Shampoo zonder parabenen
Less is more, dit geldt voor je skincare ritueel, maar natuurlijk ook als het aankomt op het verzorgen van je haar. Sommige synthetische stoffen gebruik je beter niet, vooral niet als je er een reactie op krijgt.
Waarom zitten sulfaten in shampoos?
In veel haarmaskers, shampoos en conditioners wordt er gebruikgemaakt van Sulfaten. Deze worden ook welSodium Lauryl Sulfate of Sodium Laureth Sulfate genoemd. Afgekort SLS en SLES.
De reden dat deze synthetische producten gebruikt worden is heel simpel. De sulfaten zijn reinigers die erg grondig reinigen. Deze sulfaten spoelen al de talg uit je haar net zoals de productresten die in je haar zitten door je styling.
Door deze sulfaten kun je de shampoo goed verdelen door je haren en deze hebben de schuimende werking.
Sommige sulfaten zijn wel gevaarlijk voor de beschermlaag die je haar van nature heeft. Deze kunnen je haar namelijk ook te goed wassen en dan verdwijnt dit laagje van je hoofdhuid. Het gevolg van het verdwijnen van je natuurlijke beschermlaag is droog en dof haar.
Bij een droge en gevoelige hoofdhuid is de kans groot dat de sulfaten extra irritaties veroorzaken. De sulfaten kunnen er trouwens ook voor zorgen dat de geverfde kleur van je haar sneller vervagen. Sommige mensen gebruiken hierom ook liever een shampoo die voorzien is van een sulfaatvrije samenstelling.
Waarom zitten er parabenen verwerkt in shampoos?
Parabenen zijn conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat je shampoo lang goed blijft en ze werken antibacterieel.
Wat zijn parabenen?
Dit zijn conserveermiddelen die antibacterieel werken en zorgen ervoor dat je shampoo langer houdbaar is. Parabenen zijn gemakkelijk en eenvoudig uit je haar te spoelen, geven je haar geen schade en ze zijn ecologisch afbreekbaar. Parabenen zullen je hoofdhuid geen irritatie geven, maar de kans is wel aanwezig dat je hormoonhuishouding verstoord wordt.
Zijn er shampoos zonder sulfaten en parabenen?
Ja, sulfaatvrije shampoo en parabenevrije shampoo samenstellingen worden steeds populairder. Deze shampoos werken net als de shampoos met sulfaten en parabenen, alleen wordt je hoofdhuid minder agressief gereinigd.
Deze shampoos zijn erg populair en werken uitstekend voor de van nature droog of doffe haartypes, als je jouw haren zo nu en dan in een kleurtje zet of als je een gevoelige hoofdhuid hebt.
Belangrijk om te weten: stap je over naar een sulfaatvrije shampoo en gooi je jouw SLS shampoo in de prullenbak houdt er dan rekening mee dat je haar droger of ruwer kan worden als je de shampoo de eerste paar keren gebruikt. Het is soms ook nodig om de eerste keren je haren 2 keer te wassen om je haar goed schoon te krijgen, dit weet ik uit eigen ervaring.
Als je haar droger of ruwer wordt bij de overstap is er geen reden tot paniek. Dit is een natuurlijke reactie van je haar. Je haar moet namelijk wennen aan het sulfaat en parabenen vrije shampoo. Als je een aantal keren je haar hebt gewassen zul je al snel de natuurlijke glans van je haar terug zien.
Alcohol en zeep
Let op, als je een sulfaatvrije shampoo wilt kopen kijk dan eerst goed naar wat erin zit. In veel sulfaatvrije shampoos wordt alcohol of existente zeepingrediƫnten aan de samenstelling toegevoegd.
Het grote nadeel hieraan is dat alcohol echter zowel je huid als je haar uitdroogt. Dit is hetzelfde bij de op zeepbasis reinigende shampoos. Het kan bovendien je haar beroven van je glans, je haar een grauwe tint geven, en het kan veel schade aanrichten bij je haar. Als je de conditie van je haar wilt verbeteren is het belangrijk om hierop te letten want dit ga je niet bereiken met deze shampoos.
Welke shampoos kan ik gebruiken?
Natuurlijk zijn er ook shampoos die geen gebruik maken van alcohol of zeepingrediƫnten. Welke shampoos dit zijn? Hieronder hebben wij ze een voor een onder elkaar gezet, met natuurlijk een toelichting.
Botanicals Lavender Shampoo voor gevoelige hoofdhuid van Lā OrĆ©al Paris
Dit is een shampoo die erg mild is. Ondanks de mildheid van deze shampoo voedt deze “vegan” shampoo (hoe vegan kan een product zijn als het gemaakt wordt door een bedrijf dat op dieren test) je haar wel erg goed.
Deze shampoo is specifiek samengesteld voor mensen die last hebben van een gevoelige hoofdhuid. De shampoo heeft een samengestelde basis bestaande uit lavendelolie, sojaolie en kokosolie. Deze shampoo is compleet vrij siliconen, parabenen, sulfaten en zelfs kleurstoffen. De frisse lavendelgeur heeft bovendien een kalmerende uitwerking op je humeur.
Prijs van deze shampoo: ā¬ 7,42
Hydrate-me Hydraterende Shampoo van Kevin Murphy
Heb je van nature droog haar? Dan is het verstandig om je haar de goede voeding te geven. Hoe je dat? Met deze hydraterende shampoo van Kevin Murphy. Door de ingrediƫnten die in deze sulfaatvrije shampoo zitten wordt jouw droge haar binnen mum van tijd voorzien van een goede voeding.
De antioxidanten die in deze shampoo zitten onder andere vitamine C en de vrucht Kakadu Plum geven je haar weer een prachtige glans en bovendien beschermen de antioxidanten je haar tegen dehydratie.
De prijs van deze shampoo: ā¬ 27,95
Sulfaten en parabenen vrije Pure Volume Shampoo van Maria Nila
Deze shampoo is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediƫnten. Deze shampoo bevat geen SLS, parabenen en/of sulfaten. Je haar nieuw leven inblazen is nog nooit zo letterlijk geweest als met deze shampoo.
De shampoo heeft onder andere vitamine B5 in het ingrediƫnten arsenaal en geeft je haar meer glans en zorgt er tegelijkertijd voor dat je haar voller en gezonder wordt.