De modekleuren van 2022 – Pantone trendkleuren (zomer en lente 2022 SS)

(Last Updated On: April 17, 2022)

Modekleuren 2022- Wij kijken naar de modekleuren van 2022 voor de lente en zomer. Laten we samen eens kijken welke van deze kleuren draagbaar zijn, in welke kleuren je beter een accessoire koopt en welke kleuren goed bij jou passen.

modekleuren-2020-2021
modekleuren-2021

foto: Alyssa Strohmann on Unsplash

Pantone Trendkleur 2022: Very Peri

Very Peri: De nieuwste trendkleur van 2022!
Very Peri is de allernieuwste trendkleur van het jaar! De kleurenspecialisten van Pantone hebben deze prachtige nieuwe kleur voor 2022 gekozen.

1. Pantonekleur 2022: Very Peri

De symbolische kleur staat voor alle veranderingen in de tijd dat bijna de hele wereld in een onzekere tijd leefde en in isolatie zat. Volgens het kleureninstituut is de kleur ontstaan door de kracht en hoop die we hadden om de pandemie te overwinnen.

Very Peri is een blauwpaarse tint, gemengd met wat rood. Volgens Pantone kunnen we de kleur beter omschrijven als; maagdenpalmblauw met violetrode accenten.

Very Peri is een kalmerende kleur (blauwpaarse tint) met een boost aan kracht en energie (roodtint). Er is goed nagedacht over deze nieuwe kleur. We zitten in een tijd, waarin technologie een grote rol speelt.

De virtuele wereld heeft zijn opmars gedaan en speelt een grote hoofdrol bij de kleurkeuze Very Peri. Ons fysieke leven is samengesmolten met de digitale wereld, waarin we niet meer zonder onze computers, games en smartphones kunnen.

De kleur is zowel in de modewereld als in de wooninterieur wereld een hype.

‘We kijken met deze nieuwe trendkleur met andere ogen naar de wereld, wat ons nieuwe oplossingen hebben gebracht en zal blijven brengen’, aldus de vice- president van het instituut.

2. Andere trendkleuren van Pantone

Het Pantone kleureninstituut heeft Very Peri tot kleur van het jaar uitgeroepen, maar wat zijn de andere trendkleuren van het kleureninstituut? In 2021 werden er twee kleuren tegelijk kleuren uitgekozen tot kleur van dat jaar, Ultimate Grey en IIumination.

Het zijn twee zelfstandige kleuren die elkaar ondersteunen en alle elementen samenbrengen. Het zijn praktische en positieve kleuren, die samen degelijkheid en kracht uitstralen.
– Ultimate Grey Pantone 17-5104 : De kleur symboliseert een stevige solide basis. Het is de kleur van verweerde kiezelstenen, die alle zee-elementen hebben doorstaan. De kleur staat voor Sereniteit, stabiliteit en veerkracht.
– ILumination Pantone 13-0647: Een levendige felle geelkleur, wat veel warmte uitstraalt en een energievolle positieve invloed op ons uitoefent.
Dat er twee kleuren tegelijk werden uitgeroepen was nog maar twee keer eerder gebeud in een tijdsbestek van 22 jaar.

Achter elke kleurenpatroon zit een prachtig verhaal. Net als Very Peri hebben deze kleuren ook hun verhaal samen. De gecombineerde vriendelijke kleuren staan voor; hoopvol, zachtheid en geluk.

Maar stralen tevens standvastigheid en energie(zonnekracht) uit.

Andere Pantone trendkleuren van het jaar:
In 2018 werd de kleur Ultra Violet tot kleur van het jaar uitgeroepen. Het werd omschreven als een wat bedachtzame, uitdagende en dramatische kleur. De kleur staat voor verbinding, intriges en de mysteries van het heelal.

In 2019 was het de kleur Living Coral die de winnaar werd. Een levendige en bezielende koraaltint, wat staat voor intimiteit en het verlangen naar speelse expressie.

In 2020 werd de eer gegeven aan Classic Blue. Deze kleurtint staat voor betrouwbaarheid en solide, waar we altijd op kunnen rekenen. Classic Blue is een multifunctionele kleur en heeft een tijdloos uiterlijk, waardoor hij altijd trendy blijft in alle seizoenen. Voor het eerst hadden de kleurexperts de winkleur met behulp van zicht, geluid, geur en textuur uitgekozen.

Welke kleuren kan je combineren met Very Peri?

Combineren en nog eens combineren! Durf te spelen met het Pantone kleurenpalet en combineer tijdloze kleuren op een speelse manier met de uitgesproken trendtinten.

Very Peri is een veelzijdige kleur die eigenlijk heel goed bij heel veel elementen en verschillende soorten materialen past. Very Peri is een grote sfeerbepaler in huis.

De kleur trekt meteen de positieve aandacht, mits je het subtiel en niet overdreven hebt gedaan. De kleur is goed te combineren met:

 • Donkere en lichte houttinten
 • Felgeel
 • Wit- en crème tinten
 • Zwart
 • Metaalkleuren
 • Roze

Maak kennis met Very Peri in je huis

Met de indrukwekkende kleur wordt je huis omgetoverd in een super helder en kalme omgeving. Je huis krijgt alle positieve impulsen door de blauwpaarse tint.

Very Peri is mooi te combineren als decoratie zoals behang, wandkleding, kussentjes, kleedjes, gordijnstoffen, eetkamerstoelen en kleine bijzettafeltjes.

Met wittinten, felgeel of metaalkleurige meubelen springt de kleur er fantastisch uit. Je huis wordt optisch groter, ruimer en overzichtelijker. Je kunt ook voor het grote goed gaan, zoals een Very Peri kleur bank grote vloerkleed of vloerbedekking.

Witte, felgele, zwarte en metalen decoratie accessoires houden het dan weer in balans. Gooi niet meteen heel je huis in de Very Peri kleur. Als blikvanger zijn een paar subtiele veranderingen al genoeg.

Een muur kan ook alleen vervangen worden door een prachtig groot schilderij van de trendkleur, net zoals eetkamerstoelen of een klein bankje.

Armaturen en andere verlichtingen in de trendkleur kunnen voor de juiste balans zorgen in huis. Met de kleur van Very Peri haal je ware blikvangers in huis!

Modekleuren 2021: lente en zomer

Bij zowel de fashion weeks van London als New York kwamen we enkele opvallende kleurentrends tegen. Deze winter zagen we veel diepe kleuren maar deze lente en zomer zullen in het teken staan van geel (Illuminating) grijs (Ultimate Grey), pastelkleuren en enkele basiskleuren.

Dé modekleur 2021: geel (Illuminating – Pantone)

Deze knalgele kleur Illuminating – ik zou het bijna kuikentjesgeel noemen, is dé modekleur voor de zomer en lente van 2021, samen met Ultimate Grey.

Deze kleur staat voor zon en hoop: een hele grote hoop dat we de pandemie deze zomer eindelijk weer de baas zijn en we kunnen genieten van een onbezorgde zomer.

Deze prachtige gele kleur combineer je volgens Pantone met het prachtige Ultimate Grey.

Modekleuren SS 2021: New York Fashion week

De modekleuren die we zagen op de verschillende modeshows en runways van New York Fashion Week:

 • Marigold: een warm oranje/ geel
 • Cerulean: lichtblauw, koel
 • Rust: warme roestkleur
 • Illuminating: warm geel, kuikentjesgeel (dé modekleur 2021)
 • French Blue: koel blauw
 • Green ash: mentholgroen
 • Burnt Coral: warme koraalkleur
 • Mint: eigenlijk een donkerdere kleur dan Green Ash, die ik meer muntkleur vind 😀
 • Amethyst Orchid: prachtig paars (een van mijn persoonlijke favorieten)
 • Raspberry Sorbet: warm frambozenrood/-roze
 • Inkwell: blauwig zwart
 • Ultimate Grey: middengrijs (dé modekleur 2021)
 • Buttercream: warme crèmekleur
 • Deset Mist: warm camel
 • Willow: warm khaki

 

Modekleuren SS 2021: London Fashion Week

Deze kleuren domineerden de London Fashion week voor SS 2021 (Spring/Summer 2021: zomer en lente):

 • Pirouette: bubblegum pink
 • Pickled Pepper: ietwat donkerder lime groen
 • Purple Rose: donkerder lila
 • Orange Ochre: warm oranje, diep oranje
 • Beach glass: minty aquakleur
 • Marigold: warmgeel (net zoals hierboven in de New York Fashion week)
 • Indigo Bunting: Koel blauw
 • Lava Falls: donker koel rood
 • Illuminating: de Pantonekleur 2021
 • Blue Atoll: oceaanblauw
 • Baby’s Breath: off-white
 • Macchiato: warm camel
 • Polar Night: zwartblauw
 • Ultimate Grey: middengrijs (dé modekleur 2021)
 • Sphagnum: koel mosgroen


Bijzondere kleurencombinaties:

modekleuren-2021
modekleuren-2021

Modekleuren 2021 (winter en herfst)

In dit artikel zetten wij alvast de meest spraakmakende modekleuren van 2021 op een rijtje zodat jij je nieuwe looks alvast kan uitplannen en een persoonlijk kleurenpalet kan opstellen.

Lees ook: modetrends / modetrends 2021

Lees ook: modetrends herfst / modetrends winter

Lees ook: modetrends 2021 mannen

Groene kleuren in 2021

In 2019 en 2020 was er heel wat aandacht voor het milieu en de ecologie. In de herfst zien we dan ook dat we niet enkel eco gaan – waar heel wat merken stil staan bij het ecologisch produceren van kledij, maar ook bij de groene en kaki kleuren die vaak in de natuur gevonden worden.

De Pantonekleuren die we deze herfst en winter veel gaan zien, zijn Green Sheen en Ultramarine Green als accentkleuren, als ‘allround’ kleur zien we nu al enkele jaren opnieuw khaki weer opkomen, net als dit jaar: ‘Military Olive’.

De kaki en vaalgroene kleuren worden in de winter van 2021 vaak gecombineerd met een mosterdgeel. Op die manier kan je makkelijk wat kleur toevoegen aan je outfit.

Ga in geen geval voor een gifgroen want dit is niet enkel moeilijk te combineren, het is een van de enige groene tinten die het niet zo goed doet in de modekleuren van 2021.

Mensen met blond haar kunnen eventueel kiezen voor een mooie kaki kleur terwijl mensen met rood haar goed staan met een fel donkergroen. Weet je niet welke kleuren en kleurtinten jou goed staan? Doe dan hier een kleuranalyse!

[product_category category=”khaki” products limit=”15″]

[product_category category=”groen” products limit=”15″]

Bruine kleuren in 2021

Ook bruin wint in 2021 heel wat aan populariteit. Dit is waarschijnlijk omdat bruin erg makkelijk te combineren valt met de groene kleuren die we op de catwalk zien.

De tinten bruin die het in 2021 erg goed doen zijn vooral natuurlijke bruinen en houtachtige bruin. Bij Pantone zien we voornamelijk Fired Brick als rood-bruine tint erg populair worden dit jaar.

Ook natuurlijk leder doet het weer erg goed. Ben je vegan of wil je liever geen leer dragen? Dan kan je kiezen voor nepleer of faux leder (of suède).

Bruine kleuren zijn echter niet altijd even makkelijk te combineren omdat ze een outfit er vaak erg somber en erg saai laten uitzien. Daarom is het van groot belang dat je kiest voor leuke accessoires of eventueel get bruin in je outfit beperkt tot broeken, rokken en eventueel vestjes.

[product_category category=”bruin” products limit=”15″]

Oranje in 2021: sinaasappel en perzik

We houden nog even vast aan de trend van oranjetinten in 2021. De kleuren, de patronen en de mode uit de jaren 1970 zijn al even terug in de mode, en het lijkt erop dat de oranje tonen van dit tijdperk nog even de straten zullen blijven opfleuren.

Het sinaasappel oranje dat we in 2021 in de winkel zullen zien is makkelijk te combineren met de bruine kleuren waar we het voordien over hadden.

Toch is het niet voor iedereen een goed idee om voor een sinaasappel oranje jurkje of shirt te gaan – het hangt helemaal af van jouw eigen kleurpalet welke tint oranje mooi bij jou staat.

Amberglow: dit is een felle oranje kleur, echt sinaasappeloranje. Dit is een moeilijke kleur om te dragen (al zeker niet voor zomertypes en wintertypes, die zijn hier veel te koel voor). Misschien wel erg leuk als accentkleur voor een accessoire.

Sandstone: dit is een meer ‘muted oranje/peach’ kleur.

Peach nougat: een zachte perzikkleur

[product_category category=”oranje” products limit=”15″]

Framboos en paars in 2021

Framboos – een kleur die eveneens in de jaren 1970 erg populair was, is ook in 2021 erg populair.

 

Framboos is erg makkelijk te combineren met blauwe jeans en natuurlijk ook bruine kleuren. Voor mij is framboos een kleur die ik gemakkelijk kan dragen, maar het moet maar net bij jouw eigen kleuren passen.

Wanneer je voor Framboos gaat in je outfit kan je best voor een mooi frambooskleurig shirt kiezen of een leuke jurk in Framboos aantrekken. Wil je graag een opvallendere stijl? Dan kan je zeker kiezen voor een broek in frambooskleur (Magenta Purple).

[product_category category=”paars” products limit=”15″]

Bordeaux in 2021

Ook donkerrode kleuren komen weer aan bod in 2021. Deze donkerrode kleuren zijn perfect te combineren met zwart. Bordeaux zal je vooral zien in make up waar Bordeaux en donkerrood vooral op de lippen en als oogschaduw gebruikt werd, maar ook in handtassen, schoenen en andere accessoires.

Ook jurken in het Bordeaux zullen erg populair zijn. Bordeaux is namelijk een erg sensuele doch discrete kleur.

Donkerrood kan erg luxueus aanvoelen zonder te serieus te zijn. Wanneer je op stap gaat is de kans dan ook groot dat je naar wat donkerroods of Bordeaux zal willen grijpen.

[product_category category=”bordeaux” products limit=”15″]

Zwart en wit in 2021

Zwart en wit blijven populaire kleuren in 2021.

Wit – In de zomer grepen we helemaal terug naar de jaren 80 waar we jasjes combineren met jeans en een witte T-shirt. In 2021 zal dit niet anders zijn. Integendeel: we gaan heel wat meer wit zien opduiken net omdat wit zo makkelijk te combineren is met andere kleuren.

Zwart – ook zwart blijft populair. Zwart is een perfecte basiskleur om andere, felle kleuren mee te combineren. Denk bijvoorbeeld maar aan de combinatie Bordeaux zwart of Framboos zwart.

Combinatie van Zwart en Wit – de combinatie van Zwart en Wit is een klassieke combinatie. Dit wil zeggen dat je door zwart met wit te combineren altijd wel goed zit – zo ook in 2021.

[product_category category=”zwart” products limit=”15″]

[product_category category=”wit” products limit=”15″]

Blauwe modekleuren 2021

Bijna ieder jaar zien we wel een blauwe tint terugkomen

Dit jaar zijn de populaire kleuren Classic Blue, Blue Depths.

[product_category category=”blauw” products limit=”15″]

Pantone kleuren in 2021

Pantone gebruikt de catwalks van de New York Fashion Week en London Fashion Week om een overzicht te maken van de meest populaire kleuren in de modewereld.

De herfst-winter 2021 shows hebben reeds plaatsgevonden waardoor we een mooi overzicht hebben van wat we kunnen verwachten in het seizoen 2021:

New York Fashion Week

In New York waren het vooral ingetogen kleuren die zegevierden met hier en daar enkele felle kleuren – vooral in Oranje en gele schakeringen. Oranjeroze lijkt erg populair te zijn, maar ook Bordeaux en een ingetogen lichtblauw werden vaak op de catwalk gespot. Ben je op zoek naar een lichte kleur? Dan is de kleur Almond Oil wat voor jou. Dit gebroken wit is makkelijk te combineren met de andere Pantone kleuren van de New York Fashion Week.

London Fashion Week

Op de London Fashion Week vonden we over het algemeen dezelfde schakeringen terug met enkele aanzienlijke verschillen. Een eerste groot verschil is dat men meer gebruik ging maken van fel rood en felle blauwe kleuren. Ook wordt er voorkeur gegeven aan natuurlijke kleuren zoals sheepskin terwijl men in Londen niet bang was om wit (jetstream) te gebruiken waar New York het bij Almond Oil hield.

Kleuranalyse: welke van deze modekleuren passen bij jou?

Natuurlijk zou ik je niet aanraden om deze modekleuren slaafs te volgen, maar om net te kijken welke van deze kleuren ideaal staan bij jouw eigen kleuren. Daarom zou ik je zeker aanraden om een kleuranalyse te doen. Zo kan je zelf je kleurseizoen bepalen / je kleurtype vinden.

Hoe draag je deze modekleuren?

 

Lees meer: hoe combineer je een trenchchoat

Lees meer: hoe combineer je een maxijurk

Lees meer: welke schoenen draag je onder een jurk?

Lees meer: hoe style je een leren jasje

Lees meer: hoe style je een spijkerjasje