Hoe je tuin inrichten?

(Last Updated On: February 23, 2023)

Hoe je tuin inrichten? Onze verbouwingen zijn nu eindelijk bijna klaar in het huis zelf, maar het wordt tijd om aan onze tuin te gaan beginnen!

Er zijn veel verschillende opties om je tuin in te richten: een terras aanleggen (dat hebben we vorige zomer gedaan), bloemen en planten planten in de tuin, een tuinkamer, een serre (kas) bouwen in de tuin, een veranda toevoegen, een tuinkantoor, een tuinoverkapping,…

tuin-inrichten
tuin-inrichten

Een manier om je tuin comfortabeler en uitnodigender te maken is het toevoegen van een veranda. Veranda’s bieden schaduw tegen de zon, bescherming tegen wind en regen, en kunnen worden gebruikt om buiten te eten of te loungen.

Veranda’s kunnen op maat worden gemaakt voor elke ruimte in je tuin, waardoor ze perfect zijn om een unieke stijl toe te voegen.

Hoe je tuin inrichten?

Wij zijn zelf ook aan het kijken hoe we de verbouwingen in onze tuin stilletjesaan kunnen afronden, en een van de dingen waar ik naar aan het kijken ben, is om onze oude garage te vervangen.

Daarnaast wil ik ook kijken of we misschien een pergola kunnen installeren. Daar wil ik graag mijn blauwe regen op laten groeien.

Een veranda toevoegen

Het eerste waar ik naar wil kijken, is een veranda. Een veranda is een geweldige manier om je tuin er uitnodigend en comfortabel uit te laten zien. Je kunt er een paar stoelen, wat planten en misschien een of twee vloerkleden aan toevoegen.

Veranda’s geven ook de mogelijkheid om van het uitzicht van buiten te genieten en bieden bescherming tegen regen en wind.

Een tuinkantoor

Het tweede wat ik zou willen overwegen voor onze tuin is een tuinkantoor. Dit geeft me de kans om thuis te werken in een comfortabelere en aangenamere omgeving.

tuinkantoor
tuinkantoor

Een tuinkantoor kan veel extra voordelen bieden, zoals de mogelijkheid om telefoontjes aan te nemen of buiten te vergaderen, wat zowel voor je bedrijf als voor jezelf zeer gunstig kan zijn.

Het liefst van al zou ik een tuinkantoor maken in onze tuin die ik ook kan gebruiken als workshopruimte… een mens mag dromen, toch?

Een tuinkamer

Wat is een tuinkamer? Een tuinkamer is een geweldige manier om extra ruimte en licht in de tuin te brengen. Je kan hem gebruiken als kantoor, om gasten te ontvangen, of gewoon om te ontspannen in de zomermaanden.

Zeker als je een grotere tuin hebt, is een tuinkamer een supergoed idee voor in je tuin. Zo heb je verschillende plekken waar je lekker in de zon kan zitten en kan genieten van een magazine en een drankje.

Je kan een tuinkamer kopen om je tuin op te leuken.

Een serre

Nog iets waar ik over droom: een serre of kas in de tuin! We hebben niet zo’n grote tuin dus een serre die we in de serre zouden zetten, zal niet zo groot zijn.

Een serre zou perfect zijn om te gebruiken tijdens de wintermaanden wanneer het buiten te koud is. Het kan ook helpen om je planten in leven te houden, en te genieten van een kopje thee en een boek in de zon!

Tuinoverkapping

Het laatste wat ik zou bekijken is een tuinoverkapping of pergola. Dit biedt extra schaduw en bescherming tegen de zon tijdens warme zomerdagen, terwijl je toch kan genieten van het uitzicht op je tuin.

Luifels en pergola’s zijn er in veel verschillende maten en stijlen, zodat je er een kunt vinden die perfect in je tuinontwerp past.

tuin-inrichten-2
tuin-inrichten-2

Om je overkapping of pergola te beschermen tegen regen en wind, kan je er gordijnen of doeken omheen hangen, wat ook bijdraagt aan de algemene esthetiek van je tuin.

Er zijn verschillende opties voor tuinoverkappingen: tuin overkapping glas, tuinoverkappingen met polycarbonaat,…

Bloemen en planten planten

Vorig jaar had ik een grote border vol tulpenbollen, maar dat gaf nogal wat problemen toen ik de bollen wilde laten afsterven om ze dit jaar opnieuw te kunnen gebruiken.

Omdat je het loof van de tulpen moet laten afsterven omdat de bollen anders geen voeding kunnen opslaan in de bol (en je dan dus niets hebt aan je tulpenbollen), zag de border er heel gek uit… allemaal afgestorven tulpen.

Dit jaar ben ik slimmer geweest: ik heb mijn tulpen allemaal in potten geplant. Als het dan tijd wordt om de tulpen weg te zetten, kan ik ze heel gemakkelijk achter de schuur plaatsen. Zo kunnen ze rustig afsterven en kan ik ze het jaar erop weer planten!

Daarnaast heb ik ook enkele dahliaknollen die ik graag op het terras zet: heerlijk veel kleur in de tuin!

Een haag planten

Het laatste wat ik wil toevoegen is een haag rond de tuin. Hagen geven een heerlijk gevoel van privacy en houden ook de wind buiten, die in de wintermaanden zeer schadelijk kan zijn voor planten.

Wij hebben besloten beukhaag als haag te planten: het ziet er prachtig uit en blijft groen in de winter. Het is ook een zeer onderhoudsarme haag die maar een keer per jaar gesnoeid hoeft te worden.

Leibomen

Nog een manier om wat meer privacy in je tuin te krijgen: leibomen! Een leiboom neemt niet zo veel plaats in als anders gesnoeide bomen. Je kan veel verschillende soorten bomen als leiboom gebruiken.

Het liefst van al zou ik platanen of fruitbomen als leiboom kiezen, die vind ik het mooiste en nuttigste.

Moestuin

Ook is een moestuin nog een heerlijke optie! Zelf kan ik hier in de grond geen moestuin opbouwen (de grond is hier niet 100% zuiver door chemische bedrijven in de buurt), dus wil ik het in grote bloempotten doen. 

 

Het toevoegen van enkele van deze elementen aan je tuin maakt hem extra uitnodigend en comfortabel. Niet alleen dat, maar het zijn ook praktische toevoegingen die je helpen beschermen tegen de elementen zoals vies weer, regen en een scherpe wind in de tuin.

Deze structuren zullen je ook meer privacy in de tuin geven, zodat je je wat meer ontspannen kan voelen en van je tijd buiten kunt genieten zonder het gevoel te hebben dat je wordt tentoongesteld.

Heel fijn, want onze eigen tuin ligt in een hoek waardoor we veel aan de straat grenzen. Ik kijk er zo naar uit dat we verschillende gezellige hoekjes in onze tuin hebben en hopelijk heel erg veel bloembakken vol bloemen.