Thuis hebben we een gewone BBQ met kolen, maar we kijken er soms wel naar uit om een andere (misschien zelfs snellere) barbecue in huis te halen. Daarom besloot ik om eens te kijken welke andere opties er zoal zijn en vooral: wat zijn de grote verschillen?
Onze huidige barbecue is het alomgekende ronde tafelmodel van Weber: ik kocht deze in de favoriete kleur van mijn vriend als cadeautje voor zijn huis. Ondertussen zijn we er wel achter dat we erg graag BBQ eten, maar het lange wachten op de kolen niet écht ons ding is. Daarom besloten we eens verder op onderzoek te gaan, al die andere BBQ’s waar onze vrienden, familie en kennissen het over hebben, wat zijn daar alle voordelen en nadelen van?
Welke barbecue kiezen?
Ik vind het overweldigend, de keuze aan barbecues. Er zijn zo veel verschillende soorten bbqs met allerlei verschillende technieken, dat het soms moeilijk is om te weten wat je nodig hebt en wat je dan moet kiezen.
Daarom heb ik dit artikel geschreven, ook voor mezelf. Ik weet nu dat onze volgende barbecue waarschijnlijk een keramische bbq of een elektrische barbecue zal worden!
Een gasbarbecue?
Bij een gasbarbecue werk je op gas, niet op kolen. Je hebt dan een gastank bij je BBQ staan en van daaruit komt de ‘brandstof’, in de plaats van kolen.
Vele mensen, voornamelijk de echte BBQ-adepten, vinden dat het grillen met een gas-BBQ helemaal niet echt is. Geen kolen, geen echte BBQ!
Maar, dat is helemaal niet zo. Oké, de rokerige smaak heb je niet, maar het is wel een goede manier om je eten te bereiden.
De bbq gas kan zowel werken met propaangas alsook butaangas. Wij raden propaangas aan voor het aansteken van een gas BBQ. Dit omdat propaan een buitengas is dat pas bij min 40 graden bevriest en een hogere uitgangsdruk heeft dan butaan. Overstappen van het één naar het ander kan verder gewoon.
Voordelen van een gasbarbecue
- je kan heel snel eten, zeker in vergelijken met een barbecue met kolen (binnen het kwartier kan je al aan de slag)
- geen vlekken door kolen
- gemakkelijk aan te steken
- je kan de barbecue gemakkelijk op een constante temperatuur houden
- je kan de temperatuur van de barbecue gemakkelijk verhogen of verlagen
- de schoonmaak valt mee: alleen het rooster moet je schoonmaken (maar dat moet met iedere BBQ) en nu en dan de gasbranders
- je hebt geen restafval van de kolen
- Als je een gasbarbecue hebt met verschillende branders, kan je ook verschillende gerechten klaarmaken op verschillende temperaturen: ideaal!
- Wordt vaak gebruikt voor een buitenkeuken
- Je hebt geen stopcontact in de buurt nodig zoals bij een elektrische barbecue
- geen rook
Nadelen van een gasbarbecue
- het gas van een gasbarbecue moet opgeslagen worden in de buurt van je huis: niet iedereen wil een gastank in de buurt van het huis
- een BBQ met gas gaat vaak niet hoger dan 300 graden Celsius
- kostelijker dan een startmodel voor een gewone barbecue met kolen
- ze zijn een heel stuk groter dan bijvoorbeeld een tafelmodel standaard barbecue met kolen van Weber
- de gasfles moet regelmatig vervangen worden
- je moet ervoor zorgen dat je de gasslang goed aansluit en er zeker geen lekken zijn
- geen rook
- mag op een balkon niet altijd gebruikt worden door het gas
Een elektrische BBQ?
Wil je graag snel kunnen barbecueën, niet moeten wachten op de kooltjes en liever niet aan de gang gaan met gas en gasflessen? Dan is een elektrische barbecue misschien een goede optie.
Een elektrische barbecue werkt op elektriciteit, niet op gas of kolen.
Ik vergelijk graag even de voor- en nadelen voor jou:
Voordelen van een elektrische barbecue
- Je hebt geen gas of gasflessen nodig
- Je kan snel beginnen eten en barbecueën
- Je hebt geen rook tijdens het barbecueën
- geen gedoe met kolen
- ideaal voor een BBQ op je balkon
- kan binnen gebruikt worden
- koelt snel af na gebruik
- heel snel en gemakkelijk schoon te maken
- graag een rooksmaak? Gebruik dan een smokerbox als die in de bbq past
Nadelen van een elektrische barbecue
- duurdere modellen
- je hebt een stopcontact nodig
- je kan geen uiteenlopende gerechten met verschillende temperaturen bereiden
- pizza’s bakken lukt niet echt op een elektrische barbecue
- je grillt niet op vuur zoals bij een gasbarbecue of een barbecue op kolen
- verbruikt flink wat elektriciteit
- vaak klein, niet geschikt voor een grote groep mensen
Een kamado BBQ? (eivormige, keramische BBQ)
De kamado BBQ is de laatste jaren echt superpopulair geworden. Deze BBQ is gemaakt van keramiek, waardoor ‘ie erg zwaar is.
Deze barbecue werkt met houtskool en heeft een keramieken eivorm, heeft meerdere roosters en een ventilatieklep en een ventilatiedeurtje.
Deze barbecues zijn echt voor de grote barbecueliefhebbers en zijn erg prijzig. Je kan tot op de graag de temperatuur van je BBQ regelen door de handige vorm.
De bekendste kamadobarbecue is de Big Green Egg.
Voordelen van een kamado BBQ
- werkt met houtskool
- keramisch
- nauwkeurige temperatuurregeling
- geen last van weeromstandigheden en is in alle seizoenen te gebruiken
- keramiek geeft geen smaak af, metaal wel
- erg duurzaam, de hitte wordt goed vastgehouden
- Je hebt minder ventilatie nodig
- vocht gaat niet verloren in de barbecue
- volledig afsluitbaar
- je kan meer dan alleen grillen
- gebruikt minder houtskool dan een gewone houtskoolbarbecue
- je kan roken, slow cooken, braden, ovengerechten maken, stomen, grillen en bakken
Nadelen van een kamadobarbecue
- duur
- werkt op kolen
Een pellet smoker of rookoven?
Een grote Barbecuetrend, dat zijn de pellet smokers of rookovens. Dit is nog een iets ander systeem dan een barbecue.
Bij een pellet smoker of rookoven gaar je het voedsel door rook.
Onderin de rookoven (op houtskool) plaats je houtskool/briketten. Daarna steek je deze aan. Het roken zelf doe je in de kuip of over de kolen met vochtige houtsnippers of rookmot. Daarna plaats je het voedsel op de grill. De rook gaat beginnen stijgen en daardoor krijgen je gerechten hun smaak.
Voordelen van een smoker
- geeft een heerlijk bijzondere smaak aan je gerechten
Nadelen van een smoker
- Duurt heel erg lang (gaande van enkele uren tot wel tientallen uren bij koud roken)
- rookhout is duur en gaat snel op
- je hout mag niet te nat zijn, anders ga je stomen
Een elektrische smoker?
Hetzelfde als hierboven, maar dan elektrisch.
Een houtskoolbarbecue?
De houtskoolbarbecue is de standaard, meest bekende barbecue. Deze werd dan ook jarenlang gebruikt en veel BBQ-puristen zweren er nog steeds bij.
Wij hebben er zelf ook eentje, maar zijn niet zo heel happy met de lange wachttijd voor je kan beginnen eten. We houden wel van de rokerige smaak van de kolen, maar zouden dat liever gecombineerd zien met een snellere etenstijd. We zijn dan ook geen mensen die genieten van het vuur maken etc… wat veel houtskoolbarbecue-adepten vaak wel hebben.
Voordelen van een houtskoolbarbecue
- goedkopere modellen te krijgen
- gerookte smaak
- verschillende modellen te krijgen
- bestaat ook in tafelbbq-formaat
Nadelen van een houtskoolbarbecue
- mag je niet overal gebruiken
- lange wachttijd voor de kolen heet genoeg zijn
- bereidingsmogelijkheden hangen af van de maat
Een buitenkeuken?
Een van de grootste tuintrends in 2022, dat is de buitenkeuken! Aangezien onze zomers tegenwoordig vroeger beginnen (in de lente lijkt het soms al zomer), is een buitenkeuken zeker een goede investering. Kook jij graag en wil je graag een heuse buitenkeuken laten installeren? Ik neem je graag even door de voordelen en de nadelen.
Voordelen van een buitenkeuken
- keuze tussen een vrijstaande buitenkeuken of een ingebouwde buitenkeuken
- grootte kan je kiezen
- met of zonder zijbrander te krijgen
- extra functies kan je toevoegen
- aantal branders te kiezen
- infrarood zijbranders of zijbranders met kookveld toe te voegen
- verlichte knoppen als je wil
- speciale lade voor houtsnippers en rookmot toe te voegen
- met slimme thermometer om vanop afstand je gerechten in de gaten te houden
- kan met gas of kolen
Nadelen van een buitenkeuken
- erg duur
- veel ruimte nodig
Een gemengde barbecue?
Er bestaan ook gemengde barbecues, waar je gas en kolen kan combineren. Deze worden vaak gebruikt in een buitenkeuken.