Hout, ideaal materiaal voor afsluiting en terras

(Last Updated On: December 3, 2021)

Ik zal maar dadelijk met de houten deur in huis vallen: er stroomt zaagsel door mijn vriend zijn bloed. Beter in zijn bloed dat dat het in zijn hoofd zit, zullen we maar denken. 😉

Toen hij de plannen van het huis waar hij aan bezig was bekendmaakte toen we elkaar leerden kennen kon ik er niet omheen dat ik enorm verbaasd was over het gekozen materiaal voor de gevel, namelijk hout.

Ik kon me er op dat moment niet echt iets bij voorstellen maar was van mijn houten sokkel geblazen toen ik het eindresultaat kon bewonderen. We wonen ondertussen meer dan een jaar en een half samen in dat mooie houten huisje zoals we het noemen.

Dat hout voor de rest van onze indeling en inrichting een grote rol zou spelen, stond als een houten paal boven water.

Binnen gebruikten we ook veel hout en toen we eenmaal begonnen plannen te maken voor de tuin gingen we al snel terug in die richting.

Waarom kiezen we voor hout?

Ecologisch

Hout is een ecologisch bouwmateriaal. Ondanks je enorm veel hoort over ontbossing is hout zeker en vast een goed ecologisch alternatief voor steen om mee te bouwen.

In de bouw wordt hout dat ook steeds vaker gebruikt omwille van verschillende redenen. De kanttekening moet natuurlijk wel gemaakt worden dat je aan de slag gaat met het juiste hout.

Niet alle houtsoorten en niet alle houten materialen voldoen hier uiteraard aan. Let daarom heel goed op welke houtsoorten je gebruikt en of deze bijvoorbeeld het FSC label dragen.

Laat je daarbij zeker goed adviseren door een vakman of de verkoper waar je het hout gaat halen.

De houten gevelbekleding die bij ons gebruikt is bijvoorbeeld naaldhout afkomstig van scandinavië uit bossen die speciaal aangeplant worden.

Deze bomen groeien snel en het hout heeft na rooiing een speciale behandeling gekregen waardoor het de duurzaamheid heeft van een heel dure tropische houtsoort.

Hout geeft ons een warm gevoel

Dat men vriend tot over zijn oren verliefd is op hout had ik snel begrepen en hij heeft me hier ook in mee getrokken.

Hout is voor ons beide iets waar we een warm gevoel van krijgen als we het zien en ook voelen.

Het maakt ons gelukkig om deze natuurlijke materialen rondom ons te zien in ons huis en in de tuin. Met respect voor de tijd die de natuur nodig heeft gehad om dit materiaal te vervaardigen.

Handige Harry’s zijn hout dankbaar

Men vriend is zo een handige Harry die als hij iets in zijn hoofd heeft het in elkaar begint te knutselen.

Dat was ook het geval in het huis. Veel heeft hij zelf gedaan (en doet hij nog steeds). Hij is altijd met hout bezig geweest en bij het verbouwing is hout steeds iets waar hij met plezier mee werkt.

Het biedt heel veel mogelijkheden en is toch wel wat vergevingsgezind bij foutjes. Voor ons volgende project, de tuin is het dan ook iets waar hij zelf de handen uit de mouwen zal steken.

Een houten afsluiting voor de tuin

We zijn heel blij met onze buren en wonen in een leuke buurt. Echter wil iedereen op gepaste momenten natuurlijk de nodige privacy. Dan is de juiste afsluiting kiezen natuurlijk heel belangrijk.

Bij het brainstormen en Pinterestborden aanmaken zagen we op de duur door het bos de bomen niet meer.

We hadden zoveel leuke ideetjes dat het nog moeilijk kiezen wordt wanneer we effectief de tuin onder handen gaan nemen (lees als de gehele renovatie achter de rug is en onze tuin geen stortplaats meer is).

Waar we op dit moment aan denken als schutting:

Landelijke afsluiting

We wonen in een landelijke omgeving en dan is een meer landelijke schutting misschien wel een optie.

Dit rolhek uit kastanje geeft een leuke natuurlijke uitstraling. Qua privacy heb je hier natuurlijk niet echt heel veel aan. Dus dit zou sowieso in combinatie zijn met nog een haag die voor de privacy zou zorgen.

Het zal natuurlijk wel even duren vooraleer de haag groot genoeg zal zijn om effectief de nodige privacy te voorzien. Een haag staat natuurlijk ook gelijk aan snoeien en dus om de zoveel tijd onderhoud.

Schermafbeelding-2020-03-25-om-19.35.40

(Bron: houthandelonline.nl Schapenhek Rolhek kastanje)

Klassieke afsluiting

Op de duur weten we niet goed of we er wel goed aan doen om voor iets speciaal te gaan. De klassieke schutting maken is misschien wel de betere oplossing.

Schermafbeelding-2020-03-25-om-19.35.50

(Tuinscherm Hardhout Scherm)

Hout in combinatie met andere materialen zoals beton of metaal

Wat voor vriendlief de grootste voorkeur heeft is hout in combinatie met een metalen raster. Afwisselend een houten schutting uit gewoven wilg en vervolgens een metalen raster waar er dan een klimplant tegen kan groeien. Zo heb je toch groen dat groeit en het warme van het hout. 

Schermafbeelding-2020-03-25-om-19.35.57

(Natuurlijke Schutting Wilgenmat op stalen frame)

Schermafbeelding-2020-03-25-om-19.36.05

(Gaasschermen Gegalvaniseerdmaaswijdte)

 

Een houten terras voor gezellige etentjes

Op dit moment is onze tuin nog een stortplaats en hebben we niet echt een terras. We hebben wel al een tuinmeubelset die we bij zonnig weer met veel plezier gebruiken.

Deze staat voorlopig nog in het gras maar daar willen we dus op termijn sowieso een terras leggen, in het hout natuurlijk.

Waar we op dit moment aan denken als terras:

Steenschotten

Steenschotten zijn grote platen waar in steenfabrieken de net gebakken stenen op worden gelegd. Hierdoor krijgen de platen een grove, doorleefde look. Als tweede leven kan je met deze schotten een leuk terras maken. Dit heeft de voorkeur voor vriendlief. 

Vlonderplanken

Een standaard houten afwerking voor het terras maar zeker niet minder mooi zijn vlonderplanken. In verschillende uitvoeringen/houtsoorten te verkrijgen en dus ideaal en voor ieder wat wils. Wij zouden uiteraard kiezen voor de meer duurzame keuze van geimpregneerde vlonderplanken. 

vlonderplanken
vlonderplanken

Vlonderplanken kopen

 

Beide oplossingen zijn perfect zelf te bouwen voor onze handige Harry in huis. We zijn dan ook al grote plannen aan het maken hoe we beide praktisch uit zouden werken.

We hebben ondertussen al een spreadsheet met alle kosten en nodige materialen, dus zodra de verbouwingen geheel achter de rug zijn vliegen we er in! De leuke etentjes met vrienden op het terras in de zomer mogen dan komen!

bron foto’s: houthandelonline