Gala dresscode voor mannen en vrouwen: wat trek je aan en outfits (+schoolgala en eindejaarsbal)

(Last Updated On: May 29, 2022)

Gala dresscode voor mannen en vrouwen: ben jij uitgenodigd voor een gala en weet je niet welke outfit je aan zal trekken? Dan helpen wij je graag verder! Wat valt er onder een gala dresscode en welke outfit trek je aan? Wij geven je hieronder enkele kledingtips en stylingtips voor de gala dresscode.

Deze kledingvoorschriften gelden trouwens ook vaak voor een schoolgala of eindejaarsbal (prom)!

Zelf een gala dresscode organiseren

Bij het organiseren van een thema-evenement is het belangrijk om duidelijk aan te geven wat jouw voorkeurskleding is voor de gasten. Vooral als je iets speciaals te vieren hebt zoals opening van een bedrijf, liefdadigheidsevenement of een diploma uitreiking. Doe je dit niet, dan kan het ten koste gaan van je evenement.

gala-jurken
gala-jurken

Stuur daarom ruim van te voren de uitnodigingen uit, zodat de gasten genoeg tijd hebben om een pakje bij elkaar te zetten. Zo heb je verschillende dresscodes die vereist worden afhankelijk van het evenement. Hierbij hebben we onder andere: de casual kledij, stadskledij, cocktaildress, black tie en white tie. Een dresscode is heel mooi om te zien en het geeft een chique vibe aan het hele gebeuren. Daarnaast geeft het ook een waardevermeerdering aan je evenement.

Lees ook: de mooiste galakapsels

Lees ook: dresscodes

Wat is een Gala?

Een gala is een speciale feest waarbij men in deftige kleding verschijnt. De man komt in een smoking opdagen en de vrouw in een avondjurk. Behalve de benaming van de feestgelegenheid wordt ook de kleding gala genoemd. De voorkeurskledij bij een gala is de white tie.

Avondjurken die lang zijn, handschoenen wit gekleurd en een witte das of strik. Deze dresscode zie je vaker op huwelijken of bij adel)evenementen.

Waarop je moet letten bij de dresscode gala

De dresscode bij een gala avond is standaard white tie. Denk bij deze feestgelegenheid aan award winning shows, benefietavonden, societyfeesten. Dan zie je dat een ieder het beste uit de kast haalt.

Hiervoor zou het aantrekken van een lange jurk met handschoenen en sieraden netjes op zijn plaatst zijn. Natuurlijk heeft elke regel een uitzondering want bij een bedrijfsfeestje of diploma uitreiking mag het wat frank en vrij.

De standaardkleuren bij een conventionele gala zijn klassieke kleuren die gebruikt worden. Zoals de kleuren zwart, verschillende soorten grijs, en de prachtige multi-inzetbare huidskleurtinten die makkelijk te combineren zijn. Je feestkledij mag ook voorzien zijn van versieringen maar binnen de perken.

Gala dresscode voor de vrouw

Op een gala dient jouw jurk een mooie bezienswaardigheid te zijn. Met daarnaast je perfect opgemaakte gezicht en sieraden gedrapeerd om je nek, aan je armen en aan je oren.

En wat de look geheel af maakt is jouw haar dat je stijlvol kan opsteken of laten draperen over je schouders. (check ook onze galakapsels)

gala-dresscode
gala-dresscode

Ook het dragen van een chic schoen is een showstopper. Pumps met een mooie hoogte die prachtig uitsteken vanonder de galajurk. Als je iemand bent die niet op hakken kan lopen, zijn ballerina schoentjes een passende oplossing voor jou.

gala-dresscode-2
gala-dresscode-2

Gala dresscode voor de man

Als man is het ook van belang dat je je goed weet te kleden. Het is belangerijk dat je het onderscheid kunt maken onder de verschillende dresscodes. Bij de dresscode voor een gala is er maar één weg dat je kunt kiezen.

Dat is het aandoen van een smoking, een driedelig pak dat bestaat uit een zwarte broek met aan de zijkant een satijnen of fluwelen zwarte band, een zwart jasje, een sjaalkraag en een wit smoking overhemd.

gala-dresscode-man
gala-dresscode-man

Het moet kwaliteitsperfect gesneden zijn en moet als gegoten aan jouw lichaam zitten. Bij het dragen van een smoking is het ongekend een horloge aan te doen en liever geen toebehoren.

Alleen manchetknopen en een vlinderdas. Het is meer dan gepast om onder een smoking lakleren schoenen of velvet loafers aan te doen.

Wat niet te doen bij gala dresscode

Waak ervoor dat je bij een gala avond niet underdressed bent. Een blazer is uit den boze, ga altijd opgemaakt en neem geen grote tas mee. Zorg ervoor dat je bh of broek uiteeksels niet te zien zijn.

Tegenwoordig zijn er tactieken om eventuele uiteeksels weg te werken door middel van te plakken of plastieke bhs aan te doen. Laat in geen geval je jurk te klein of je te strak omsluiten.

Als het eventueel nodig is, doe maar dan een shapewear aan op alles netjes bij elkaar te houden. Bij de mannen zijn korte broeken bij een gala uit den boze. En al helemaal geen jeansbroeken.

Organisatie gala avond

Het organiseren van een elegant gala avond moet je de knowhow bezitten. Het vraagt aandacht, kunde en finesse om van deze avond een geweldige avond te maken. Bij het organiseren gaat men rekenimg moeten houden met; het concept, locatie van het gala, de indeling, de catering, entertainment en communicatie.

– Het concept: Welke kleuren zullen er gebruikt worden voor de
versiering, wat zal erop het menu staan, het proces van de
uitnodigingen, welke entertainment zal er zijn. Het is
belangrijk dat het gala een duidelijk concept uitstraalt. Het zou
alleen maar een mooie experiëntie zijn als de gast zich in dit als
hoofdpersoon mag voelen.

– Locatie van het gala: Je gaat rekening moeten houden met de plaats
van bestemming. Hoe is de sfeer, hoe zit het met de omgeving, Maar
het allerbelangrijkste de grote van de plek. Iemand die
perfossioneel is op gebied kan uitmaken als een plek te groot of
te klein is voor het aantal genodigden. want een echte spoiler kan
zijn wanneer de plek zo groot is met weinig mensen.

– Indeling: Bij de indeling moet er gezorgd worden dat de gasten zich
makkelijk kunnen bewegen. Het personeel op de gala dient ervoor te
zorgen dat de weg naar de dansvloer makkelijk te betreden is en ook
bij aankomst op het feest. Wat ook gebruikelijk is, is dat bij een
gala ronde tafels gebruikt worden voor 8 tot 10 personen. Deze
moeten zodanig worden geplaatst dat er voldoende bewegingsruimte
is.

– Catering: Een belangrijk gegeven is dat alle hapjes vers bereid
moeten worden en de wijnsglazen de hele avond aangevuld worden.

– Entertainment: Bij een gala moet je muziekformatie top zijn. De
muziek moet kunnen aanslaan op de gasten. Dan maakt het niet uit
welke formatie het is. Zolang de muziek goed is en het de gasten
met zich mee kan krijgen.

– Communicatie: Het is een goed idee om al bij de uitnodiging mensen
op te hypen voor de feestavond. Je genodigden zullen benieuwd zijn
en die belangstelling zal zorgen voor een hoge opkomst. Ook wel een
leuk idee dat er voor een fotograaf gezorgd wordt die de gasten
vastlegd en deze foto meekrijgt als herdenking.

De kleine dingen tellen

Bij het organiseren van een gala avond zijn het de kleine dingen die het verschil zullen uitmaken. Zoals de efficiënte parkeergelegenheid, de vriendelijke gastvrouwen die erop toezien dat de gasten uitzonderlijk goed behandeld worden.

De attracties en tractaties van de avond. De afloop van het gala moet een zodanige indruk maken op de gasten dat ze erover zullen napraten.

Nog meer dresscodes