Je huis heerlijk fris laten ruiken

(Last Updated On: September 7, 2021)
Je huis fresh & clean krijgen en houden. Hoe doe je dat?

Je huis fris laten ruiken

Ken je dat? Je komt thuis van een lang vrij weekend en je huis ruikt muffig. Er is al een hele tijd geen leven in de brouwerij geweest en besluit om een voorjaarsschoonmaak te houden. Heel belangrijk, als het gaat om een nieuw seizoen lekker fris en fruitig te beginnen. Zeg maar gerust fris en schoon.

huis-fris-laten-ruiken
huis-fris-laten-ruiken

Maak een plan voor een fris huis

Zorg dat je een plan hebt, om je huis van de bovenste etage tot de kelder grondig aan te pakken.

Start met wat ramen en deuren open te zetten. Frisse buitenlucht (ventileren) is vereist om je huis goed door te luchten. Bovendien verdwijnt ook aanwezige vocht en op deze manier voorkom je, dat er schimmel ontstaat en dat het zich gaat verspreiden.

Als je begint met de ruimte waar je de meeste tijd doorbrengt (deze ruimte heeft vaak ook de meeste geurtjes en stofjes), dan kom je al een heel eind. Bijvoorbeeld je woonkamer of misschien de woonkeuken. Werk van hieruit verder naar de andere kamers.

Het plaatsen van luchtverfrissers werkt, naast het openen van ramen en deuren, heel goed. Natuurlijk bestaan de ouderwetse sprays, die je met de hand moet activeren. Gelukkig bestaan er elektrisch aangestuurde sprays, die de boel doseren. Je hebt er vaak geen omkijken naar, behalve als de flacon bijna leeg is.

Stel dat je geen enkele spray in huis hebt. Dan kun je een pannetje met wasmiddel gemengd met een beetje water op het vuur of op je inductieplaat te zetten. Dit moet je natuurlijk in de gaten houden, maar binnen no time ruikt je huis weer lekker fris naar wasverzachter, zonder dat je je kleren hebt opgehangen!

Het is belangrijk om regelmatig je huis te stofzuigen en te dweilen. Als je laminaat, parket of tegels hebt, is het ook mogelijk om een stoffer te gebruiken. Dit is een snellere manier van stof opruimen, maar zeker niet het minst werkend. Daarna dweil je alles. En doordat je alles open hebt staan drogen de gedweilde plekken snel op, dus dan heb je ook sneller een droge schone vloer.

Een wondermiddel voor je witgoed

Een goed middel dat wonderen doet, om je witgoed te bevrijden van vieze geurtjes, is (schoonmaak)azijn. Bijvoorbeeld voor je afwasmachine.

huis-fris-laten-ruiken
huis-fris-laten-ruiken

Je afwasmachine reinigen

Citroen in je afwasmachine is ook een goede tip, want azijn heeft natuurlijk een enorme penetrante geur. Het helpt in ieder geval wel tegen de nare geurtjes in je afwasmachine. Check wel altijd eerst even of je wel een zuur product zoals azijn of citroen kan gebruiken: dit kan de rubbers aanvreten.

Je wasmachine reinigen

Ditzelfde geldt voor je wasmachine. Azijn tussen de rubbers en in de trommel sproeien helpt enorm tegen vieze muffe geurtjes. Ook deze machine heeft weleens een schoonmaakbeurt nodig. Naast azijn kun je ook soda toevoegen en dan laat je de machine, met een lege trommel, op een programma draaien.

Deze combinatie zorgt er niet alleen voor, dat de vetluis die na elke wasbeurt achterblijft in de machine, oplost, maar ook dat je kleren niet heel muf gaan ruiken. Juist na elke wasbeurt gaan ze naar het wasmiddel en wasverzachter ruiken die je hebt gebruikt.

Hoe handdoeken wassen?

Met name als je handdoeken gaat wassen en deze ruiken, na het drogen, heel muf. Dit is een combinatie van een wasmachine, die vetluis heeft, met het verkeerde wasprogramma.

En je droogt ze niet goed genoeg. Dus was je handdoeken altijd op het heetste programma en zorg ervoor, dat de handdoeken echt kurkdroog zijn, zodat er geen vocht achterblijft. Vocht oftewel de schimmel die in de handdoeken achterblijft, verplaats je op die manier onbewust en makkelijk naar de handdoekenkast. Dus de muffe geur blijft ook in je kast hangen hierdoor.

De slaapkamer fris laten ruiken

De kamer goed verluchten

Het beste wat je kan doen als het gaat om je slaapkamer fris te laten ruiken, is met een open raam slapen. Mocht het te koud zijn, dan is het in ieder geval goed om je raam open te zetten, voordat je naar bed gaat. En natuurlijk meteen als je je bed uitkomt. De frisse buitenlucht vervangt steeds sneller de bepaalde geuren die vrijkomen tijdens het slapen.

Laat je bed goed verluchten

Een van de meest gemaakte fouten waar ikzelf echt kriebels van krijg: gelijk je bed opmaken! Bah! Je hebt net de hele nacht liggen zweten en kwijlen in bed, geef nu je bed ook kans om goed te verluchten. Sla het dekbed ‘s ochtends helemaal open en laat zowel je lakens als je matras goed verluchten, dit mag echt wel enkele uren. Dit helpt ook goed als je last hebt van huisstofmijt en allergieën.

Op je slaapkamer zijn geurstokjes ook lekker. Deze kun je overigens op meerdere ruimtes in je huis plaatsen. Tegenwoordig bestaan er verschillende geuren voor verschillende kamers. Maar goed, hier moet je van houden: sommige mensen vinden de geur al snel te sterk.

Overtrekken wassen: dekbed en kussens wassen

Regelmatig je overtrek wassen en vervangen draagt ook bij aan een frisse slaapkamer. Je dekbed en kussen(s) hang je regelmatig uit je raam, want zo verdwijnen de geurtjes die in je dekbed en kussen(s) blijven hangen.

Zo nu en dan moe je deze ook wassen en natuurlijk goed laten drogen, zodat deze lekkere frisse geuren mee helpen aan een fris ruikende slaapkamer.

Verspreid geen vieze geurtjes met je stofzuiger

Je kent het wel: op een gegeven moment verspreidt je stofzuiger een bepaalde muffe geur tijdens het gebruik. Als je gebruik maakt van een stofzuiger met een zak, zijn er verschillende manieren om een lekkere geur te verspreiden.

Van bepaalde parfum op de zak spuiten tot het opzuigen van waspoeder of lekker ruikende ingrediënten. Zo voorkom je verspreiding van nare geuren via je stofzuiger.

Indien je een stofzuiger zonder zak hebt, is het een kwestie van geregeld het bakje schoonmaken, tot de filter toe. Daar waar de stof aan blijft hangen. Klop deze geregeld uit en zorg, dat de filter weer stofvrij is. Ook vervang je best ieder jaar je filter, zeker als je een HEPA-filter hebt. Wij hebben dit onlangs nog eens gedaan, en de stofzuiger is weer als nieuw!

Frisse voeten

Regelmatig je voeten wassen en verzorgen helpen bij een frisse geur. Elke keer schone sokken dragen, of middeltjes gebruiken tegen zweetvoeten levert ook een bijdrage aan een schone lucht in huis.

De vieze geurtjes in je schoenen worden veroorzaakt door bacteriën. Deze doodt je bij extreme kou. Zorg er dus voor, dat je schoenen altijd in een koude ruimte staan. Dus niet vlak bij de verwarming of kachel, maar in de gang of overloop.

Ook hier is het mogelijk om aan de slag te gaan met soda. Als je deze in een sok plaatst en de gevulde sok een nacht in je schoen laat liggen, absorbeert de sok de nare geurtjes.

Liever geen soda? Het helpt om geen wollen sokken te dragen en te kiezen voor sokken van katoen of bamboe. Die absorberen het zweet. Sokken van meer synthetische materialen laat je best links liggen. Koop goede kwaliteitssokken die je op 60 graden kan wassen. Was ook je voeten regelmatig, maar niet met heet water of met te veel zeep.

Om je schoenen te verfrissen, kan je ook voetendeodorant of schoenendeodorant gebruiken. Geurvreterzakjes helpen ook erg goed!

Het toilet schoonmaken

Last but not least: je toilet. Maak je toilet dagelijks schoon met een goede toiletreiniger (ook heel fijn om van vervelende kalksporen af te komen) en vergeet ook zeker het randje van het toilet niet. Wel goed opletten dat je niet per ongeluk toiletreiniger in je ogen krijgt!

Chloor is geen schoonmaakmiddel, maar dood wel veel bacteriën (al raad ik het toch niet aan om te gebruiken, veel te milieu-onvriendelijk). Hiernaast werken geurstokjes of toiletverfrisser ook heel goed. Kies voor een geur die je zelf het lekkerst vindt.

En voilà, je huis ruikt weer heerlijk fris! 

Lees ook: interieurtrends 2021

Lees ook: welke meubelstijl past bij jou

Lees ook: Pantone kleuren 2021

Lees ook: leren ontspullen

Lees ook: Hoe een capsule wardrobe starten