Interieurinspiratie: gordijnen en co

(Last Updated On: November 19, 2021)

Een volledig artikeltje over gordijnen en consoorten, jawel. Ik heb namelijk een grote haat-liefde-relatie met de gordijnen in mijn appartement, en ik zou ze graag eens willen veranderen denk ik. Op dit moment heb ik stores voor al mijn ramen in de keuken en woon- en eetkamer hangen. Die heb ik nog overkocht van de vorige huurder, ze zijn nog in een hele goede staat maar ik vind het een beetje vervelend dat ik ze altijd helemaal naar beneden moet houden (mijn overburen kijken anders iets té graag naar binnen… vooral de vieze overbuurman die op zijn balkonnetje zijn sigaretten komt oproken. Toch echt liever niet). Ook heb ik in de lente van vorig jaar nog overgordijnen gekocht die goed verduisteren en best wel zwaar zijn: heel handig om in de zomer de hitte buiten te houden en in de winter de warmte wat meer te isoleren in mijn appartement. Ik heb ze zelf ingekort met zo’n zoomband… maar het was de eerste keer dat ik gordijnen ingekort heb en laat ik het zo zeggen: het is niet zo mooi als je een zoom van pakweg 40 centimeter hebt, haha! De volgende poging – moederlief had ook nieuwe gordijnen gehaald die beter bij haar pasgeschilderde appartementje pasten – zag er gelukkig veel mooier uit. Al goed dat het niet omgekeerd was!

Stores

Op dit moment heb ik dus stores (zie hier mijn appartement), en hoewel ik er zeker van ben dat dat erg leuk staat, wil ik misschien toch een andere soort. Liefst halve die ik dan voor de helft naar beneden kan doen zodat ik veel meer natuurlijk licht binnenkrijg. Nu zijn oftewel mijn (grote) ramen helemaal open of ze zijn helemaal bedekt door te stores… jammer! 1

Overgordijnen:

De mijne zijn dus erg lelijk ingekort… maar ze doen hun werk wel! 2

Glasgordijnen:

Hier in België zie je bijna overal glasgordijnen. Ik vind glasgordijnen echt pure horror… heel kleinburgerlijk Vlaams (maar dat is persoonlijk). Nu, met mijn buurman begin ik het ergens te begrjipen hoor, maar ik val nog liever dood dan dat ik ooit glasgordijnen in mijn appartementje zou hangen. Zo’n ongezellig licht! Ik vind ze ook heel erg ouderwets staan. Dusnee, dat is voor mij al een optie die ik kan wegstrepen op mijn lijstje. 3

Halve gordijnen

Dit zit ik dus nu echt te overwegen: van die gordijnen die pas halverwege je raam beginnen: zo komt er veel meer licht binnen en geniet ik toch nog van veel privacy! Alleen vraag ik me dan wel af hoe dat zit met ramen poetsen? 4

Voor dakramen

Ik heb er zelf geen, maar laten we toch maar volledig zijn: welke gordijnen staan dan leuk voor dakramen? Ik had vroeger zo’n schuin Velux dakraam (voorbeeldje hier) bij mijn moeder, en behalve het standaard gordijn dat in dat raam zelf zat, heb ik er toen nooit gehad. Maar nu spotte ik op Pinterest enkele leuke ideetjes voor als je zo’n dakraam hebt: 5