Overweeg je om contactlenzen te gaan dragen? Dan is het goed om je hierover in te lezen. Steeds meer mensen gaan namelijk deze contactlenzen dragen.
Het is een begrip geworden bij de opticien. Het klinkt immers aantrekkelijk om geen bril meer te hoeven dragen, maar voor lang niet iedereen zijn deze lenzen de geschikte keuze. Onderstaande voor- en nadelen helpen jou daarom verder.
Zelf heb ik jarenlang lenzen gedragen, tot ik ze niet meer kon verdragen en koos voor een ICL-operatie waarbij er een lens in mijn ogen ingeplant werd.
Ik had zelf pas laat door dat ik niet zo goed tegen lenzen kon en vind het daarom erg belangrijk om ook mijn eigen ervaring te delen.
Wat zijn contactlenzen?
Contactlenzen zijn dunne, gebolde plasticjes. Deze worden op de traanfilm van het oogoppervlak gelegd, zodat je een beter zicht krijgt.
De lens zelf is doorzichtig, alleen hebben ze wel een lichte kleuring. Deze kleuring is nodig, omdat je ze anders niet kunt zien zitten in de doosjes en dus ook geen lens in kunt gaan doen.
Echter zal het voor de rest alleen maar doorlatend zijn, zodat jij geen troebel of verkleurd zicht gaat hebben. Het zijn hulpmiddelen om beter te kunnen zien, zonder dat hier veel irritatie aan de ogen door gaat komen.
Contactlenzen lijken voor velen iets van de afgelopen decennia te zijn. Het wordt nu namelijk gezien als een aanvulling op de oogverzorging, terwijl de geschiedenis al teruggaat naar Leonardo da Vinci en René Descartes.
De lenzen zijn echter pas aan het eind van de 19e eeuw ontwikkeld tot de lenzen zoals we deze nu kennen: doorzichtig en goed te verdragen voor het oog.
Een Duitse oogarts ontwikkelde uiteindelijk een passende contactlens, die voor meerdere uren gedragen kon worden. Sindsdien kunnen de opticiens deze optie aanbieden naast de brillen in het assortiment.
Welke soorten contactlenzen zijn er?
Zodra je bij de opticien gaat kijken zie je dat er veel verschillende contactlenzen op de markt zijn. Deze contactlenzen variëren vaak in vorm, materialen en duurzaamheid. Dit kan het verwarrend maken om de juiste lenzen te kiezen.
De keuze hangt af van jouw wensen en de pasvorm. Ook de conditie van jouw ogen zal een belangrijke factor zijn. Maar welke lenzen zijn er eigenlijk?
Harde contactlenzen
Harde contactlenzen zijn vormstabiele lenzen. Deze zijn gemaakt van zuurstofdoorlatend duurzaam plastic en kunnen in verschillende benamingen komen.
Zo heb je Gas Permeable (GP) en Rigid Gas Permeable (RGP). De vorm wordt op het oog gehouden, waardoor er een gezonde zuurstofuitwisseling met het hoog is.
Ook kun je hier altijd scherp zicht mee hebben, doordat de cilinder optimaal wordt gecorrigeerd. Jouw ogen moeten eraan wennen, omdat deze op het oog bewegen. Dit brengt wel met zich mee dat het risico’s op infecties aanzienlijk lager wordt.
Zachte contactlenzen
De zachte contactlenzen zijn gemaakt van hydrogelen. Dit zijn kunststoffen die gelachtig en waterhoudend zijn. De lenzen zijn van zichzelf dun en flexibel, waardoor ze zich aanpassen aan de voorkant van het oog.
Het zijn vrij populaire lenzen, waardoor je deze ook bij de meeste mensen aan gaat treffen. Ze laten meer zuurstof door aan het oog, wat ze comfortabeler maken. Ze zijn daarbij eenvoudiger in gebruik en goedkoper dan de harde lenzen.
Alleen bestaan er wel verschillende soorten van deze lenzen, waar je goed op moet gaan letten.
Zo kun je gaan kijken naar dagelijkse contactlenzen. Deze draag je overdag en doe je uit voor het slapen gaan. Iedere dag moet je nieuwe lenzen pakken. Het reinigen van de lenzen is hiermee verleden tijd.
Het zijn de lenzen die voornamelijk gekozen worden wanneer iemand niet iedere dag lenzen in wilt hebben. Daar tegenover staan de week- en maandlenzen. Deze kun je langer dan een dag dragen en reinig je iedere ochtend voordat je ze weer in doet. Er bestaan ook lenzen die je ’s nachts in kunt houden.
Zelf begon ik met maandlenzen als prille tiener: ik had een ontzettend zware sterkte (-10) en was mijn bril zo beu. Toen had je echt geen leuke monturen om uit te kiezen en met zo’n zware sterkte had je altijd dikke glazen (en ogen die daardoor erg klein leken).
Voor mij was de keuze snel gemaakt, al vond ik het altijd eng om een lens in te doen en weer uit mijn oog te halen.
Ik herinner me nog die eerste keer dat de opticien een lens in mijn oog deed, en ze erin zat. Ik was zo trots en zo blij om te kunnen zien zonder bril. Maar, die lens moest eruit en ik moest gaan oefenen… dat ging niét goed. Ik vond het heel eng om mijn oog aan te raken en die lens er uit te halen. Na veel oefenen is het uiteindelijk gelukt.
Na enkele jaren verdroegen mijn ogen geen maandlenzen meer en schakelde ik over naar daglenzen die ik iedere dag kon vervangen, ik had bijna geen vloeistof meer nodig!
Maar: mijn ogen konden niet goed meer tegen lenzen: ze werden droog, de lenzen trokken vacuum en het werd echt een struggle om ze uit mijn oog te krijgen… iedere keer met een flinke oogontsteking als gevolg. Ik ging terug naar een bril, maar miste de vrijheid van lenzen zo erg!
Wanneer zijn contactlenzen geschikt?
Contactlenzen worden voornamelijk gebruikt wanneer je weer wil genieten van goed zicht. Veel mensen stappen van een bril over op deze lenzen. Hiervoor moet je je echt houden aan een draag- en vervangingsschema.
Samen met de opticien kun je bepalen of jouw ogen in een goede conditie zijn om de lenzen te dragen. Mensen verkiezen de lenzen vaak boven een bril, omdat dit het uiterlijk niet verandert en het voor meer gemakken kan gaan zorgen tijdens het dragen. Ook voor verschillende beroepen zijn lenzen eenvoudiger dan een bril.
Ik vond het héérlijk om in de winter niet altijd met aangedampte glazen rond te lopen. Of om ‘s nachts weer te kunnen zien.
Toen jaren geleden met spoed geopereerd moest worden door een niersteentje dat klem zat, werd ik voor de eerste keer wakker op de recovery, zonder bril en met een sterkte van -10. Dat vond ik zo eng, dat ik besloot om toch eens te kijken of er geen alternatieven waren.
De voordelen van contactlenzen
Contactlenzen hebben verschillende voordelen. Zo zijn ze onzichtbaar en discreet. Als je denkt dat een bril niet bij je past of het bij een stijl wilt houden, kun je kiezen voor de lenzen. Je kunt daarnaast make-up blijven dragen, waardoor je hier ook nauwelijks aanpassingen in hoeft te doen.
Ook heb je altijd een volledig zichtveld. Je krijgt geen vervorming, wat bij een bril wel voor kan komen door het montuur. De aangedampte brilglazen zijn ook direct verleden tijd met het dragen van de lenzen. Je kunt ze daarom met iedere activiteit inhouden, zoals bijvoorbeeld ook het sporten.
Lees ook: make-up voor contactlenzen
De nadelen van contactlenzen
Hoewel contactlenzen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen te vinden. Zo moet je bijvoorbeeld altijd wennen aan het nieuwe gevoel aan jouw oog. In het begin kan het daarom voor irritaties gaan zorgen, zoals rode ogen en het droger aanvoelen.
Ook moet je goed gaan oefenen om de lenzen in te doen. Dit kan ook enige tijd in beslag gaan nemen.
Om op de lange termijn geen irritaties te hebben, ben je ook bezig met het onderhouden van de lenzen. In tegenstelling tot een bril kun je ze ook niet te lang dragen.
Tips voor het onderhoud van je lenzen
Het onderhouden van de contactlenzen is belangrijk om geen irritaties te krijgen. Daarom moet je samen met de specialist goed overleggen hoe je ze het beste kunt onderhouden. Het is belangrijk om de lenzen na 12 uur uit te doen, zodat jouw ogen weer kunnen ademen.
De lenzen zelf plaats je in het bakje voor lenzenvloeistof. Er zijn verschillende soorten lenzenvloeistof te krijgen voor de verschillende varianten van de lenzen.
Hier moet je dus wel op gaan letten. De lenzen worden dan optimaal gereinigd en jij zult de dag erna geen irritaties meer ervaren.
Lees ook: hoe moet je oogschaduw aanbrengen?
Lees ook: oogschaduw voor beginners
Lees ook: make-up voor contactlensdragers
Lees ook: silicone hydrogel contactlenzen
Lees ook: voordelen en nadelen van contactlenzen