Welke vloer kiezen voor in huis?

(Last Updated On: March 21, 2023)

Bij het kiezen van een vloer zijn er vele mogelijkheden. Afhankelijk van de ruimte en de persoonlijke voorkeur biedt elk type vloer zijn eigen voor- en nadelen. Weet jij al wat jouw woonstijl is? Dat helpt vaak ook om iets sneller je favoriete vloer te kunnen kiezen. Al is het natuurlijk wel zo dat de laatste jaren, bijna alle vloertrends met veel verschillende woonstijlen gecombineerd kunnen worden.

welke-vloer-kiezen
welke-vloer-kiezen

Ik geef je graag een overzicht van verschillende soorten vloeren en hun voordelen en nadelen, laten we eens kijken naar laminaatvloeren, pvc vloeren, echt houten vloeren, linoleumvloeren, gietvloeren en meer! 

Welke vloer kiezen?

1. Laminaat

Laminaatvloeren zijn een van de populairste vloersoorten vanwege hun betaalbaarheid, duurzaamheid en installatiegemak. Laminaatvloeren zijn er in een verschillende kleuren en texturen en is bestand tegen vlekken.

laminaat-vloeren
laminaat-vloeren

Krassen komen er nog wel op, zeker bij de meer goedkopere vloeren. Je kan een laminaatvloer gemakkelijk zelf leggen zonder al te veel poespas: je hebt er een laminaatsnijder voor nodig, een goede ondervloer (tenzij die natuurlijk al onder je laminaatstukken zelf zit) en wat tijd om de vloer te leggen.

Een nadeel van laminaat is dat het lawaaierig kan zijn onder de voeten, maar dat kan je gemakkelijk oplossen door een goede dempende ondervloer te kiezen. Een ander nadeel: je vloer moet 100% waterpas zijn, anders krijg je gedeeltes die opwippen.

Ook merken we dat tijdens de zomers, er wat meer ruimte zit tussen de spleten van onze laminaat boven, maar ook daar ligt de vloer dus geen 100% waterpas.

Wij hebben zelf in ons héle huis laminaat gelegd omdat we dat gemakkelijk zelf konden doen. Heel eerlijk, op sommige stukken hebben we flink gevloekt, maar toch is het een van onze allerfijnste verbouwherinneringen hier in huis!

2. Tapijt

Tapijt is een zachte, comfortabele vloerbedekking in een groot aantal kleuren, budgetten en stijlen. Tapijt biedt warmte en isolatie, maar vereist regelmatig onderhoud zoals stofzuigen of stomen om het mooi te houden. Tapijt is ook gevoelig voor vlekken en kan moeilijk te reinigen zijn als het niet goed wordt onderhouden.

Een van de grootste tapijttrends in 2023, zijn de witte of crèmekleurige tapijten met een geometrisch motief erop. Vooral de lichtgekleurde tapijten zijn erg gevoelig aan vlekken.

Zo hebben wij 2 mooie crèmekleurige tapijten in de woonkamer sinds enkele maanden en ik moet zeggen, het maakt onze woonkamer plotsklaps véél gezelliger en lichter. Het grote nadeel: katten hebben een grote voorliefde voor tapijten om er hun haarballetjes te deponeren 😉 Wij zijn dus ook nog op zoek naar dé manier om een tapijt weer schoon te krijgen.

3. Linoleum

Linoleum vloeren zijn een goede keuze voor badkamers, keukens en wasruimtes vanwege hun duurzaamheid en waterbestendigheid.

Het is gemaakt van natuurlijke materialen zoals lijnzaad olie, kurkstof, houtmeel en pigmenten. Linoleum is gemakkelijk schoon te maken, maar kan gemakkelijk krassen of deuken oplopen als het niet goed wordt onderhouden.

Daarnaast mag je linoleum ook niet te nat schoonmaken: als er regelmatig water onder het linoleum komt, heb je namelijk al snel last van lijm die oplost.

Vroeger had ik mijn kamer linoleum, en dat reageerde ook helemaal niet goed op het rijden van een bureaustoel, waardoor je op den duur echt heel goed kon zien (met hele grote bobbels) waar ik al met mijn bureaustoel gereden had.

Het is dus een goedkopere optie, maar is vaak wel eentje die je na enkele jaren alweer moet vervangen.

4. Houten vloer

Houten vloeren geven een klassieke uitstraling aan elk huis en zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten zoals eiken, esdoorn en kersen. Hardhouten vloeren bieden duurzaamheid en warmte onder de voeten, maar vereisen regelmatig onderhoud zoals schuren en opnieuw schuren om ze op hun best te houden.

echt-houten-vloer
echt-houten-vloer

Een nadeel van houten vloeren is dat ze veel duurder kunnen zijn dan andere soorten vloeren. Ze zijn ook gevoelig voor krassen, deuken en waterschade als ze niet goed worden onderhouden.

Wij gebruikten zelf geen houten vloeren in huis, omdat we dat grote onderhoud niet wilden. Als je dat zelf geen probleem vindt, of je laat het onderhoud door iemand anders doen, is een houten vloer wel een prachtige optie. Het straalt karakter uit en is vooral ook in oude huizen echt een eyecatcher.

5. Gietvloer

Gietvloeren worden ook steeds populairder, en met reden: gietvloeren zijn sterk en duurzaam, gemakkelijk schoon te maken (zelfs voor huisdieren), slipvast, zuinig en milieuvriendelijk. Je kan kiezen uit verschillende designs en kleuren – voor elke smaak wat wils!

gietvloeren
gietvloeren

Een nadeel dat we hebben gehoord is dat ze enigszins koud kunnen zijn onder de voeten, dus misschien wil je ook gelijk investeren in een goed tapijt of vloerverwarming als je voor deze vloer kiest.

Veel mensen denken dat een betonnen gietvloer een goedkope optie is, maar dat is het zeker niet. Een betonnen gietvloer kan best nog wel duur uitvallen, vraag dus zeker verschillende offertes op en ga vergelijken. 

Misschien hoef je niet per sé een echte betonnen gietvloer te hebben, als de look maar juist zit? Dan zijn er gelukkig ook nog goedkopere alternatieven zoals de PVC betonlook van Floorinq!

6. Keramische tegels

Nog een superpopulaire optie als je een nieuwe vloer moet kiezen: keramische tegels. Keramische tegels zijn verkrijgbaar in een groot aantal stijlen, kleuren, maten en texturen. Ze zijn ook zeer duurzaam, waterdicht en gemakkelijk schoon te maken – perfect voor badkamers, keukens en buitenruimtes.

tegels-vloer
tegels-vloer

Het grote nadeel is dat keramische tegels extreem glad kunnen zijn als ze nat zijn en scherpe randjes hebben die ongemakkelijk kunnen zijn als je er met blote voeten op loopt. Bovendien, de voeglijnen moeten regelmatig opnieuw worden gedicht en de voegen tussen de tegels kunnen vol raken met vuil.

Ook moet je al wat expertise hebben om zélf een vloer met keramische tegels te leggen. Wij hadden die expertise niet en hebben het dus ook niet aangedurfd, dan was laminaat leggen voor ons gemakkelijker. 

tegelvloer
tegelvloer

Denk bij het kiezen van uw keramische tegels dus goed na over waar je ze gaat gebruiken en of ze geschikt zijn voor het klimaat en het soort verkeer in dat gebied.

Welke optie je ook kiest, neem de tijd om goed alle voordelen en nadelen van ieder type vloer te bekijken. Het is later namelijk best wel een dingetje om ergens de vloer weer te gaan veranderen aangezien alles vol meubels zal staan.

keramische-tegels-houtlook
keramische-tegels-houtlook

7. Vinylvloer of PVC-vloer

Vinyl- of PVC-vloeren zijn een geweldige optie als je een onderhoudsarme, duurzame en waterdichte vloer wil. Het komt in verschillende kleuren en patronen, is brandwerend, slipvast en gemakkelijk te installeren.

De nadelen? Vinyl vloeren kunnen gemakkelijk worden beschadigd door scherpe voorwerpen zoals hakken en klauwen van huisdieren, dus niet geschikt voor huizen met huisdieren.

Bovendien kan de vloer na verloop van tijd verkleuren en kunnen de randen van vinyltegels of -planken loslaten, zeker als er gepoetst wordt met veel water.

pvc-vloeren
pvc-vloeren

Als je vinylvloeren overweegt, hou er dan rekening mee dat deze het meest geschikt zijn voor ruimtes met weinig verkeer, waar geen risico bestaat dat scherpe voorwerpen de vloer beschadigen.

Je kan ook altijd nog kiezen voor de combinatie vinylvloer met tapijten onder bijvoorbeeld de tafel en eetkamerstoelen.

Al met al zijn er veel opties beschikbaar als het gaat om het kiezen van het juiste type vloer voor je huis. Overweeg je levensstijl en budget bij het maken van uw keuze, en selecteer een type vloer dat aan al je behoeften voldoet. Met het juiste onderhoud kan je nog vele jaren van je vloer genieten!