Wat is een natuurlatex matras?
Er zijn zo veel keuzes die je moet maken als je een nieuwe matras zoekt: welke stevigheid van matras wil je? Uit welk materiaal moet jouw nieuwe matras gemaakt zijn?
Moet je matras lang mee gaan of kies je liever een matras die je al over enkele jaren moet vervangen? Vind je het belangrijk dat je matras duurzaam gemaakt is en en helemaal natuurlijk is? Wil je liever een matras die een negatieve CO2 voetafdruk heeft?
Dan hebben wij een hele fijne matras voor jou gevonden die ideaal is als je bezig bent met het materiaal waaruit je matras gemaakt is en dat het ook duurzaam geproduceerd wordt: de Una matras.
Waarom is het materiaal van je matras zo belangrijk?
Misschien hoor je nu voor de eerste keer dat een matras ook gewoon klimaatneutraal, duurzaam gemaakt kan worden? Ik was er zelf ook al langer onderzoek naar aan het doen, omdat ik zelf ook graag wilde weten hoe dat eigenlijk zit met matrassen.
Je spendeert erg veel tijd liggend op je matras: ik vind het zelf erg belangrijk om ook duurzaam beddengoed en kussens te hebben, omdat je er net zo veel contact mee hebt. Daarom wassen wij onze was ook met biologisch afbreekbaar wasmiddel om zo min mogelijk vreemde chemicaliën in te ademen en in onze kleding en lakens te hebben.
Ook in je matras zitten blijkbaar veel schadelijke chemische bestanddelen zoals petroleum (echt waar, je zou ervan verschieten hoe vaak petroleum opduikt in alledaagse gebruiksitems, zelfs in je lippenbalsem, bah!), microplastics (polyester), pesticiden die gebruikt worden bij het fabriceren van de stoffen), metalen, chemische lijmen,… Je hoort het al: als je dit echt belangrijk vindt, moet je dus ook gaan kijken naar hoé je matras gemaakt is, en uit welke materialen.
Een stevige eco matras? Of liever een zachte biologische matras?
Mijn lief en ik, wij hebben allebei iets andere voorkeuren qua matrassen. Dat is niet zo heel handig aangezien we op dit moment één matras hebben. Voor onze volgende matras zijn we aan het kijken naar een matras die we wat kunnen aanpassen qua hardheid en zachtheid.
Je kan de hardheid van de matras aanpassen door de medium of medium-zachte bio natuurlatex laag bovenop te leggen, binnen het tijk. Ideaal als je zelf graag de hardheid of zachtheid van je matras wil kunnen bepalen.
Wanneer spreek je van natuurlatex in een matras?
Wist je dat je in Nederland al mag spreken van een natuurlatex matras als er maar 40% natuurlatex in zit. Al de rest is synthetisch latex. Om maar te zeggen: labels en reclame zeggen helaas niet wat er écht in zit, en zeker als je graag echt een 100% natuurlatex matras wilt, kan dat best bedrieglijk zijn. De matrassen van Una zijn daarentegen wel helemaal 100% van natuurlatex gemaakt! Als je dat graag wilt, zit je dus helemaal goed!
Wil je graag certificaten zien na zulke beloftes? Begrijpelijk! Je kan ze aanvragen bij de chat op hun website.
De Una matrassen zijn helemaal onafhankelijk gecertificeerd: ook heel erg belangrijk. Ze hebben niet alleen het GOTS-certificaat gekregen (dat is de Global Organic Textile Standard ), maar ook de GOLS-certificering (Global Organic Latex Standard) die ervoor zorgt dat het natuurlatex van topkwaliteit en -origine is.