Gebruik deze handige tips voor het shoppen van vintage meubels

(Last Updated On: July 31, 2023)

Gebruik deze handige tips voor het shoppen van vintage meubels

Als je op zoek bent naar nieuwe meubels, waarom zou je dan niet kiezen voor vintage meubels? Het is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens stijlvol en uniek. Vintage meubels zijn een geweldige manier om je huis een persoonlijk tintje te geven en tegelijkertijd het milieu te sparen. Maar waar moet je beginnen als je vintage meubels wilt gaan shoppen?

vintage-meubels-shoppen
vintage-meubels-shoppen

Photo by S O C I A L . C U T on Unsplash

Als fervent vintage meubelshopper deel ik graag mijn tips met jou. Ik heb door de jaren heen veel geleerd over waar je de beste vintage meubels kunt vinden en waar je op moet letten bij het kopen van tweedehands meubels. Van het afstruinen van kringloopwinkels tot het zoeken op online marktplaatsen, ik heb het allemaal gedaan. In dit artikel geef ik je handige tips om te gebruiken tijdens je zoektocht naar vintage meubels.

Wanneer is iets vintage?

Als ik het heb over vintage meubels, dan bedoel ik meubels die tussen 1920 en 1990 zijn gemaakt. Meubelstukken die ouder zijn dan 30 jaar, mogen zichzelf vintage noemen. Het is belangrijk om te weten dat vintage meubels niet hetzelfde zijn als antieke meubels. Antieke meubels zijn minstens 100 jaar oud, terwijl vintage meubels niet ouder zijn dan 90 jaar.

Vintage meubels zijn tegenwoordig erg populair. Veel mensen vinden het leuk om een uniek stuk in huis te hebben dat niet iedereen heeft. Bovendien zijn vintage meubels vaak van hoge kwaliteit en hebben ze een tijdloos design. Het kan echter lastig zijn om echte vintage meubels te vinden, vooral als je niet weet waar je moet zoeken.

Als je op zoek bent naar vintage meubels, zijn er verschillende plaatsen waar je terecht kunt. Zo kun je bijvoorbeeld naar kringloopwinkels, rommelmarkten, brocante markten en antiekwinkels gaan. Ook online kun je veel vintage meubels vinden, bijvoorbeeld op websites zoals Marktplaats, Whoppah en Etsy.

Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kopen van vintage meubels. Zo kun je voorkomen dat je een miskoop doet.

Let bijvoorbeeld op de staat van het meubelstuk, de kwaliteit van het materiaal en het design. Het kan ook handig zijn om te weten welke merken en ontwerpers bekend staan om hun vintage meubels. Door je goed te informeren, kun je de beste keuze maken en een prachtig vintage meubelstuk aan je interieur toevoegen.

Vraag gerust om meer foto’s, als je meer info wil of twijfelt! 

Waarom Kiezen Voor Vintage Meubels

Als interieurontwerper ben ik altijd op zoek naar de beste manieren om een unieke en stijlvolle uitstraling te creëren in een woning. Een van de beste manieren om dit te doen is door te kiezen voor vintage meubels. Hieronder zal ik enkele redenen geven waarom het kiezen van vintage meubels een slimme keuze kan zijn.

Duurzaamheid

Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor vintage meubels is vanwege de duurzaamheid. In onze huidige maatschappij zijn we ons steeds meer bewust geworden van de impact die we hebben op het milieu. Door te kiezen voor vintage meubels, geef je deze items een tweede leven en verminder je de hoeveelheid afval die anders op stortplaatsen terechtkomt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook helpen om de kosten te verlagen, aangezien vintage meubels vaak goedkoper zijn dan nieuwe meubels.

Unieke stijl

Een andere reden om te kiezen voor vintage meubels is vanwege de unieke stijl die ze bieden. Vintage meubels zijn vaak gemaakt in een tijdperk waarin de ontwerpen anders waren dan wat we tegenwoordig gewend zijn. Hierdoor hebben vintage meubels vaak een unieke uitstraling die niet te vinden is in nieuwe meubels. Door het toevoegen van vintage meubels aan je interieur, kan je je woning een persoonlijke en unieke uitstraling geven die niet te vinden is in de meeste moderne woningen.

Hoge kwaliteit

Een derde reden om te kiezen voor vintage meubels is vanwege de hoge kwaliteit. Vintage meubels zijn vaak gemaakt van hoogwaardige materialen en zijn ontworpen om lang mee te gaan. Dit betekent dat vintage meubels vaak beter bestand zijn tegen slijtage en scheuren dan nieuwe meubels. Door te kiezen voor vintage meubels, kan je er zeker van zijn dat je investeert in meubels die lang meegaan en die je niet snel hoeft te vervangen. Een vintage kast van 40 jaar geleden, gaat vaak langer mee dan de ‘moderne kwaliteit’ die je nu koopt.

Door te kiezen voor vintage meubels, kan je niet alleen een stijlvolle en unieke uitstraling creëren in je woning, maar kan je ook bijdragen aan een duurzamere wereld. Bovendien zijn vintage meubels vaak van hoge kwaliteit en gaan ze lang mee. Overweeg dus om vintage meubels toe te voegen aan je interieur en geniet van de voordelen die ze te bieden hebben.

Hoe vintage meubels herkennen:

Als je op zoek bent naar vintage meubels, is het belangrijk om te weten hoe je echte vintage meubels kunt herkennen. Hieronder geef ik je een aantal handige tips.

1. Kijk naar het materiaal en de afwerking

Vintage meubelen zijn vaak gemaakt van massief hout, zoals palissander, eiken, of teak. Het hout heeft vaak een mooie, natuurlijke uitstraling en is niet perfect afgewerkt. Je ziet bijvoorbeeld zaagsneden of kleine oneffenheden in het hout. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de afwerking van het meubelstuk. Vintage meubels hebben vaak een patina, een verweerde look die ontstaat door het gebruik en ouderdom van het meubel.

2. Controleer op bewijs van gebruik

Echte vintage meubels hebben vaak sporen van gebruik. Kijk bijvoorbeeld naar de slijtage van de poten of de armleuningen. Ook kun je kijken naar kleine krasjes of beschadigingen op het hout. Dit soort sporen van gebruik geven het meubelstuk karakter en maken het authentiek.

3. Bekijk de bedrading en schroeven

Als je wilt weten of een vintage meubelstuk echt is, kun je ook kijken naar de bedrading en schroeven. Oude meubels hebben vaak nog originele bedrading en schroeven die duidelijk ouder zijn dan de moderne varianten. Als je ziet dat er nieuwe schroeven zijn gebruikt of dat de bedrading is vervangen, kan het zijn dat het meubelstuk niet authentiek is.

Met deze tips kun je beter beoordelen of een vintage meubelstuk echt is. Blijf altijd kritisch en laat je niet verleiden door een mooie uitstraling. Het is belangrijk om te weten wat je koopt, zodat je er nog lang van kunt genieten.

Waar vintage meubels kopen?

Als je op zoek bent naar vintage meubels, zijn er verschillende plekken waar je kunt zoeken. Hier zijn enkele handige tips om je te helpen bij het vinden van de perfecte vintage meubelstukken.

Fysieke winkels

  1. Kringloopwinkels: Kringloopwinkels zijn een geweldige plek om vintage meubels te vinden. Ze hebben vaak een breed scala aan meubels tegen betaalbare prijzen. Het is belangrijk om elk meubelstuk grondig te inspecteren voordat je het koopt om er zeker van te zijn dat het in goede staat verkeert.
  2. Brocante markten en rommelmarkten: Brocante markten en rommelmarkten zijn ook goede plekken om vintage meubels te vinden. Je kunt hier vaak unieke stukken vinden tegen redelijke prijzen. Het is een goed idee om van tevoren te onderzoeken welke markten er bij jou in de buurt zijn en wanneer ze plaatsvinden.
  3. Antiek- en vintage winkels: Antiek- en vintage winkels zijn gespecialiseerd in het verkopen van vintage meubels en decoraties. Hier kun je vaak hoogwaardige stukken vinden, maar de prijzen zijn vaak hoger dan bij kringloopwinkels en rommelmarkten.

Online winkels

  1. Marktplaats: Marktplaats is een populaire website waar je vintage meubels kunt vinden. Het is belangrijk om de verkoper grondig te onderzoeken voordat je iets koopt en om te vragen naar gedetailleerde foto’s van het meubelstuk om er zeker van te zijn dat het in goede staat verkeert.
  2. Etsy: Etsy is een online marktplaats voor handgemaakte en vintage items. Hier vind je vaak unieke stukken van over de hele wereld. Het is belangrijk om de verkoper grondig te onderzoeken voordat je iets koopt en om te vragen naar gedetailleerde foto’s van het meubelstuk om er zeker van te zijn dat het in goede staat verkeert.
  3. Whoppah: een nieuwere website waar je heel gemakkelijk vintage stukken kan kopen om je interieur te vervolledigen. 

Door deze tips te volgen, kun je gemakkelijk vintage meubels vinden die perfect passen bij jouw interieur.

Vintage meubels shoppen: mijn tips

Als fervent liefhebber van vintage meubels heb ik door de jaren heen heel wat handige tips verzameld voor het vinden van de beste vintage meubelstukken. Hieronder deel ik graag mijn tips met jou.

Controleer de kwaliteit

Wanneer je op zoek bent naar vintage meubels, is het belangrijk om de kwaliteit van het meubelstuk te controleren. Controleer of het meubelstuk stevig is en geen scheuren of barsten heeft. Let ook op de afwerking van het meubelstuk en of er geen verkleuringen zijn. Als je online winkelt, zorg er dan voor dat je duidelijke foto’s van het meubelstuk bekijkt en vraag om extra foto’s als je twijfelt.

Onderzoek de oorsprong van je stuk

Het is ook belangrijk om de oorsprong van het vintage meubelstuk te onderzoeken. Als je weet waar het meubelstuk vandaan komt, kun je de waarde beter beoordelen. Zoek uit of het meubelstuk is gemaakt door een bekende ontwerper of fabrikant en of het een zeldzaam stuk is. Dit kan helpen bij het bepalen van een redelijke prijs.

Wees geduldig

Het vinden van de perfecte vintage meubelstukken kan tijd kosten, dus wees geduldig. Bezoek verschillende winkels en online platforms en houd een open geest. Soms moet je misschien een beetje graven om de beste vintage meubelstukken te vinden, maar het is de moeite waard als je een uniek en karaktervol stuk vindt.

Met deze handige tips kun je beginnen met het vinden van de beste vintage meubelstukken voor jouw huis. Vergeet niet om geduldig te zijn en de kwaliteit en oorsprong van het meubelstuk te controleren voordat je het koopt. Happy shopping!

Hoe vintage meubels verzorgen

Als je eenmaal een mooi vintage meubelstuk hebt gevonden, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Hier zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je vintage meubels in goede staat blijven.

Reiniging

Het is belangrijk om je vintage meubels regelmatig schoon te maken. Maar let op: gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de afwerking van het meubelstuk beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een zachte doek en milde zeep om het meubelstuk voorzichtig schoon te maken. Vergeet niet om het meubelstuk goed af te drogen na het schoonmaken.

Bescherming

Om je vintage meubels te beschermen tegen beschadigingen, kun je het meubelstuk behandelen met was of olie. Dit zal helpen om de afwerking van het meubelstuk te beschermen en het meubelstuk er langer mooi uit te laten zien. Zorg er wel voor dat je de juiste was of olie gebruikt voor het type hout of materiaal van het meubelstuk.

Vermijd direct zonlicht

Zonlicht kan de afwerking van je vintage meubels beschadigen. Zorg er daarom voor dat je meubels niet direct in het zonlicht staan. Als dit niet mogelijk is, kun je overwegen om raamfolie te gebruiken om de schadelijke UV-stralen te verminderen.

Voorkom krassen

Krassen kunnen de afwerking van je vintage meubels beschadigen. Voorkom daarom krassen door het gebruik van onderzetters en placemats. Als er toch krassen ontstaan, kun je deze vaak verminderen door het gebruik van een speciale polish.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je vintage meubels er langer mooi uit blijven zien.

 

Veelgestelde vragen

Hoe herken je vintage meubels?

Vintage meubels zijn meubels die tussen 1920 en 1990 zijn gemaakt. Het is belangrijk om te weten dat een meubelstuk niet per se oud hoeft te zijn om als vintage te worden beschouwd. Vaak zijn vintage meubels herkenbaar aan hun unieke ontwerp, stijl en materiaalgebruik. Let bij het kopen van vintage meubels op de kwaliteit van het materiaal en de afwerking, en zoek naar tekenen van slijtage die het meubelstuk authentieker maken.

Waarom vintage meubels?

Vintage meubels zijn niet alleen stijlvol, maar ook duurzaam. Door tweedehands meubels te kopen, verminder je de vraag naar nieuwe meubels en help je de impact op het milieu te verminderen. Bovendien zijn vintage meubels vaak van betere kwaliteit dan moderne meubels en hebben ze een tijdloze uitstraling.

Waarom tweedehands meubels kopen?

Het kopen van tweedehands meubels is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook goedkoper zijn dan het kopen van nieuwe meubels. Bovendien zijn tweedehands meubels vaak unieker en hebben ze meer karakter dan nieuwe meubels.

Wat zijn goede vintage meubelwinkels?

Er zijn verschillende goede vintage meubelwinkels, zoals kringloopwinkels, antiekwinkels en vintage meubelwinkels. Het is ook mogelijk om vintage meubels online te kopen via websites zoals Marktplaats en Etsy. Het is belangrijk om te zoeken naar betrouwbare verkopers en om de staat van het meubelstuk zorgvuldig te inspecteren voordat je het koopt.

Hoe weet je of iets echt vintage is?

Om te bepalen of iets echt vintage is, moet je de leeftijd van het meubelstuk bepalen en onderzoeken of het ontwerp en de stijl overeenkomen met de tijd waarin het is gemaakt. Je kunt ook kijken naar de kwaliteit van het materiaal en de afwerking om te bepalen of het meubelstuk authentiek is.

Wat zijn de voordelen van vintage meubels?

Vintage meubels hebben verschillende voordelen, waaronder een unieke uitstraling, duurzaamheid en vaak een betere kwaliteit dan moderne meubels. Bovendien zijn vintage meubels vaak goedkoper dan nieuwe meubels en kunnen ze een geweldige investering zijn voor je interieur.