen. Of het nu gaat om het delen van een maaltijd, het uitwisselen van cadeaus, of gewoon het samen zijn, Kerst geeft ons de kans om onze relaties te versterken en onze banden met anderen te versterken.

Een van de dingen die Kerst zo gezellig maakt, is de manier waarop het ons uitnodigt om ons huis te versieren en te vullen met warme, uitnodigende decoraties. Van het ophangen van lichten en het plaatsen van kerstbomen tot het versieren van de open haard en het maken van kerststukjes, er zijn talloze manieren waarop we ons huis kunnen transformeren in een gezellige, gastvrije ruimte die perfect is voor het vieren van de feestdagen.

Kortom, de warmte en gezelligheid van het seizoen zijn twee van de belangrijkste redenen waarom mensen zo gek zijn op Kerst. Of je nu samenkomt met familie en vrienden, geniet van de sfeer van het seizoen, of gewoon geniet van de gezelligheid van je eigen huis, Kerst is een tijd van verbinding, vreugde en samenzijn die we allemaal koesteren.

Jaarlijkse Harry Potter-marathon

Een van mijn favoriete activiteiten tijdens de kerstperiode is het houden van een jaarlijkse Harry Potter-marathon. Dit omvat het bekijken van alle acht Harry Potter-films in volgorde, beginnend met “Harry Potter en de Steen der Wijzen” en eindigend met “Harry Potter en de Relieken van de Dood – Deel 2”.

Ik ben met deze traditie begonnen toen ik net op mezelf ging wonen en heb nog maar één keertje een jaar overgeslagen, best goed… al zeg ik het zelf. 

Kerstmarkten en winkelen

Kerstmarkten zijn een van de meest populaire attracties tijdens de kerstperiode en bieden een geweldige kans om de feestelijke sfeer te ervaren en cadeautjes te kopen voor vrienden en familie. Er zijn talloze kerstmarkten in Nederland en België en ze bieden allemaal iets unieks.

Op kerstmarkten vind je vaak handgemaakte cadeaus, versieringen en traditionele lekkernijen. Veel kerstmarkten hebben ook live muziek en entertainment, waardoor het een geweldige plek is om tijd door te brengen met vrienden en familie.

Winkelen tijdens de kerstperiode kan ook een leuke ervaring zijn. Veel winkels hebben speciale kerstaanbiedingen en decoraties, waardoor het winkelen een feestelijke sfeer heeft. Het is ook een geweldige tijd om cadeaus te kopen voor vrienden en familie, en veel winkels bieden gratis inpakservice. Ik vind het gewoon supergezellig om tijdens deze periode te winkelen en om alle kerstmuziek te luisteren. 

Het is vaak wel erg druk, maar ik vind het zo ongelofelijk gezellig! Ik koop trouwens wel mijn cadeautjes flink op voorhand, zo kan ik tijdens de feestdagen gewoon wat kuieren in de winkelstraten zonder aan te moeten schuiven. Kleine tip van mezelf 😉

Tijd voor familie

Kerst is een tijd van samenzijn en het vieren van familietradities. Voor veel mensen is het een van de belangrijkste momenten van het jaar om tijd door te brengen met geliefden en dierbaren.

Het is soms best wel een gepuzzel om iedereen op tijd te zien tijdens de feestdagen, maar het is het zo waard.

Kerstversieringen en verlichting

Kerstversieringen en verlichting zijn een belangrijk onderdeel van de kersttraditie, en ook een van mijn allergrootste favorieten. Het is een manier om de sfeer van de feestdagen in huis te brengen en het creëert een gezellige en warme sfeer.

Ik ben fan van mijn kerstlichtjes (die ik ondertussen ook al 10 jaar heb… ik had nog eerder mijn kerstboom en kerstballen dan ik al mijn meubels in mijn appartementje had, haha) die heel mooi warm licht geven. Van koud licht hou ik niet, maar ik heb hele leuke microlampjes die echt heel gezellig zijn. 

De kerstballen… die moesten natuurlijk helemaal kat-proof zijn met Maya 😉 

Cadeautjes kopen

Kerst is een tijd van geven en ontvangen, en cadeautjes kopen is een van de leukste dingen om te doen tijdens deze feestelijke periode. Er zijn veel redenen waarom mensen zo gek zijn op het kopen van cadeautjes voor hun dierbaren tijdens Kerst. Hier zijn enkele redenen waarom cadeautjes kopen een belangrijk onderdeel is van de Kersttraditie:

 • Het is een manier om je liefde en waardering te tonen: Het kopen van cadeautjes voor je vrienden en familie is een manier om te laten zien hoeveel je om hen geeft en hoeveel je hun aanwezigheid in je leven waardeert. Het is een manier om “dank je wel” te zeggen voor de steun en liefde die ze je het hele jaar door hebben gegeven.
 • Het is een manier om verbinding te maken: Het kopen van cadeautjes voor anderen is een manier om verbinding te maken en te laten zien dat je om hen geeft. Het is een manier om te laten zien dat je hen begrijpt en dat je hun interesses en behoeften kent.
 • Het is een manier om te genieten van de feestelijke sfeer: Het kopen van cadeautjes tijdens Kerst is een manier om te genieten van de feestelijke sfeer. Het is een manier om in de stemming te komen en te genieten van de lichten, de muziek en de feestelijke decoraties.
 • Het is een manier om creatief te zijn: Het kopen van cadeautjes is een kans om creatief te zijn en iets unieks en persoonlijks te vinden voor de mensen waar je om geeft. Het is een kans om te laten zien dat je hun persoonlijkheid en interesses begrijpt en dat je de tijd hebt genomen om iets speciaals voor hen te vinden.

Kortom, het kopen van cadeautjes tijdens Kerst is een belangrijk onderdeel van de feestelijke traditie. Het is een manier om je liefde en waardering te tonen, verbinding te maken, terug te geven aan de gemeenschap, te genieten van de feestelijke sfeer en creatief te zijn.

Kerstmuziek en kerstfilms

Kerstmuziek en -films zijn onmisbaar tijdens de feestdagen. Ze dragen bij aan de gezellige sfeer en zorgen voor een gevoel van nostalgie.

Ik kijk ieder jaar een hele hoop kerstfilms omdat ik ze zo heerlijk cheesy en gezellig vind. Hieronder worden een aantal redenen genoemd waarom kerstmuziek en -films zo geliefd zijn.

Kerstmuziek

Kerstmuziek is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van de feestdagen. De muziek roept herinneringen op en zorgt voor een warm gevoel van binnen. Hieronder staan een aantal redenen waarom kerstmuziek zo populair is:

 • Kerstmuziek is tijdloos en wordt jaar na jaar gedraaid. Mijn grote favoriet (no judging!): “All I want for Christmas”, van Mariah Carey. Zodra ik dat liedje hoor… tijd voor Kerst!
 • Kerstmuziek brengt mensen in de feeststemming.

Kerstfilms

Kerstfilms zijn net zo belangrijk als kerstmuziek. Ze zorgen voor ontspanning en plezier tijdens de feestdagen. Hieronder staan een aantal redenen waarom kerstfilms zo populair zijn:

 • Kerstfilms hebben vaak een happy end en zorgen voor een goed gevoel.
 • Kerstfilms zijn geschikt voor het hele gezin.
 • Kerstfilms zijn vaak grappig en zorgen voor ontspanning.
 • Kerstfilms zijn vaak heel oppervlakkig en gemakkelijk te volgen.
 • Kerstfilms brengen mensen in de kerstsfeer.

 

Bijzonder eten tijdens de Kerstdagen

Een van de redenen waarom Kerst zo’n bijzondere tijd is, is vanwege het heerlijke eten dat tijdens deze dagen wordt geserveerd. Er zijn tal van traditionele gerechten die tijdens Kerst worden bereid en gegeten.

Een van de bekendste gerechten is de kerstkalkoen. Deze wordt vaak gevuld met een mengsel van broodkruimels, gehakt, kruiden en specerijen, en vervolgens geroosterd tot hij mooi goudbruin is. Naast de kalkoen worden er vaak ook bijgerechten geserveerd, zoals aardappelpuree, spruitjes en cranberrysaus. Ik ben er zelf niet zo gek van, maar er zijn zo veel lekkere gerechten die we alleen maar tijdens deze periode eten. 

Naast deze traditionele gerechten zijn er ook veel andere opties om uit te kiezen, zoals wild, vis, vegetarische gerechten en natuurlijk de vele desserts. Denk bijvoorbeeld aan kerststol, pepernoten, oliebollen, kerstkransjes en chocoladeletters.

Kerst is dus niet alleen een tijd om samen te zijn met vrienden en familie, maar ook een tijd om te genieten van heerlijk eten en drinken, yay!

Leuke winteractiviteiten

Kerst is een van de meest magische tijden van het jaar. Het is een tijd van vreugde, warmte, en samenzijn. Naast de feestelijke sfeer en lekker eten, biedt Kerst ook een scala aan winterse activiteiten voor het hele gezin.

Sneeuwpoppen bouwen is een klassieke winteractiviteit die nooit uit de mode raakt. Het is een geweldige manier om buiten te zijn, frisse lucht in te ademen en creatief te zijn. Als er geen echte sneeuw is, kan je altijd een sneeuwpop maken van papier-maché of andere materialen.

Schaatsen is ook een populaire winteractiviteit. Er zijn veel ijsbanen die speciaal worden opgezet tijdens de Kerstperiode. Of het nu gaat om schaatsen op een bevroren meer of in een ijsbaan, het is een leuke manier om in beweging te komen en te genieten van het winterse landschap.

Een andere winteractiviteit is het maken van kerstversieringen. Of het nu gaat om het maken van kerstkaarten, kerstkransen, of andere decoraties, het is een geweldige manier om creatief bezig te zijn en een persoonlijk tintje te geven aan de feestelijke sfeer. Ook heel erg leuk: zelf dip-dye kaarsen maken, zelf kaarsen maken, wax melts maken, fimo oorbellen maken,…

Ten slotte is er niets beter dan genieten van een warme kop chocolademelk na een dag vol winterse activiteiten. Het is een geweldige manier om op te warmen en te ontspannen na een dag vol plezier in de koude winterlucht.

Overal kerstdecoratie

Een van de belangrijkste redenen waarom Kerst zo speciaal is, is het gevoel van verwondering en magie dat het met zich meebrengt. Het is een tijd van het jaar waarin mensen zich kunnen onderdompelen in de warmte en gezelligheid van hun omgeving. Er zijn verschillende aspecten van Kerst die bijdragen aan dit gevoel van verwondering en magie.

En laten we eerlijk zijn, dat kunnen we toch écht gebruiken tijdens de donkere winter, toch? 

Een van de belangrijkste aspecten is de decoratie. Overal waar je kijkt, zie je prachtige kerstversieringen. Van de kerstboom in de woonkamer tot de lichtjes die de straten verlichten, het is moeilijk om niet betoverd te worden door de sfeer die deze decoraties creëren.

Kersttruien en -outfits

Kersttruien en -outfits zijn een essentieel onderdeel van de kersttraditie. Het dragen van een kersttrui is niet alleen leuk, maar het creëert ook een feestelijke sfeer. Er zijn verschillende soorten kersttruien en -outfits beschikbaar, van eenvoudige tot extravagante ontwerpen. Van ugly Christmas sweater tot een leuke kersttrui.

Een van de meest populaire kersttruien is de klassieke rode trui met een witte sneeuwvlok erop. Deze truien zijn niet alleen stijlvol, maar ook comfortabel om te dragen tijdens de koude wintermaanden. Er zijn ook kersttruien met grappige citaten, afbeeldingen van kerstbomen en rendieren, en nog veel meer.

Naast kersttruien zijn er ook kerstoutfits beschikbaar. Deze outfits zijn perfect voor kerstfeestjes en familiebijeenkomsten. Een veelvoorkomende kerstoutfit is de kerstjurk. Deze jurken zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, van elegant tot casual.

Nieuwjaar vieren

Het vieren van het nieuwe jaar is een belangrijk onderdeel van de feestelijke periode rondom Kerst. Het is een moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat het nieuwe jaar te bieden heeft.

Er zijn veel manieren om het nieuwe jaar te vieren. Sommige mensen gaan naar een groot feest of evenement, terwijl anderen ervoor kiezen om het thuis met vrienden en familie te vieren.

Een populaire traditie tijdens het vieren van het nieuwe jaar is het afsteken van vuurwerk. Dit kan zowel in grote steden als in kleine dorpen worden gedaan. Veel mensen vinden het leuk om samen met anderen naar het vuurwerk te kijken en te genieten van de feestelijke sfeer.

Een andere traditie is het drinken van champagne om middernacht. Dit wordt vaak gedaan om het nieuwe jaar te vieren en om te proosten op een gelukkig en gezond nieuw jaar.

Wat ik persoonlijk ook leuk vind aan de feestdagenperiode, is om gelijk al plannen te gaan maken voor het nieuwe jaar. Net als een enthousiaste puppy, haha! Ik vind het heerlijk om te plannen, te dromen, ik leg mijn goede voornemens vast,… yup, dat is echt helemaal mijn ding. 

Nostalgie en herinneringen maken

Kerst is een tijd van het jaar waarin veel mensen herinneringen ophalen aan hun jeugd en aan vroegere kerstvieringen. Het is een tijd waarin mensen samen zijn en genieten van elkaars gezelschap. Hieronder staan enkele redenen waarom Kerst zo’n nostalgische tijd is.

 • Tradities: Kerst is een tijd van tradities. Veel mensen hebben hun eigen tradities, zoals het zingen van kerstliederen, het bakken van koekjes of het versieren van de kerstboom. Deze tradities worden vaak van generatie op generatie doorgegeven en zijn een belangrijk onderdeel van de kerstbeleving. Ook heel erg leuk: maak je eigen nieuwe tradities, zoals mijn Harry Potter-marathon of het samen versieren van de kerstboom. 
 • Geur van kerst: De geur van Kerst is onmiskenbaar. Denk aan de geur van dennennaalden, kaneel, glühwein en kerstkoekjes. Deze geuren roepen herinneringen op aan vroegere kerstvieringen en zorgen voor een nostalgische sfeer. Tijdens de kerstperiode brand ik standaard sojakaarsen met dennengeur of kies ik voor heerlijk ruikende wax melts (wax melts met kerstgeuren, natuurlijk). 
 • Familie en vrienden: Kerst is een tijd waarin mensen samenkomen met familie en vrienden. Het is een tijd van gezelligheid en warmte. Veel mensen hebben goede herinneringen aan de kerstvieringen van vroeger, waarbij de hele familie bij elkaar kwam en er lekker gegeten en gedronken werd.
 • Kerstfilms en -muziek: Kerstfilms en -muziek zijn onlosmakelijk verbonden met Kerst. Veel mensen hebben goede herinneringen aan het kijken van kerstfilms en het luisteren naar kerstmuziek. Deze films en muziek zorgen voor een nostalgische sfeer en brengen mensen in de kerststemming.

Tripjes en reizen

Kerst is niet alleen een tijd om cadeautjes te geven en te ontvangen, maar ook een tijd om te reizen en nieuwe plaatsen te ontdekken. Hier zijn enkele redenen waarom Kerst de perfecte tijd is om op vakantie te gaan.

 • Minder drukte: Aangezien de meeste mensen thuis blijven tijdens Kerst, zijn toeristische attracties minder druk bezocht. Dit betekent kortere wachttijden en minder gedoe bij het bezoeken van populaire bezienswaardigheden. Hangt natuurlijk van de 
 • Mooie decoraties: Veel steden en dorpen zijn prachtig versierd met Kerstverlichting en decoraties. Het is een geweldige tijd om te genieten van de sfeer en de prachtige uitzichten. Zeker aangezien het zo vroeg donker wordt, is het zo leuk om te genieten van alle verlichting.
 • Sneeuwpret: Voor degenen die van sneeuw houden, is Kerst de perfecte tijd om te genieten van wintersporten zoals skiën, snowboarden, sleeën en schaatsen.
 • Kerstmarkten: Kerstmarkten zijn een populaire attractie in veel steden en dorpen. Hier kun je genieten van lokale lekkernijen, handgemaakte ambachten en cadeau-ideeën.
 • Nieuwjaarsvieringen: Als je van plan bent om tot na Kerst te blijven, kun je genieten van de Nieuwjaarsvieringen. Veel steden organiseren vuurwerkshows en feesten om het nieuwe jaar te vieren.

Hoop en liefde

Kerst is een tijd van vreugde en feestelijkheden, maar het is ook een tijd van reflectie en bezinning. De boodschap van hoop en liefde die Kerst met zich meebrengt, is een van de belangrijkste redenen waarom zoveel mensen zo gek zijn op deze tijd van het jaar.

Voor velen is Kerst een tijd om samen te komen met familie en vrienden, om te genieten van elkaars gezelschap en om te vieren wat echt belangrijk is in het leven. Het is een tijd om te vergeven en om liefde te tonen aan anderen, zelfs aan degenen die we misschien niet altijd begrijpen of waarderen.

De boodschap van hoop en liefde die Kerst belichaamt, is ook een herinnering aan de kracht van menselijke verbondenheid en gemeenschap. In een wereld die soms zo verdeeld lijkt, is Kerst een tijd om te herinneren dat we allemaal deel uitmaken van dezelfde menselijke familie en dat we elkaar moeten steunen en liefhebben, ongeacht onze verschillen.

Of het nu gaat om het delen van cadeaus, het zingen van kerstliederen, of gewoon het samenzijn met dierbaren, de boodschap van hoop en liefde die Kerst met zich meebrengt, is een krachtige herinnering aan de waarde van ons leven en de betekenis van ons bestaan.