EPDM-dak zelf plaatsen: hier moet je op letten 

(Last Updated On: May 30, 2022)

EPDM-dak zelf plaatsen: hier moet je op letten 

 

Na deze regenachtige dagen is het je misschien opgevallen dat je op sommige plaatsen lekkages hebt? Misschien is de hele dakbedekking ondertussen al versleten? Dan raad ik je aan om je dak zeker op tijd van een nieuwe dakbedekking te voorzien. 

epdm_dakbedekking
epdm_dakbedekking

Tijdens de zware stormen in februari hadden wij ook een probleem met ons EPDM-dak: de zijkant was losgekomen (er was blijkbaar een inferieure kwaliteit lijm gebruikt, wist onze aannemer ons doodleuk te vertellen)

 

Waarom moet je dakbedekking in perfecte staat zijn? Wel, wij hebben het van dichtbij mogen merken: zodra er ook maar iets kleins misgaat aan die dakbedekking, begint er tocht en vocht binnen te dringen in je huis. Als je grote kosten wil uitsparen qua vochtbestrijding, is het dus heel erg nodig dat je snel ingrijpt als de dakbedekking niet meer van goede kwaliteit is.

 

Welke dakbedekkingssoort is écht goed?

 

Het is dus belangrijk om jouw woning te voorzien van een goede dakbedekking. Maar welke dakbedekkingssoort is kwalitatief gezien echt goed? 

 

Wanneer je meer begint op te zoeken over verschillende soorten dakbedekking, zal je zien dat het aanbod echt erg groot is. Binnen dit grote aanbod is er één dakbedekkingssoort die met kop en schouders boven de rest uitsteekt, namelijk: EPDM dakbedekking. 

 

Wat is EPDM?

 

Dit is een dakbedekkingssoort die is gemaakt van rubber. Dit rubber is supersterk en is erg weerbaar. EPDM is dan ook een materiaal dat zich uitstekend leent als dakbedekking en duurzaam is door de lange levensduur.

 

Voorzie je jouw woning of schuur van een EPDM dak? Dan hoef jij je de komende tientallen jaren geen zorgen te maken over lekkages of gaten waar tocht kan binnenkomen. Een EPDM dakbedekking is – als we naar de verhouding prijs-kwaliteit kijken – de beste dakbedekkingssoort op de markt.

 

EPDM: ideaal voor een plat dak

 

Zelf hebben wij ook een plat dak, 2 zelfs, aan onze woning. De keuze was dan ook heel snel gemaakt: we zouden EPDM plaatsen op beide daken. 

 

Dakbedekking eenvoudig zelf verlijmen

Vanwege de hoogstaande kwaliteit is een EPDM dakbedekking populair. Steeds meer daken zijn in Nederland voorzien van deze dakbedekkingssoort. Maar deze populariteit heeft niet enkel te maken met de kwaliteit. Het is vanzelfsprekend ontzettend fijn dat een EPDM dakbedekking langdurig meegaat.

 

EPDM zelf plaatsen

 

Deze dakbedekkingssoort kent nog een groot extra voordeel: het is namelijk een hele gebruiksvriendelijke dakbedekkingssoort. In tegenstelling tot de meer traditionele dakbedekking zoals dakpannen of bitumen kun je deze dakbedekking gewoon helemaal zelf aanbrengen. Handig, toch? Dan hoef je niet te wachten op offertes en de aannemers zelf! 

 

Voor de plaatsing van andere soorten dakbedekkingen heb je professionele dakdekkers met branders nodig

 

Voor een EPDM dakbedekking is dat absoluut niet nodig, het handige hieraan is net dat je dit type dakbedekking gewoon kan verlijmen. 

 

Het verlijmen van een EPDM dakbedekking is met de juiste EPDM lijm heel eenvoudig. Je moet er volgens onze ervaring dus alleen wel goed op letten dat je goede lijm vindt!

 

Kan je EPDM aanbrengen over andere dakbedekking of ondergrond? 

 

Ja! Dat is zeker een groot voordeel bij EPDM-dakbedekking. Je kan het ook aanbrengen op een al bestaande ondergrond, zoals bijvoorbeeld bitumen. 

 

EPDM rubber kan aangebracht worden op platte daken met diverse ondergronden. De laatste jaren zijn er bijvoorbeeld veel daken met oude roofing die echt dringend vervangen moet worden. 

 

Wist je dat in veel van deze gevallen kan het EPDM-rubber hier zelfs probleemloos rechtstreeks op verlijmd kan worden?

 

Daar hangt wel een belangrijke voorwaarde aan vast: de onderliggende dakconstructie moet natuurlijk nog in goede staat zijn en je moet er ook even op letten dat er geen uitstekende delen meer op het dak aanwezig zijn.

 

Op welke materialen kan je EPDM-rubber dan zoal aanbrengen? Je kan het verlijmen op beton, steen, hout en oude dakbedekking. 

 

Ook kan je ze zelfs direct plaatsen op isolatie, maar wel alleen als je speciale PIR-isolatieplaten hebt gebruikt. Op deze platen kan je namelijk rechtstreeks de EPDM verlijmen en je kan er gewoon op lopen: heel gemakkelijk voor de doe-het-zelver!

 

 Andere benodigde materialen

 

Het aanbrengen van een EPDM dakbedekking is eigenlijk best gemakkelijk. Met het juiste materiaal kan iedereen eigenlijk deze dakbedekking plaatsen. Het materiaal dat je gaat gebruiken, is wel erg bepalend voor de eenvoud van de klus: bespaar daarom ook niet op de materialen, maar hou er rekening mee dat je aan het investeren bent in de toekomst van je woning.

 

Zorg daarom dat je, als je aan deze grote klus wil beginnen,  alle nodige materialen in huis hebt. Zo kan je vlotjes doorwerken.

 

 Zoals ik hierboven al gezegd heb, heb je speciale lijm nodig. Maar ook het dakbedekkingsmateriaal zelf en afwerkingsmaterialen zoals daktrimmen en siliconekit kunnen niet ontbreken. 

 

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste en kwalitatieve materialen in huis hebt? Wil je zeker weten dat je in een trek de klus kunt klaren? Koop dan een EPDM-pakket waar al het nodige materiaal inbegrepen is. Supergemakkelijk en je kan direct aan de slag!