Bescherm je haar in de zon en hitte! Haarverzorging in de zomer

(Last Updated On: June 14, 2023)

Hoe herstel je beschadigd haar in de zomer en tijdens een hittegolf? Bescherm je haar in de zon, dat is de allereerste stap!

De zon en de zomer kunnen ons haar erg beschadigen. Het haar kan broos aanvoelen, raakt makkelijker in de knoop, en de puntjes lijken wel doder dan ooit. Jij hebt dringend onze tips nodig voor haarverzorging in de zomer!

Zo geniet jij de hele zomer lang van gezond haar en eindig je niet met een bosje dood stro op je hoofd!

haarverzorging-zomer-hitte
haarverzorging-zomer-hitte

Haarverzorging in de zomer

Zeker wanneer we op reis gaan en in de zee of het zwembad zwemmen kan ons haar er erg aan toe zijn. De chloor en het zout in het water zijn namelijk erg slecht voor het haar terwijl de zon deze problemen enkel maar versterkt.

Maar wat kan je nou doen om beschadigd haar weer te herstellen? En hoe bescherm jij je haar nou best tegen de zon? Wij geven je in dit artikel enkele goede tips.

Hoe bescherm jij je haar tegen de zon?

Voorkomen is beter dan genezen – en dat is met beschadigd haar ook zo. Ons haar beschermen tegen de zon kan het haar langer mooi en langer gezond houden. Hier volgen alvast enkele tips.

haar-zon-beschermen
haar-zon-beschermen

Lees ook: wat draag je in een hittegolf

Lees ook: Dit helpt tegen de warmte

Lees ook: ideale kapsels tijdens een hittegolf

1. Gebruik een spray met SPF filter

Zoals je zonnecrème op je huid gebruikt kan je ook een spray met SPF in je haar doen. Er bestaan namelijk bepaalde shampoos en sprays die speciaal gemaakt zijn om jouw haar te beschermen tegen de zon.

Wanneer je vaak buiten bent in de zomer of eventueel naar een warme plek op reis gaat, dan neem je best zo’n spray mee.

Het allerbeste bescherm je je haar met een hoed of doek, daarover vertellen we je hieronder meer:

2. Draag een hoed

Met een goede hoed – alweer: kies een speciale hoed met SPF filter, kan je niet enkel je hoofdhuid beschermen, ook je haar kan er beter van worden. Draag een hoed wanneer je in de vlakke zon zit of staat. Helpt ook nog eens een hitteslag te voorkomen!

3. Gebruik vochtinbrengende conditioners

Vocht inbrengende conditioner zijn niet enkel belangrijk bij het herstellen van beschadigd haar – hier straks meer over –  maar kunnen ook een rol spelen in het beschermen van het haar. Door vaak een vocht inbrengende conditioner of zelfs spray te gebruiken blijft het haar gehydrateerd. Op die manier ziet je haar er langer mooi en goed uit en ga je minder last hebben van droog, broos haar.

Ook super doeltreffend om je haren te herstellen: een goede haarolie! Kijk wel uit dat je een echte olie koopt, en geen veredeld serum met siliconen erin.

4. Stel chemische behandelingen uit

Wanneer jij je haar langer mooi en gezond wil houden in de zomer is het een goed idee om chemische behandelingen zoals een permanent of een kleuring uit te stellen tot dagen met slecht weer of wanneer je weet dat je niet zo vaak buiten zal zijn.

De chemische producten in je haar kunnen namelijk reageren in de zon wat jouw haar kan beschadigen.

Wanneer je haar beschadigd is door de zon, zijn er enkele stappen die je kan ondernemen om je haar weer te herstellen.

5. Gebruik haarolie

In Aziatische landen gebruiken heel wat vrouwen haarolie om hun mooie lokken te hydrateren.

De olie wordt enkele uren (afhankelijk van hoe groot de schade is) in het haar gelaten en daarna uitgespoeld. Indien je haar zwaar beschadigd is, of erg droog lijkt, kan je ook met de olie in het haar gaan slapen. Eventueel kan je bij de kapper vragen voor een hot oil treatment.

Laat je de olie liever niet zitten in je haren? Dan kan je ook iedere keer na je haren te hebben gewassen, een haarolie aanbrengen in de puntjes van je haren. Doe dit enkele weken aan een stuk en je zal zeker weten resultaat zien.

6. Gebruik conditioner elke keer jij je haar wast

De meeste vrouwen gebruiken maar een keertje per week conditioner. Indien je haar zwaar beschadigd is, is het echter een goed idee om iedere keer conditioner te gebruiken. Op die manier zorg je ervoor dat jouw haar maximaal gehydrateerd is.

Kleine tip: laat je conditioner lang genoeg in de puntjes van je haren zitten. Ideaal om je conditioner aan te brengen op de puntjes van je haren, en dan vervolgens een magazine te lezen, je benen te scheren, even helemaal te relaxen. Laat het zeker een twintigtal minuutjes inwerken.

7. Gebruik geen haardroger en geen stijltang

Als jij je haar wilt laten herstellen dan laat je de haardroger en de stijltang best even voor wat ze zijn. Deze apparaten kunnen namelijk ernstige schade toebrengen aan je haar. Krullen maken zonder hitte?

8. Gebruik haarmaskers

Haarmaskers zijn een geweldige manier om jouw haar meer te hydrateren en je haar mooier, zachter en glanzender te maken.

Kies een haarmasker uit met damage repair en gebruik zeker drie maal per week een masker in je haren. Je kan het masker ook combineren met enkele druppels van je favoriete haarolie, voor een extra boost.

9. Ga naar de kapper

Je dode puntjes uit je haar laten snijden kan de rest van je haar weer doen opleven. Het is een beetje zoals de tuinman die de dode blaadjes en takken moet snoeien zodat de plant beter, verder en hoger kan groeien.

10. Wanneer is het te laat om je haar te redden?

Het is moeilijk om volledig gefrituurd en zwaar beschadigd haar weer te redden, eigenlijk moet je dan je haren laten uitgroeien en regelmatig laten bijknippen, helaas!

Let daarom goed op je haren in de hitte en bescherm je haren ook iedere keer je bijvoorbeeld krullen maakt met de krultang, je haren steilt met de stijltang of je haren droogt met de haardroger. Hoe min mogelijk je al die hittetools gebruikt, hoe beter!

Hier kan ikzelf ook over meespreken: jaren geleden steilde ik mijn haren heel vaak, of ik maakte krullen,… tot ik besloot om mijn geverfde haarkleur uit te laten groeien en ik ook veel minder hitte op mijn haren wilde gebruiken. Nu, dik 2 jaar later, is mijn haar helemaal uitgegroeid en kerngezond! Hoe ik dat allemaal gedaan heb, lees je in het artikel: “Hoe ik mijn haarkleur liet uitgroeien“.

Lees ook: de beste natuurlijke zonnebrandcrème