De slaapkamer inrichten: inspiratie en voorbeelden

(Last Updated On: March 12, 2023)

Het zou de meest rustige kamer van je hele huis moeten zijn: de slaapkamer. Toch maken we veel fouten in de inrichting van onze slaapkamer, wat onze slaapkwaliteit helemaal niet bevordert. 

Benieuwd hoe je een slaapkamer best inricht? Ik geef je graag veel inspiratie en voorbeelden! 

rustgevende-slaapkamer-inrichten
rustgevende-slaapkamer-inrichten

Hoe je slaapkamer inrichten

Zelf hou ik heel erg van een meer minimalistische slaapkamer: onze slaapkamer bestaat dan ook alleen uit ons bed, 2 nachtkastjes, 1 lamp, een grote spiegel, de dressing en mijn oude make-uptafel (die eigenlijk meer gebruikt wordt als half wasrek, maar goed, haha!).

Er zijn verschillende tips die ik je qua inrichting kan geven: 

  • zet het bed niet met een zijkant tegen een muur (dat is blijkbaar slecht voor de Feng Shui van je kamer en is ook nog eens ontzettend vervelend om het bed op te maken). 
  • Ga voor symmetrie in de slaapkamer: kies dus 2 dezelfde nachtkastjes of nachtkastjes die heel erg op elkaar lijken.
  • Kies voor nachtkastjes met genoeg opbergruimte. Dat hebben wij jammer genoeg niet gedaan, waardoor ik zelf nogal veel van mijn producten op het nachtkastje heb staan. Dat wordt dus ofwel flink declutteren van mijn kant, of alsnog zorgen voor een leuke opbergdoos voor de spulletjes in mijn nachtkastje.
  • Wil je de look van je slaapkamer wat veranderen en meer gezellig maken? Dan zijn wandkussens echt een ideale optie! Zo creëer je gelijk wat meer sfeer in je kamer.

Er zijn nog veel meer designtips om je slaapkamer leuk en ontspannend in te richten, dus lees zeker verder! 

slaapkamer-designtips
slaapkamer-designtips

Mike Higginson/ Shutterstock.com

Ruim je nachtkastjes op

Een van de meer opvallende soorten rommel in je slaapkamer, is de rommel op je nachtkastjes. Iets waar ik trouwens zelf ook echt wat meer aandacht aan moet gaan besteden, want mijn eigen nachtkastje heeft nét niet genoeg opbergruimte voor alle spulletjes die erop staan. 

Heel belangrijk dus: je nachtkastje goed declutteren en opruimen! Ik maak er voor mezelf alvast even een projectje van voor dit weekend.

Plaats van het bed

Waar moet je je bed neerzetten in de slaapkamer? Volgens de regels van de Feng Shui heb je ruimte nodig rond het bed. 

slaapkamer-inrichten
slaapkamer-inrichten

Dat wil dus zeggen: zet je bed in het midden van de kamer en niet met een van de lange kanten tegen de muur. 

Dat hebben wij zo namelijk gedaan in onze gastenkamer, een tweede slaapkamer die we voornamelijk gebruiken om wat te werken (ik maak daar vaak mijn resin werkjes omdat alles goed verlucht moet worden en je  die dampen niet wil inademen zolang het niet uitgehard is).

Kleuren in de slaapkamer

Toen ik in mijn allereerste appartementje ging wonen om op mezelf te gaan wonen, was de slaapkamer knalpaars geschilderd. Niet alleen in een verschrikkelijke kleur om in te ontspannen, er was ook nog eens heel erg slecht geschilderd: ik zag overal op de muren de aanzetten van kwasten en rollers en zag letterlijk dat ze de verf niet goed uitgerold had. Horror. 

Samen met mijn vader en een vriendin zijn we toen aan de slag gegaan om de slaapkamer in een rustige kleur te schilderen, gelukkig maar! Ik koos voor een meer gebroken witte/beige kleur en gelukkig hoefde ik het plafond niet opnieuw te schilderen, daar was de vorige huurder vanaf gebleven. 

Kleuren zijn echt enorm belangrijk in de slaapkamer: het is ook de reden waar wij nu thuis gekozen hebben voor veel wit, houttinten en wat meer pastelkleuren. 

Kies niet voor felle kleuren of felle pastelkleuren als je graag wil kunnen ontspannen in je slaapkamer en fijn wil kunnen slapen. Lichte, gedempte kleuren zijn eigenlijk ideaal. Hou daar ook rekening mee bij het uitkiezen van je beddengoed! 

Knallende kleurtjes kunnen zeker in huis, maar gewoon echt niet in de slaapkamer. 

tips-slaapkamer-inrichten
tips-slaapkamer-inrichten

Aangepaste verlichting

Kijk, je kan je slaapkamer nog zo leuk inrichten, maar als je dan aan de slag gaat met slechte, veel te felle verlichting, dan ga je je ook niet lekker ontspannen voelen om te gaan slapen. 

Zorg dus liever voor enkele verschillende lampjes met sfeerlicht, dan een grote TL-buis in je slaapkamer. Weg sfeer! 

Je slaapkamer gezellig aankleden

Ik ben fan van het aankleden van je slaapkamer, maar voor mij moet het wel gemakkelijk blijven om te poetsen en te onderhouden. Daarom zal ik ook nooit een leuk tapijtje in de slaapkamer leggen, maar wel in andere ruimtes waar we wonen. 

Er zijn gelukkig nog veel andere manieren om je slaapkamer heel gezellig te maken: hang leuke posters aan de muur (zelf een posterwall maken is echt erg leuk om te doen), kies gordijnen uit die niet alleen de hitte en zon tegenhouden op een hete zomerdag, maar die er ook nog eens leuk uitzien en mooi passen bij de rest van je interieur. 

Een mooi wandkussen maakt je slaapkamer ook gelijk veel gezelliger: 

wandkussens-slaapkamer
wandkussens-slaapkamer

Bron: https://redro.nl/deco-accessoires/wandkussen

Ik raad je altijd aan om zo veel mogelijk natuurlijke materialen te kiezen voor in de slaapkamer. 

Een spiegel in de slaapkamer

In onze slaapkamer hebben wij een grote spiegel staan, heel tof en handig om mijn outfits te checken, maar zorgt er ook voor dat je veel meer licht in je kamer krijgt. 

Ik vind onze spiegel daar echt ideaal voor! Het is een grote spiegel, die recht tegenover het raam staat. Nu hebben we sowieso een redelijk lichte slaapkamer, maar dankzij deze spiegel lijkt de ruimte echt nog veel lichter. 

Een lekkere geur in de slaapkamer

Ook heel belangrijk: een geur die ontspannend en lekker ruikt in je slaapkamer. Soms laten we per ongeluk onze slaapkamerdeur open staan als we aan het koken zijn. Lekker slapen in een slaapkamer die ruikt naar knoflook of naar gekookte broccoli, ik dacht het niet!

hoe-je-slaapkamer-inrichten
hoe-je-slaapkamer-inrichten

Zelf hou ik heel erg van vanille of lavendel om in slaap te vallen. Dat zijn ook typische geurtjes die ervoor zorgen dat je zenuwstelsel kalmeert.

Er staat dan ook standaard een waxmelt brander in de slaapkamer waar ik een van mijn favoriete slaapgeuren eventjes brand, een tiental minuten. De kaars steek ik trouwens niet aan in de slaapkamer en blaas ze daar ook niet uit, dat is niet gezond om ‘s nachts in te ademen.

Weg met de tv in de slaapkamer

Ik ben er allergisch aan: een tv in de slaapkamer. Als er nu één manier is om gelijk alle romantiek en spanning uit je relatie te krijgen, is dat wel door een tv in de slaapkamer. 

Weg ermee, dus! Je hebt ook helemaal geen tv nodig in je slaapkamer: als je wat langer tv wil kijken ‘s avonds, dan breng je wat meer tijd in de woonkamer door. 

Je slaapkamer moet echt een baken van rust zijn: dus geen enkele vorm van media (nee, ook niet doorwerken in bed met je laptop) zijn er welkom. Probeer het voor enkele weken en je zal zien dat een rustige, gezellige slaapkamer ook veel meer uitnodigt om te gaan slapen dan een rommelige kamer waar je ook nog eens tv kijkt. 

Een goed matras

Super belangrijk, maar ik zie het vaak niet terug in artikelen, hoe belangrijk je matras is in de slaapkamer. Zelfs van een designstandpunt: je hebt toch liever een bed dat én lekker slaapt, je rug goed behandelt en waardoor je bed er gewoon stevig uitziet. 

Als jij nog een matras hebt die ondertussen helemaal zacht en squishy geworden is, is dit hét teken om je matras te gaan vervangen. 

Zelf verving ik in 2020 de matrassen van ons bed na bijna 18 jaar en dat was gewoon véél te lang. Maar goed, je moet er natuurlijk wel wat budget voor over hebben.