De beste zilvershampoo – Hoe gebruik je zilvershampoo (blond haar shampoo)

(Last Updated On: March 28, 2022)

Zilvershampoo

Je hebt de flesjes vast al eens zien staan bij de lokale drogist: zilvershampoo.

Waar ik als kind dacht dat je er zilver haar van kreeg (ik heb het geprobeerd, viel me toen toch wel wat tegen ;)), weet ik nu dat zilvershampoo vooral handig is voor blondines (al dan niet natuurlijk) die graag de gele of oranje naschijn uit hun lokken willen halen.

Benieuwd naar hoe je exact zilvershampoo moet gebruiken en wat de beste zilvershampoo’s van het moment zijn? Wij lijsten al deze handige info graag voor je op!

zilvershampoo
zilvershampoo

De beste zilvershampoo

Blonde lokken zijn prachtig, het is niet voor niets dat blond de meest gewilde haarkleur is bij zowel de vrouwen die een haardos bezitten.

Al is er natuurlijk ook niets mis met een donkerdere kleur, veel vrouwen blonderen hun haar. Of je coupe nu geblondeerd of geverfd is, of van nature blond, grijs of wit, een zilvershampoo is essentieel om je kleur te laten stralen en hoort dus echt in je badkamer thuis.

Een blonde haarkleur is niet gemakkelijk om te onderhouden. Ik heb zelf donkerblond haar uit mezelf, maar heb het jarenlang lichtblond geverfd (en nog vele andere haarkleuren).

Mijn haren konden dus dikwijls wel een flinke scheut zilvershampoo gebruiken om een beetje mooie blonde haarkleur te houden!

Dit zijn mijn favoriete zilvershampoos, plus ook die van mijn testpanel van 15 andere dames en heren die hun blonde lokken zo blond mogelijk willen houden. Grondig getest, dus!

 1. Fudge
 2. Fanola
 3. Guhl
 4. Kérastase
 5. Zilvershampoo Olaplex
 6. Redken
 7. John Frieda
 8. Kevin Murphy
 9. Tigi Catwalk Fashionista
 10. Moroccan oil blonde perfection purple shampoo
 11. Lush Daddy-o

Wat wel meteen duidelijk werd: de beste zilvershampoo’s zijn niet de goedkoopste en dat heeft vaak wel een duidelijke reden.

In de duurdere zilvershampoo zit vaak meer paars pigment om de gele ondertoon in je haren tegen te gaan.

Wat is een zilvershampoo en voor wie is deze essentieel?

Zilvershampoo maakt uiteraard je haren net zo goed schoon als elke andere shampoo. Echter, blonde en andere lichte haren hebben een warme ondertoon. Hierdoor kan je coupe na een tijdje warmer en rossiger lijken dan deze is, met in het ergste geval een opvallende gelige of oranje gloed die alles behalve aantrekkelijk is als jouw uiterlijk veel mooier is met een kapsel met een koele tint.

Zoals je waarschijnlijk wel weet kunnen tegenovergestelde kleuren elkaar neutraliseren.

Denk aan het gebruik van groene concealer tegen rode vlekjes hoe je juist oranje concealer gebruikt om blauwe plekken of tatoeages te verdoezelen.

Zo werkt dat ook met zilvershampoo. Zilvershampoo bevat paarse pigmenten om de gelige tinten in blond en wit haar te onderdrukken. De blauwe pigmenten neutraliseren op dezelfde manier de oranje tinten in blond en grijs haar.

Ook met donkerder haar kan het prachtig zijn om de oranje gloed koeler te maken met behulp van deze shampoo, dus er zijn ook genoeg brunettes die zilvershampoo kunnen gebruiken als ze een gelige, oranje gloed in hun haren hebben!

Wat kan je verwachten van zilvershampoo?

Voordat je denkt dat met zilvershampoo je douche qua haarverzorging volledig uitgerust is, helaas.

Je kunt zilvershampoo puur gebruiken, maar dat hangt sterk af van je haar. Daarnaast is zilvershampoo niet per se geschikt voor andere ongemakken waar speciale shampoos voor zijn, het geeft bijvoorbeeld geen extra volume.

Zilvershampoo reinigt je haar en haalt de warme ondertoon eruit door een koele tint toe te voegen, dat is alles wat je ervan moet verwachten.

Je zou hem dus prima kunnen mengen met je andere shampoo.

Wanneer zilvershampoo gebruiken?

Bovendien gebruik je zilvershampoo ook alleen als je kapsel daar om vraagt, en dat is niet elke wasbeurt. Wanneer je niet je natuurlijke haarkleur hebt, begin je pas een week na het verven met het gebruik van zilvershampoo.

Of nog later, als je dan pas een gelige of oranje gloed opmerkt. Vanaf dan kun je hem regelmatig gebruiken om je natuurlijke of geverfde haar goed te onderhouden.

Heb je echter een gevoelige of poreuze haardos, houd er dan rekening mee dat deze de pigmenten in ze zilvershampoo sneller zullen opnemen.

Eenmaal per maand je lokken wassen met zilvershampoo is dan voldoende om de gele en oranje tinten te neutraliseren, zonder dat je kapsel een blauwe of paarse gloed krijgt.

Mocht je deze kleuren opmerken is een aantal keer met normale shampoo wassen de beste oplossing om dit er weer uit te krijgen.

Hoe lang moet je zilvershampoo laten inwerken?

Afhankelijk van welke zilvershampoo je gebruikt en de poreusheid van je haar laat je de shampoo korter of langer inwerken.

De eerste keer kun je het beste de verpakking aanhouden en aan de hand van het resultaat de shampoo de keren daarna langer laten inwerken voor een koelere toon of juist minder lang om de warmte meer te behouden.

Na het gebruik van zilvershampoo

Je wasbeurt maak je het beste af met een goede conditioner. Ook geregeld een haarmasker aanbrengen, al dan niet speciaal voor blond haar (ook weer met wat paarse pigmenten), maakt je kapsel mooier.

De haarschubben worden gesloten om pluizen te verminderen.

Bovendien breekt haar met gesloten schubben minder snel, voelt het gladder aan en glanst het een stuk meer.

Voor haar met een sterke gele tint gebruik je het beste een paars of blauw haarmasker. Droog het bij voorkeur af met een T-shirt in plaats van een handdoek om beschadigingen te minimaliseren.

Natuurlijk weet je dat een dagje strand je blonde look goed kan verzieken door de UV-straling, maar ook in een binnenzwembad moet je goed opletten.

Om groene gloed te voorkomen spoel je je haar voor het zwemmen het beste eerst even uit met een fles gewoon water, zo heeft het chloor minder kans je lokken te verkleuren.

De juiste zilvershampoo kiezen

Vrijwel elk merk heeft tegenwoordig een zilvershampoo en de sterkte van de paarse en blauwe pigmenten hiervan kan nogal verschillen.

Sommigen zijn speciaal voor vrouwen die van donker haar naar blond haar zijn gegaan, anderen zijn weer uitermate geschikt voor natuurlijke blonde haren. Let bij aankoop op de verpakking en de samenstelling van jouw haren.

Daarnaast is het ook heel belangrijk om een zilvershampoo te kopen die je haar niet uitdroogt en dus geen SLS bevat.

Met name kwetsbare of geblondeerde coupes hebben veel baat bij een shampoo die herstellende en voedende ingrediënten bevat.

Lees ook: