Voordelen van elektrisch rijden

(Last Updated On: August 17, 2022)

Voordelen van elektrisch rijden

 

Waar autorijden halverwege 1800 überhaupt nog maar moeilijk voor te stellen leek, heeft de benzineauto inmiddels z’n grootste succes gekend en is nu de elektrische auto aan een opmars bezig.

elektrische-auto-voordelen
elektrische-auto-voordelen

Photo by Andrew Roberts on Unsplash

De elektrische auto wordt steeds populairder om aan te schaffen, en dat is ook niet zo gek met alle voordelen die dit benzinevrije alternatief met zich meebrengt.

 

Geen schadelijke uitstoot

De vrijheid en het gemak van een auto rijden, maar dan zonder schadelijke uitstoot. De elektrische auto is dé auto van de toekomst.

Geen tank vol benzine die CO2 uitstoot, maar een accu die je oplaadt om weer vooruit te kunnen.

Energie van de laadpaal is alles wat je nodig hebt. En nu ook onze stroom steeds groener moet worden, wordt autorijden zo vanzelf ook steeds duurzamer.

 

Belastingvoordeel en weinig onderhoud

De elektrische auto is nog steeds volop in ontwikkeling en hoewel de aanschafprijs van sommige modellen al een stuk toegankelijker is dan het was, is een elektrische auto kopen nog steeds relatief duur.

Om toch elektrisch rijden te stimuleren zit er een belastingvoordeel aan het kopen van een volledig elektrische auto; die zijn in ieder geval tot 2024 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB) en de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Daarbij komt dat elektrische auto’s onderhoudsvriendelijker zijn dan benzineauto’s.

Waar je bij auto’s op benzine of diesel talloze onderdelen hebt die stuk kunnen gaan of kunnen slijten waardoor ze vervangen moeten worden, is er bij elektrische auto’s een stuk minder onderhoud nodig.

 

Eigen laadpaal

Het tankstation is vervangen door een laadpaal, en dat kan in veel gevallen gewoon voor de deur.

Nu de energieprijzen zo sterk stijgen is het wellicht aantrekkelijk eigen opgewekte energie te gebruiken bij het opladen, bijvoorbeeld afkomstig van zonnepanelen.

Heb je zelf geen zonnepanelen maar houd je wel actief de energieprijzen in de gaten, kun je hier handig gebruik van maken en de auto opladen als er goedkope energie wordt ingekocht.

Doorgaans zijn de energieprijzen het laagst als het groen is, en er dus veel energie opgewekt is uit de wind of de zon. Extra groen rijden dus.

 

Bereik

Naast alle voordelen een nadeel dat veel mensen nog tegenhoudt om voor een elektrische auto te kiezen: het bereik.

Met de meeste betaalbare elektrische auto’s kun je nog niet zo ver op een volle accu als met een volle tank. Maar zoals hierboven al genoemd, de ontwikkeling van het elektrische voertuig is nog steeds in volle gang.

Dus er zal ongetwijfeld ook hiervoor een oplossing gevonden worden in de toekomst.