Hoe een capsule wardrobe starten? Mijn beste tips! Snel beginnen aan je capsule wardrobe

(Last Updated On: November 27, 2021)

Wil jij ook graag een capsule wardrobe samenstellen? Misschien is het wel een van je goede voornemens dit jaar of wil je het graag eens proberen? Ik heb deze handige gids voor jou geschreven om jouw ideale capsule wardrobe te gaan samenstellen.

capsule-wardrobe
capsule-wardrobe

Wat is een capsule wardrobe?

De laatste jaren zijn capsule wardrobes ineens ontzettend hip geworden, samen met de hele minimalismetrend. In een capsule wardrobe hou je minder kleding, maar van betere kwaliteit. en zorg je ervoor dat alles goed bij elkaar past.

 • betere kwaliteit
 • minder kleding
 • gemakkelijk met elkaar te combineren

Wat valt er onder de 37 kledingstukken van een capsule wardrobe? Broeken, t-shirts, truien, vesten, rokken, jurken, schoenen en jassen. En wat niet? Accessoires, ondergoed, pyjama’s en sportkleding.

capsule-wardrobe-stappenplan
capsule-wardrobe-stappenplan

Hoeveel kledingstukken mag je in een capsule wardobe gebruiken?

Soms wordt er aangeraden om slechts 37 kledingstukken te bewaren, andere bronnen hebben het dan weer over 50 stuks. Ik hou zelf niet van rigide regels als het gaat over minimalisme, of mijn variant daarvan.

Daarom heb ik voor mezelf uitgemaakt dat ik mijn kledingstukken niet persé ga tellen, maar dat ik wel heel erg ga opletten of alles goed met elkaar te combineren valt. Zo heb ik bij mezelf een kleurenanalyse gedaan en weet ik heel goed welke kleuren mij wel of niet staan. Mocht je er interesse in hebben, ik doe ook een online kleurenanalyse!

Ook een figuuranalyse deed ik bij mezelf, waardoor ik goed weet welke kleding qua vorm wel of niet zo goed bij mijn eigen figuur past.

Ik heb dus een wat grotere capsule wardrobe (ook omdat we in de Benelux met 4 seizoenen zitten) maar hou wel vast aan de grote principes van een capsule wardrobe.

Mag ik alleen nog zwart, wit, grijs en beige dragen?

Nee! Dit moet echt een van de grootste misverstanden zijn als het gaat over een capsule wardrobe: die hoeft echt niet alleen maar te bestaan uit neutrale kleuren.

Mijn eigen capsule wardrobe is bijvoorbeeld best wel kleurrijk. Ik ging aan de slag met de kleuren uit mijn kleurenanalyse en keek wat er eigenlijk leuk met elkaar combineerde. Als ik nu winkel of online aan het shoppen ben, let ik wel erg op die kleuren.

Het is gewoon ook heel erg gemakkelijk: zodra je weet welke kleuren jou er op je best laten uitzien, wil je die natuurlijk zo vaak mogelijk dragen!

Moet alles duurzaam zijn?

Er wordt wel eens gezegd dat een capsule wardrobe alleen maar duurzaam kan zijn, maar dat is helemaal niet zo. Lang niet iedereen kan dure duurzame kleding kopen, en laat ons eerlijk zijn: als je graag een beetje modieus gekleed wilt gaan (zeker als het aankomt op trends), kan je vaak niet terecht bij duurzame merken.

Daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat duurzame merken geen leuke kleding hebben, ik vind er persoonlijk ook lang niet altijd wat ik zoek.

Ook als je een grotere maat hebt, is het vaak moeilijk om mooie kleding te vinden bij duurzamere merken. Net omdat de fast fashion merken zo’n groot draagvlak hebben, verkopen ze vaak leuke collecties voor plussize dames.

Zelf heb ik in mijn capsule wardrobe ook gewoon H&M zitten, Zara, tweedehands kleding van deze merken, flink wat King Louie, WE Fashion,… zo zie je maar dat je fast fashion ook een soort van duurzaam kan maken.

Als jij tenslotte zoals ik zweert bij enkele H&M-truien die je al jarenlang opnieuw draagt, is dat beter dan een duurzame trui na een jaar weg te doen, toch? Alles is een kwestie van balans.

Gooi niet alles weg!

Ik raad je aan om niet zomaar al je ongewenste kleding weg te gooien: dat is zonde van kleding die nog gebruikt kan worden. Ook doneren is niet altijd een goed plan, veel gedoneerde kleding wordt alsnog verbrand omdat er maar een klein percentage verkocht wordt.

Probeer je kleding te verkopen, zo krijg je nog wat geld terug om te investeren in items die misschien ontbreken in je kledingkast, maar kan je ook voelen hoe moeilijk het soms is om al die kleding te gaan verkopen.

Omdat het wat ‘pijn’ zal doen en je vooral flink wat moeite gaat kosten, zal je echt nog wel extra beginnen nadenken over een nieuwe aankoop.

Ik raad je Vinted zeker aan om je kleding tweedehands te gaan verkopen (lees hier mijn Vinted ervaring)

Ontdek jouw eigen stijl

Het is ook belangrijk om jouw eigen stijl te kennen: als je exact weet wat jouw stijl is, doe je ook automatisch veel minder miskopen.

Wil je weten hoe je je eigen stijl kan gaan ontdekken? Ik heb voor jou een gemakkelijke gids gemaakt zodat je er makkelijk kan achterkomen wat jouw stijl is.

 

Vul tekorten in je capsule wardrobe aan

Tijdens het samenstellen van je capsule wardrobe zal je ook snel merken waar de hiaten zitten: wat kom je tekort in je garderobe voor de komende maanden? Zo merkte ik bijvoorbeeld tijdens het maken van mijn allereerste capsule wardrobe dat veel mijn van fluffier truien hun beste tijd echt wel gehad hadden… tijd voor een nieuwe trui of 2.

Ook draag ik erg veel dikkere sokken met een antislip onderkant – en ik had er tekort, zeker sinds we zo veel thuiswerken (en ik écht lekker warme sokken nodig heb want ik heb standaard koude voeten… lang leve een trage schildklier).

Ook aan lekker warme loungewear en huispakken had ik een tekort: tenminste toch aan huispakken waar je gewoon mee in een Zoom meeting kan 😉

Raar weetje over mezelf: ik draag bijna het hele jaar door kerstsokken van de C&A met antislip. Perfecte dikte en écht goede antislip. Ieder zo zijn gekkigheidjes zeker? 😀

Om maar te zeggen: je zal al snel ontdekken wat je nog nodig hebt in je kleerkast.

Voordelen van een capsule wardrobe

Wat zijn de voordelen van een capsule wardrobe?

 • Je gaat normaliter minder wassen draaien: je kan gewoon je was niet erg laten opstapelen
 • Je ontdek wat je mist in je garderobe
 • Je hoeft je veel minder zorgen te maken over je kleding
 • ‘s Ochtends ben je minder tijd kwijt aan beslissen wat je aantrekt
 • Je houdt vaak meer geld over om te investeren in betere kwaliteit of duurzamere stukken

Nadelen van een capsule wardrobe

 • Je kleding verslijt sneller
 • Je kan snel uitgekeken geraken op je kleding
 • Eigenlijk kan je niets toevoegen tijdens je capsule

Wat draag je écht?

Hoeveel van je kleding is voor je fantasy self? (lees ook: je fantasy self declutteren)

Wanneer is een kledinglimiet een goed idee?

Als je het moeilijk vindt om je kleding flink te gaan downsizen (mijn leren declutteren of leren ontspullen artikel kan je helpen om het ontspullen alvast een beetje beter in de vingers te krijgen), kan het helpen om bijvoorbeeld met jezelf af te spreken dat je 50 kledingstukken mag houden in de kast (zonder lingerie, ondergoed, sokken, loungewear of jassen en tassen & schoenen).

Ik was al lang bezig met mijn kleerkast stukje bij beetje te declutteren en sinds ik verhuisd ben en samenwoon met mijn vriend, heb ik een wat andere levensstijl en is dus ook de inhoud van mijn kleerkast best wat veranderd.

Om er écht mee aan de slag te gaan, ben ik nu een proef aan het doen met Project 333: daarin kies je 33 kledingstukken uit die je de komende 3 maanden gaat dragen.

Lees ook: mijn make-up no buy

Lees ook: Capsule wardrobe inspiratie

Lees ook: modetrends 2021

Lees ook: zomer modetrends 2021

Lees ook: winter modetrends 2021

Lees ook: herfst modetrends 2021

Lees ook: lente modetrends 2021