Met een overkapping kun je nog meer genieten van jouw tuin. Het dak beschermt je niet alleen tegen regen, maar zorgt er ook voor dat de warmte blijft hangen. Niet gek dat steeds meer mensen een overkapping in hun tuin plaatsen. Wil je dit ook? Dan kun je hier een bedrijf voor inhuren. Als je redelijk handig bent, kun je dit ook zelf doen. Wie zelf aan de slag gaat, moet alleen wel rekening houden met een aantal zaken. In deze tekst lichten we de belangrijkste uit.
Photo by Florian Schmidinger on Unsplash
Bepaal de plek
Voordat je aan de slag kunt met het plaatsen van een overkapping, moet je eerst een aantal voorbereidingen treffen. Bepaal om te beginnen de plek waar de buitenruimte moet komen. Wil je de overkapping aan huis monteren of juist achterin de tuin plaatsen? Houd bij het kiezen van een plek niet alleen rekening met je eigen voorkeuren, maar ook met de zon. De een houdt ervan als de zon onder de overkapping valt, terwijl de ander hier juist niets van moet weten.
Kies een soort overkapping
Heb je de plek van de overkapping bepaald? Dan ben je er nog niet, want je moet ook nog een soort overkapping kiezen. Ondanks dat ze vaak op elkaar lijken, zit er toch echt verschil in. Zo maken we bijvoorbeeld onderscheid tussen een veranda en pergola. Het verschil zit hem vooral in de openheid. Zo is een veranda vaak aan meerdere kanten dicht, terwijl een pergola juist een open karakter heeft. Laatstgenoemde overkapping heeft vaak alleen een dak, dat gevormd wordt door planten die tegen via het geraamte omhoog klimmen.
Verdiep je in de regels
Wie zelf een overkapping gaat plaatsen, moet niet vergeten zich in de regels te verdiepen. Als de buitenruimte groot wordt, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Naast het oppervlak gelden er ook regels met betrekking tot de hoogte. Wil je problemen voorkomen? Zorg dan dat je weet welke regels er gelden en houd je hier ook aan!
Koop het materiaal
Een overkapping kan gemaakt worden van verschillende materialen. Sommige mensen kiezen voor een overkapping van aluminium, anderen voor een overkapping van douglas of een andere houtsoort. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Reden genoeg om je hier eerst goed in te verdiepen voordat je een keuze maakt. Weet je van welk materiaal jij je overkapping gaat maken? Bereken dan hoeveel je nodig hebt en sla alle benodigde materialen in.
Bouw de overkapping
Zodra je het materiaal in huis hebt, kun je beginnen met plaatsen. Start altijd met de fundering. Hier worden vaak betonpoeren voor gebruikt, maar je kunt ook een betonvloer storten. Staat de fundering? Ga dan door met het geraamte, gevolgd door de dakconstructie. Voor extra stevigheid kun je eventueel schoren plaatsen tussen de liggers en palen van het geraamte. Vergeet niet dat je het dak onder afschot moet plaatsen, zodat er niet constant hemelwater op blijft staan. Wil je een dichte overkapping? Bevestig dan tot slot de wanden aan het geraamte.