Fotografie met een drone: waarop letten & onze beste tips!

(Last Updated On: July 26, 2022)

Fotografie met een drone

Wil jij graag beginnen met het fotograferen met een drone? Er zijn veel tips waar je rekening mee moet houden, en dan spreek ik nog niet over het leren vliegen met de drone zelf. 

Hoe maak je de mooiste foto’s met een drone? Je hoeft zeker niet alleen foto’s van landschappen te maken, ook voor fashion fotografie heb je eigenlijk ook een drone nodig. Zeker als je graag adembenemende foto’s wil maken. 

drone-fotografie
drone-fotografie

Photo by david henrichs on Unsplash

Volg de regelgeving

Spreek je over drones, dan spreek je over regels. Het is namelijk geen speelgoed! Je mag mensen ook niet zomaar filmen of fotograferen. Tegenwoordig kan iedereen voor enkele tientjes een drone kopen, maar wat mag je daarmee? 

Sinds 2021 is er dan ook een regelgeving in voege om de drone (onder 250 gram) te moeten registreren. Als je geen zin hebt in nog meer formaliteiten, raad ik je aan om onder de 250 gram te blijven. 

Wil je toch een zwaardere drone, dan moet je meer regels volgen. Daarom wordt het vaak aangeraden om een lichte drone te kopen! Ideaal om mee te beginnen en om te ontdekken of je inderdaad verder wil gaan met dronefotografie!

Fotografietips voor je drone

Enkele handige tips om de beste foto’s te maken met je drone, ook al kan je nog niet goed met je drone werken. 

Eerst en vooral: gebruik de burst-functie! Dit is een hele fijne functie waardoor je meerdere foto’s neemt achter elkaar. Zo heb je veel minder kans op mislukte foto’s! 

Verder is het een goed idee om de shots in je hoofd al wat uit te plannen, maar speel ook op het moment zelf zoveel mogelijk met perspectief. Daar komt vast wel iets moois uit! 

Vergeet bij aankoop van je drone ook niet te letten op het aantal megapixels: dat is vooral belangrijk als je haarscherpe foto’s wil kunnen maken. 

Leer je drone goed kennen

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het vaak niet: leer eerst je drone écht goed kennen. Zeker als je een exemplaar aankoopt zonder sensoren, zal het even duren voor je geen brokkenpiloot meer bent. 

Bekijk ook eens welke voorgeprogrammeerde programma’s je drone heeft die je kan gebruiken. Bijvoorbeeld de ‘follow me’-functie om de drone achterna te kunnen rijden. 

Beste goedkope drone voor fotografie: DJI Mini 2

Er is 1 model dat echt uit de band springt als het gaat om goede fotografie: De DJI mini 2-drone. Deze kost rond de 440 euro (misschien kan je ‘m tijdens de sale wel wat goedkoper scoren) en is een erg goede beginnersdrone. 

Het allerfijnste: dit model is onder de 250 gram gehouden zodat je hem alleen maar hoeft te registreren, verder niets. 

Vele goedkope drones kunnen maar erg kort vliegen, deze heeft een vliegduur van een dikke twintig minuten. De camera beschikt over 12 megapixels (zeer goed als goedkopere drone) en kan filmen in 4K resolutie. 

In deze toestellen zit een gombal, dat zorgt ervoor dat je beeld altijd recht is en niet schokkend. 

Bewerk je foto’s

Oké, het is belangrijk om je foto’s goed te schieten, maar je moet ook zorgen dat je ze erna goed bewerkt. Als je dat moeilijk vindt, kan je ook kant-en-klare presets kopen voor Lightroom van Adobe!