Te warm? Haal je airco en aircooler op tijd in huis!

(Last Updated On: March 9, 2021)

Iedere zomer hoor ik er mensen over klagen: het is te warm in huis, ze beseffen plots dat ze toch wel heel erg graag een airco of een aircooler in huis zouden willen, maar alle installateurs zitten volgeboekt tot het einde van het jaar en er zijn nog amper airco’s en aircoolers te krijgen.

airco-aircooler
airco-aircooler

De laatste jaren was het zelfs zo erg dat je voor een simpele ventilator soms al véél moeite moest doen om deze te pakken te kunnen krijgen.

Bestel je airco veel vroeger

Ik weet het, in de winter en lente staat je hoofd waarschijnlijk nog helemaal niet naar de hittegolf die er waarschijnlijk de komende zomer al aan zit te komen, maar zoals het de laatste jaren loopt, hebben we er iedere zomer wel last van.

Moraal van het verhaal? Bestel je airco alvast in de herfst, lente of winter. Ik weet het, dat klinkt véél te vroeg, maar de aircoplaatsers hebben nu eenmaal een ontzettend drukke agenda!

Niet alleen voor de installateurs moet je er vroeg bij zijn om een plekje te kunnen bemachtigen, ook de DIY-pakketten vliégen de winkeldeuren uit zodra het wat warmer wordt.

Wil jij dus graag dit jaar wél genoeg verkoeling kunnen krijgen, dan moet je snel zijn. Weet je nog niet zo goed wat je nodig hebt: een ventilator, airco of een aircooler? Geen nood, ik vertel je graag wat de verschillen zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een airco?

Airco is een afkorting voor airconditioner. Bij een airconditioner zit je met een gesloten systeem. De airconditioning of airco gaat de lucht koelen of verwarmen. Ook zorgt het ook voor het ontvochtigen en het filteren van de lucht.

Hoe werkt een airco?

De unit van jouw airconditioner is uitgerust met een koelvloeistof. Tegenwoordig gebruikt men koelmiddelen die ecologisch zijn voor airco’s. In tegenstelling tot vroegere jaren, brengen deze koelmiddelen geen schade toe aan de ozonlaag of broeikaseffect.

De voordelen van een airco: tegenwoordig bestaan er systemen die ook verwarmen en verluchten, een ideale investering, zeker als je zonnepanelen hebt.

Welke soorten airco bestaan er?

Je kan kiezen voor een mono airco: dit is een airco uit één stuk. Daarnaast heb je ook nog de split airco, met een binnenstuk en buitenstuk.

Kan een airco ook verwarmen?

Ja, tegenwoordig bestaan er heel handige 3-in-1 airco’s: die kunnen niet alleen afkoelen, maar ook verwarmen en ventileren. Heel handig, want zo heb je maar 1 toestel in huis.

Omdat de airco de warme lucht ook echt blaast, merk je snel dat de temperatuur aangenaam warm wordt in de herfst en winter.

Wat is een aircooler?

Een aircooler werkt iets anders dan een airco: hierbij wordt de warme lucht geblazen langs een koelelement of een koelmembraan. Dat koelt de lucht af en daarna wordt de lucht de ruimte in geblazen. Je hebt bij een aircooler dus geen koelvloeistof die gebruikt wordt, maar eerder van koud water. Een aircooler koelt een ruimte vaak minder snel af dan een airco.

Een groot voordeel van een aircooler (zoals deze Aircooler van Honeywell) is dat hij geen gebruik maakt van een afvoerslang. Dat maakt een aircooler erg geschikt voor gebruik op een appartement of een huurhuis.

Een aircooler kun je hier kopen