Inhoud:
45 km per uur auto
Voor velen is het vaak een teleurstelling, wanneer wordt vastgesteld dat je onbekwaam bent om nog auto te rijden (vaak d.m.v. een medische keuring).
Gelukkig kan je dan de overstap maken naar een brommobiel. Je mag dan misschien je rijbewijs kwijt raken, maar je behoud wel je AM rijbewijs (bromfiets). Dat betekent dat je dus in een brommobiel mag rijden.
Een brommobiel (auto die maximaal 45 kilometer per uur kan rijden) is standaard automatisch en beschikt over stuurbekrachtiging. Hierdoor hoef je dus enkel gas te geven en gaat sturen heel gemakkelijk, de perfecte manier dus om mobiel te blijven.
Bovendien kun je al een brommobiel kopen (ook tweedehands, hiervan is de gemiddelde prijs 7000 euro) vanaf 9500 euro. Ook kun je vaak zelfs de keuze maken om te leasen. Tot slot hoef je je echt geen zorgen te maken of een brommobiel wel bij je past, want ze zijn hedendaags verkrijgbaar in allerlei varianten, soorten en maten.
Ik kan me goed voorstellen dat je het aanbod aan 45 km/u-auto’s best overweldigend vindt, gelukkig is er een handige 45 km auto aankoopgids die je uitgebreid kan lezen voor je een beslissing maakt.
Sta-op-stoel
Ook een handige gadget: helemaal wanneer je moeite heeft met opstaan vanuit de stoel. Een sta-op-stoel is dan misschien de uitkomst. Naast dat de sta-op-stoel vaak heerlijk zit, kan het er verder voor zorgen dat je minder afhankelijk bent van anderen, dat opstaan gemakkelijker gaat, dat er minder druk op billen en rug is (bovendien goede vochtafvoer uit de benen) en je niet persé een stok of steun nodig hebt om op te staan.
De sta-op-stoel kun je namelijk gemakkelijk (geheel elektrisch) naar boven of voorover laten kantelen, zodat je gemakkelijker uit de stoel kan komen.
Een sta-op-stoel kopen of huren kan allebei, maar vaak kan het ook zo zijn dat je zorgverzekeraar (of vanuit de wmo-subsidie) een deel tot de gehele stoel wordt vergoed. Enorm gunstig, dus vraag zeker eens naar meer informatie.
Traplift
Een ander ‘gadget’ is de welbekende traplift. Ideaal wanneer je over een geliefd huis (waar je dus niet vanaf wilt) beschikt met meerdere verdiepingen en niet meer gemakkelijk de trap op komt.
Een traplift kun je gemakkelijk aanvragen bij de wmo van uw gemeente. Binnen 6 tot 12 weken kun je al de trotse eigenaar zijn van je eigen traplift, die je wanneer je wilt naar de gewenste verdieping brengt.
Douchebak met lage instap
De titel van dit deelhoofdstuk spreekt eigenlijk wel voor zich. Het mag dan misschien heel fijn zijn dat je nog jezelf kunt wassen, echter is die hoge instap erg vaak een probleem en daarmee een hobbel voor velen om jezelf te gaan wassen.
Je kunt er dus voor kiezen om je douche aan te laten passen, met een lage instap, zodat je jezelf kan blijven verzorgen en die zelfstandigheid houd.
Andere gadgets
Naast de douchebak met lage instap, kun je ook een fiets met een lage instap nemen. Hierdoor kom je makkelijker je fiets op en vaak zorgt dat er ook voor dat je gemakkelijker de fiets pakt, dan wanneer je moeilijk je fiets op komt.
Naast een brommobiel, kun je dus hiermee ook je mobiliteit verhogen en vaak is dit ook nog eens goedkoper!
Wandbeugels
Net zoals de douche met lage instap, kun je er ook voor kiezen om wandbeugels te plaatsen in je douche/bij de wc. Zo kun je jezelf gemakkelijk optrekken of vasthouden tijdens het douchen/urineren.
Kookplaat met beveiliging
Dit is enorm handig wanneer je af en toe vergeet de kookplaat uit te zetten. De kookplaat met beveiliging! Deze beschikt over een tijdslot waardoor hij automatisch uit gaat, zo zorg je ervoor dat je toch zelf kan blijven koken, zonder gevaar.
Een alarmknop
Tot slot de laatste gadget van deze blog. De alarmknop. Voor velen is het heel lastig deze aan te schaffen, omdat je dan moet toegeven dat je, je inderdaad minder zelfstandig en mobiel voelt, echter hoeft niemand hem te zien.