Buitenkleed kopen: waar moet je op letten & onderhoudstips? Shopgids!

(Last Updated On: May 24, 2022)

Buitenkleed kopen: waar moet je op letten? Shopgids!

Of je nu een mooie decoratie zoekt voor jouw tuin of voor jouw tent. Of misschien een leuke manier om jouw caravan te pimpen, er is altijd weel een goede reden om te kiezen voor een mooi buitenkleed. In een aantal punten hieronderproberen we jou even iets meer te vertellen over een buitenkleed en over wat mogelijke problemen en voordelen kunnen zijn.

Zelf ben ik ook naarstig op zoek naar een leuk buitenkleed om ons terras een beetje meer af te stylen, dus dit is ook een beetje mijn persoonlijke zoektocht in de wondere wereld van buitenkleden. 

buitenkleed-kopen
buitenkleed-kopen

Photo by Ray Fragapane on Unsplash

Wat is een buitenkleed?

Een buitenkleed is, kort samengevat, een tapijt voor buiten. Het verschil tussen een binnen- en een buitenkleed is vooral het materiaal.

Je hebt de kleden in verschillende kleuren en modellen. In de meeste gevallen is een buitenkleed gemaakt van kunststof.

Een buitenkleed bij jouw tuin of bij jouw tent zorgt voor warme en droge voeten. Maar, het zorgt ook voor iets andere accenten in de tuin. Zelfs voor een picknick op het strand kan zo’n kleed leuk zijn. Maar daar koop je beter een kleiner kleed voor!

Wil je de look van je terras of tuin snel kunnen veranderen? Ook dan is een buitenkleed heel erg geschikt! Wij gaan zo bijvoorbeeld kiezen voor beige tegels op ons terras, maar ik wil graag een gekleurd buitenkleed om het beige een beetje te breken. 

Sisal buitenkleden

Wist je dat je veel sisal vloerkleden ook gewoon buiten kan gebruiken? Ik zou je niet aanraden om ze het héle jaar buiten te laten liggen, maar tijdens de zomermaanden en lentemaanden kan het prima. 

Ook zijn de sisal vloerkleden ideaal om op een overdekt terras te leggen. Ik vond erg leuke sisal vloerkleden bij webkarpet.nl

Kan je een buitenkleed buiten laten liggen?

Je kan ervoor kiezen om jouw buitenkleed de hele tijd buiten te laten liggen, door weer en wind. Maar, dan heb je wel het nadeel dat het dan sneller kan verslijten. Het grote voordeel van een buitenkleed is dat het altijd makkelijk schoon te krijgen is.

Heel wat mensen willen niet elk jaar een nieuw kleed gaan zoeken. Daarom kiezen ze er soms voor om het kleed in de winter in de keuken te leggen om de keuken wat op te vrolijken. Maar, buiten komt het buitenkleed nog steeds het meeste tot zijn recht.

Kies je er echter voor om wel jouw tapijt de hele tijd buiten te laten, dan kan je er beter voor zorgen dat je steeds zorgt voor het juiste onderhoud. Daarover later meer.

Kan een buitenkleed tegen de regen?

Een buitenkleed kan gemaakt worden uit polypropyleen of polyester. Polypropyleen is een plastic materiaal dat meestal is gemaakt van gerecycled plastic. Het kan dus zonder problemen de hele zomer voor jouw tent op de camping blijven of mooi in jouw tuin liggen pronken.

Een kleed gemaakt van harig polyester lijkt mooi en voelt soms aangenamer aan. Maar deze kleden worden vaak sneller vuil en zijn daarna niet altijd opnieuw lekker fris en schoon te krijgen.

Daarom is dit buitenkleed iets minder geschikt om de hele tijd buiten te laten liggen en haal je deze best binnen als het weer echt te vies is.

Moet je een buitenkleed stofzuigen?

Als je even met de stofzuiger jouw buitenkleed te lijf wil gaan na een dagje strand, dan is dat natuurlijk geen probleem. Een goede stofzuigerbeurt maakt deel uit van een goed onderhouden buitenkleed.

Je kan natuurlijk ook eens even met de bezem vegen. Dat kan enkel als je koos voor een buitenkleed met gladde bovenkant. Maar een betere manier is om ze af en toe even af te nemen met een warm water en een sopje met allesreiniger.

Het kan natuurlijk zijn dat het buitenkleed zo vies is geworden, dat zelfs een sopje niet meer helpt. Dan kies je beter voor de grovere middelen.

Denk dan aan een tuinspuit of een hogedrukreiniger (op de zachtste stand en een platte kop). Je wil tenslotte enkel het vuil van je tapijt weg. 

Welke stof kiezen?

Zoals eerder vermeld, hebben we tal van materialen van buitenkleden, maar de meeste zijn gemaakt van polypropyleen of van harige polyester. Over smaken en kleuren kan je zoveel verschillende discussies gaan hebben en elk materiaal heeft zo wel zijn eigenschappen.

De meeste buitenkleden zijn van polypropyleen. Doordat ze onder meer van gerecycled plastic zijn gemaakt, is dit ook de meest milieuvriendelijke oplossing.

Het onderhoud valt ook reuze mee en het materiaal is goed stevig. De keuze voor het materiaal is dus volledig aan jou. Je kiest zelf wat voor jou het meest belangrijke is bij de aankoop van een nieuw buitenkleed.

Hoeveel kost een buitenkleed?

Een buitenkleed kost niet veel geld. Om het allemaal een beetje exacter te zeggen, het kost maar zoveel als dat jij er geld wil aan uitgeven.

Als je kijkt naar hoe groot je wil gaan of welk materiaal je in gedachten had, dan kan je al heel wat verschillende prijzen terugvinden.

Een kleine zoektocht geeft je al snel enkele tientalen euro’s of zelfs honderden euro’s. Wat je zeker in gedachten moet houden is dat het buitenkleed steeds voor een langere tijd kan gebruikt worden. De aankoop lijkt soms een grote, nutteloze hap uit het budget,maar is het zeker niet.

Krijg je last van schimmel?

Nee. Of toch, meestal niet. Een polypropyleen buitenkleed is minder gevoelig aan schimmels.

Meestal krijg je geen last van schimmels, maar alles hangt af van hoe goed je het kleed onderhoudt en in welke omgeving je het kleed hebt gelegd.

Als dit een omgeving is die heel vochtig is, waarbij er ook heel wat materiaal op jouw kleed komt dat voor schimmel kan zorgen, dan is het natuurlijk altijd mogelijk.

Maar, meestal dus niet. Bepaalde andere materialen kunnen er natuurlijk wel voor zorgen. Niets dat een goede poetsbeurt niet oplost.

Heeft het onderhoud nodig?

Kies je voor een buitenkleed, dan kies je voor een verfraaiing van jouw tuin. Een buitenkleed heeft meestal niet veel onderhoud nodig, eerder een goede poetsbeurt op tijd en stond.

Het beste is om eerst het grofvuil van het kleed te halen met een stofzuiger of bezem. Maak nadien een mengsel van baksoda en azijn en poets het kleed hiermee. Laat het ongeveer een kwartiertje intrekken.

Neem dan lauw water met een scheutje azijn en ga met een katoenen doek en een handborstel over het gehele kleed. Op die manier kan je echt opmerkelijk langer van jouw kleed genieten.

Een buitenkleed zorgt voor iets meer charme in jouw tuin of voor jouw caravan!