Cocktail dresscode voor mannen en vrouwen

(Last Updated On: November 18, 2021)
Cocktail dresscode voor mannen en vrouwen

Een dresscode is vaak een code die aangegeven wordt op een uitnodiging van een evenement wat betreft de kleding die verwacht wordt door de organisatoren.

Een veelvoorkomende dresscode bij een cocktailfeestje of een bruiloft is natuurlijk de cocktail dresscode.

Toch is het niet altijd voor iedereen duidelijk wat deze dresscode precies inhoudt en welke kledingkeuze iemand het beste kan maken wanneer de dresscode gevonden wordt op een uitnodiging.

Daarom gaan we je hierbij helpen. We gaan je laten zien welke kledingkeuzes je het beste kunt maken wanneer je op zoek bent naar tips voor de dresscode cocktail en aan welke eisen je moet voldoen.

Cocktail dresscode voor mannen en vrouwen

Deze dresscode komt vaak voor bij informelere feestjes. Denk hierbij aan een receptie na een bruiloft maar ook de cocktailparty waar deze dresscode natuurlijk ook vandaan komt.

De dresscode is zelfs vernoemd na een bepaald kledingstuk voor vrouwen waardoor deze dresscode wellicht voor een vrouw vrij gemakkelijk te vinden is, namelijk de cocktailjurk.

Toch is de dresscode vrij algemeen en kun je dus alsnog een hele hoop kanten op. Het ligt er dan maar net aan welk evenement het is en waar het evenement zich afspeelt.

Mocht dit bijvoorbeeld op een strand zijn dan kun je beter voor een andere outfit kiezen dan wanneer het evenement zich bij een bruiloft afspeelt. We gaan een kijkje nemen.

De cocktail dresscode bij vrouwen

Bij vrouwen staat er dus een kledingstuk centraal en dan hebben we het over de cocktailjurk. Dit is een jurk die vrij chique is, maar als kenmerk heeft dat de jurk net boven de knie valt.

Een lange jurk is dus not done op een evenement met als dresscode cocktail. Het is vaak wel een chiquer evenement waardoor je dus wel gaat voor een chique versie van de cocktailjurk. Mocht je je niet comfortabel voelen in een cocktailjurk dan is het ook altijd nog mogelijk om een net broekpak aan te trekken.

cocktail-dresscode-voor-vrouwen
cocktail-dresscode-voor-vrouwen

Ook dit past namelijk goed in de setting thuis. Een cocktail dresscode is de ideale gelegenheid om uit te pakken met mooie sieraden en een goed paar hakken. Ook platte ballerina’s kunnen, maar deze moeten dan wel netjes zijn.

De sieraden die je draagt bij de cocktailjurk mogen ook vrij chique zijn. Kies voor edelstenen, maar ook voor sieraden van goed óf zilver natuurlijk. Ook is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je niet te sexy gaat.

De make-up bij de outfit mag zeker sexy zijn, maar hou de outfit chique. De belangrijkste regel waar je je natuurlijk aan moet houden is niet teveel bloot. Ga liever voor of blote benen of voor een decolleté, maar niet voor beiden want dat zorgt ervoor dat je toch teveel huid laat zien.

cocktail-dresscode
cocktail-dresscode

Onder de jurk kun je natuurlijk gaan voor een nette panty, maar dit is zeker niet verplicht. Mocht het een zomerfeest zijn waar je gaat voor de cocktailjurk dan kun je namelijk ook gewoon gaan voor blote benen onder de jurk.

De cocktail dresscode bij mannen

Ook de cocktail dresscode bij mannen is vrij simpel. Bij een dresscode met de aam Cocktail draagt een man een net pak.

Natuurlijk zit er nog wel wat nuance verschil in het pak wat hij aantrekt bij verschillende gelegenheden. Wanneer het een netter evenement is dan is het gebruikelijk dat het pak gemaakt is van een donkere kleur.

Hierbij komen dan vaak ook nette schoenen in een donkere kleur en minimale accessoires. Wellicht een mooi horloge, maar verder zijn er maar weinig accessoires bij een outfit als deze. Toch kan een cocktail dresscode ook aangegeven worden bij een wat minder chique aangelegenheid.

cocktail-dresscode-voor-mannen
cocktail-dresscode-voor-mannen

Een buitenbruiloft is hiervan bijvoorbeeld een goed voorbeeld. Het is dan ook mogelijk om te gaan voor een lichter pak. De kleuren van het pak kunnen dus verschillen wat betreft het evenement, maar ook zeker wat betreft het seizoen. In de winter kies je voor donkerdere kleuren en in de zomer ga je dan weer sneller voor een pak in een lichtere kleur. (Lees ook: Wat draag je naar een bruiloft)

Uiteraard blijft het pak wel netjes in een effen kleur en kies je er voor om een effen overhemd te nemen die mooi past bij de kleuren van het pak.

De schoenen kunnen net zijn, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een effen, nette sneaker. Denk bijvoorbeeld aan een nette witte sneaker onder het lichte pak.

Ook bij deze aangelegenheid is het niet gebruikelijk om accessoires toe te voegen aan de outfit. Bij een minder net evenement kun je kiezen voor een onvolledig pak.

Daarmee wordt bedoelt dat je gaat voor een pak, maar dan een bepaald element weg kan laten. Denk hierbij aan de stropdas die hoort bij het pak of een ander onderdeel zoals de schoenen die je vervolgens vervangt door nette sneakers.

Omdat er een hele hoop verschil kan zitten tussen de evenementen kun je dus ook kiezen voor verschillende materialen in de kledingkeuze.

Ook het seizoen helpt daarbij mee. Wanneer het in dekzomer of lente is, kun je vaak beter kiezen voor lichtere, dunnere stoffen. Toch is het dan wel belangrijk dat de kledingkeuze niet te casual wordt omdat de dunnere stoffen vaak zorgen voor een minder nette look.

Tot slot

Wanneer er op de uitnodiging staat dat de dresscode cocktail is, kun je dus een aantal verschillende keuzes maken.

Voor de vrouwen is het belangrijk om de cocktailjurk als aandachtspunt te kiezen of natuurlijk een broekpak wanneer je je daar niet comfortabel in voelt. Voor de mannen blijft een kostuum de beste keuze.

Toch kan het soms best lastig zijn om te kiezen tussen outfits wanneer dit op de uitnodiging gaat omdat er nogal een nuance zit in de dresscode.

Tijdens een strandbruiloft draag je iets anders dan tijdens een net etentje waar dezelfde dresscode op staat. Op dat moment kun je het beste ook even contact opnemen met andere genodigden om te vragen wat zij aantrekken zodat je daar een nog betere afweging over kunt maken.

Andere dresscodes: