Verhuizen: Vaak vergeten tips!

(Last Updated On: June 27, 2023)

Verhuizen: dit mag je niet vergeten 

Wanneer je gaat verhuizen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Er zijn namelijk een aantal zaken die je niet moet vergeten. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste zaken die je moet regelen voordat je gaat verhuizen.

Een van de eerste dingen die je moet regelen is het inschakelen van een verhuisbedrijf. Zij kunnen je helpen met het inpakken en vervoeren van je spullen. Daarnaast is het belangrijk om op tijd je adreswijziging door te geven aan instanties zoals de gemeente, de belastingdienst en je verzekeraar. Zo voorkom je dat belangrijke post op het oude adres blijft binnenkomen.

tips-verhuis
tips-verhuis

Verder is het handig om alvast na te denken over de inrichting van je nieuwe woning. Meet bijvoorbeeld van tevoren de ruimtes op en maak een plattegrond. Zo kun je alvast bepalen welke meubels je mee wilt nemen en welke niet. Ook is het verstandig om alvast te kijken naar de mogelijkheden voor internet, televisie en telefonie op je nieuwe adres. Zo kun je ervoor zorgen dat je snel weer online bent na de verhuizing.

Voorbereiding op de verhuizing

Als je gaat verhuizen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hieronder vind je enkele stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je verhuizing soepel verloopt.

Checklist maken

Een checklist is een handige manier om ervoor te zorgen dat je niets vergeet tijdens je verhuizing. Maak een lijst van alle taken die je moet uitvoeren, zoals het regelen van de verhuizing, het uitschrijven bij je oude gemeente en het inschrijven bij je nieuwe gemeente. Zet de taken in volgorde van belangrijkheid en plan wanneer je ze gaat uitvoeren.

Inventariseren van bezittingen

Voordat je gaat verhuizen, is het belangrijk om een inventarisatie te maken van al je bezittingen. Maak een lijst van alle spullen die je wilt meenemen en bepaal welke spullen je wilt verkopen, weggeven of weggooien. Dit zal je helpen om te bepalen hoeveel verhuisdozen je nodig hebt en hoeveel ruimte je nodig hebt in de verhuiswagen.

Verhuisbedrijf kiezen

Het kiezen van het juiste verhuisbedrijf is cruciaal voor een succesvolle verhuizing. Zoek naar een bedrijf dat betrouwbaar is en goede recensies heeft. Vraag om offertes van verschillende verhuisbedrijven en vergelijk de prijzen en diensten. Zorg ervoor dat het bedrijf verzekerd is en vraag naar eventuele extra kosten.

Mijn eigen tip: kies voor een verhuisbedrijf uit je eigen stad of gemeente, dat scheelt écht in stress (ze zitten niet vast in de file op je verhuisdag… been there) en in je portemonnee (lagere kosten per kilometer). Dus, stel je woont in Den Haag, dan kies je voor een verhuisbedrijf Den Haag of verhuizers Den Haag

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent op je verhuizing en dat alles soepel verloopt.

Belangrijke documenten en formaliteiten

Als je gaat verhuizen, zijn er een aantal belangrijke documenten en formaliteiten die je niet mag vergeten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet regelen.

Adreswijziging doorgeven

Het is belangrijk om je adreswijziging door te geven aan verschillende instanties. Dit zijn onder andere:

 • Gemeente
 • Belastingdienst
 • Zorgverzekeraar
 • Bank(en)
 • Werkgever
 • Verzekeringsmaatschappij(en)

Zorg ervoor dat je dit tijdig doet, zodat je post op het juiste adres wordt bezorgd en je geen belangrijke correspondentie mist.

Nieuwe contracten en abonnementen

Als je gaat verhuizen, moet je ook rekening houden met nieuwe contracten en abonnementen. Denk hierbij aan:

 • Energieleverancier
 • Waterleverancier
 • Internet- en televisieabonnement
 • Telefoon- en/of mobiel abonnement
 • Krant- en/of tijdschriftabonnement

Vergeet niet om oude contracten en abonnementen op te zeggen en nieuwe op tijd af te sluiten. Zo voorkom je dat je zonder stroom, water of internet komt te zitten.

Het is ook verstandig om je verhuizing door te geven aan de gemeente waar je gaat wonen. Zo kunnen zij je informeren over eventuele vergunningen die je nodig hebt en kun je op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen in de buurt.

Met deze tips ben je goed voorbereid op je verhuizing en weet je zeker dat je niets vergeet.

Verpakken en labelen

Als je gaat verhuizen, is het verpakken en labelen van je spullen een belangrijke stap om alles georganiseerd en veilig te houden. In deze sectie zullen we je vertellen waar je op moet letten bij het verpakken en labelen van je spullen.

Verpakkingsmateriaal

Voordat je begint met het inpakken van je spullen, moet je ervoor zorgen dat je voldoende verpakkingsmateriaal hebt. Hier zijn enkele essentiële items die je nodig hebt:

 • Kartonnen dozen van verschillende maten
 • Verpakkingspapier of noppenfolie
 • Tape
 • Schaar
 • Markers

Het is belangrijk om stevige dozen te gebruiken die niet gemakkelijk scheuren. Zorg ervoor dat je de dozen niet te zwaar maakt, anders kunnen ze breken tijdens het transport. Gebruik noppenfolie of verpakkingspapier om breekbare spullen zoals glazen, borden en beeldjes te beschermen.

Labelen van dozen

Het labelen van dozen is een belangrijk onderdeel van het verhuizen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het labelen van je dozen:

 • Schrijf duidelijk op de doos wat erin zit
 • Gebruik verschillende kleuren markers om dozen te labelen voor verschillende kamers
 • Label dozen met breekbare spullen als “breekbaar”
 • Label dozen met spullen die snel bederven als “koelkast”

Door je dozen te labelen, maak je het uitpakken veel gemakkelijker en weet je precies waar alles hoort. Het is ook handig voor de verhuizers om te weten waar ze elke doos moeten plaatsen.

Verpakken en labelen zijn belangrijke stappen bij het verhuizen. Met het juiste verpakkingsmateriaal en de juiste labeling, zorg je ervoor dat je spullen veilig en georganiseerd blijven tijdens het transport.

De Verhuisdag

Op de verhuisdag zelf is het belangrijk om de laatste controle te doen voordat je vertrekt. Hieronder vind je een lijst met dingen die je niet mag vergeten:

Laatste controle

 • Controleer of alle ramen en deuren goed dicht zijn.
 • Schakel alle lichten uit.
 • Controleer of er geen spullen achterblijven in kasten, lades of andere opbergplekken.
 • Controleer of de sleutels van het oude huis ingeleverd zijn bij de verhuurder of makelaar.
 • Laat een briefje achter voor de nieuwe bewoners met je contactgegevens en eventuele belangrijke informatie over het huis.

Transport van bezittingen

Op de verhuisdag moeten alle bezittingen naar het nieuwe huis worden gebracht. Hier zijn een paar tips om het transport zo soepel mogelijk te laten verlopen:

 • Zorg dat je genoeg verhuisdozen en inpakmateriaal hebt.
 • Label alle dozen duidelijk met de inhoud en de kamer waar de spullen naartoe moeten.
 • Maak een plattegrond van het nieuwe huis en geef daarop aan welke meubels waar moeten komen te staan.
 • Zorg dat je genoeg mensen hebt om te helpen met sjouwen en inladen.
 • Maak gebruik van een verhuislift als je op een hogere verdieping woont.

Met deze tips zorg je ervoor dat de verhuisdag zo soepel mogelijk verloopt en dat je zonder stress kunt beginnen aan je nieuwe avontuur in je nieuwe huis.

Na de Verhuizing

Nu je bent verhuisd, is het tijd om uit te pakken en je nieuwe woning in te richten. Hier zijn een paar dingen die je niet mag vergeten:

Uitpakken

Je hebt waarschijnlijk dozen vol met spullen die je moet uitpakken. Begin met de essentiële spullen die je nodig hebt om te leven, zoals kleding, keukengerei en toiletartikelen. Daarna kun je de rest van je spullen gaan uitpakken.

Het is een goed idee om tijdens het uitpakken te controleren of al je spullen onbeschadigd zijn aangekomen. Als er iets kapot is, maak er dan meteen een foto van en neem contact op met de verhuizers of de verzekering.

Nieuwe woning inrichten

Nu je spullen zijn uitgepakt, is het tijd om je nieuwe woning in te richten. Begin met het opzetten van de grote meubelstukken, zoals de bank, het bed en de tafel. Daarna kun je de rest van je spullen een plek geven.

Hier zijn een paar tips voor het inrichten van je nieuwe woning:

 • Maak een plattegrond van je woning en bepaal waar je de meubels wilt plaatsen.
 • Kies kleuren en decoraties die passen bij de stijl van je nieuwe woning.
 • Maak gebruik van opbergruimte om je spullen georganiseerd te houden.
 • Vergeet niet om ook de verlichting en raambekleding te regelen.

Met deze tips kun je je nieuwe woning inrichten en er een gezellige plek van maken.

Veelgestelde vragen

Wat moet je doen als je gaat verhuizen?

Als je gaat verhuizen, zijn er een aantal belangrijke zaken die je niet moet vergeten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je op tijd begint met inpakken en dat je een verhuisbedrijf of verhuisbusje regelt. Daarnaast moet je ook denken aan het doorgeven van je adreswijziging aan instanties zoals de gemeente, je bank en je verzekeraar.

Ik ga verhuizen, wie moet ik inlichten?

Als je gaat verhuizen, moet je een aantal instanties en personen inlichten over je adreswijziging. Denk hierbij aan de gemeente, je bank, je verzekeraar, je werkgever, je familie en vrienden, en eventuele abonnementen die je hebt op bijvoorbeeld tijdschriften of kranten.

Kun je in 1 dag verhuizen?

Het is mogelijk om in één dag te verhuizen, maar dit hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis en de hoeveelheid spullen die je hebt. Als je niet te veel spullen hebt en je verhuist naar een kleiner huis, is het zeker mogelijk om in één dag te verhuizen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, en het gaat zeker!

Hoeveel tijd heb je nodig om te verhuizen?

Hoeveel tijd je nodig hebt om te verhuizen, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis en de hoeveelheid spullen die je hebt. Over het algemeen kun je uitgaan van een verhuistijd van één tot drie dagen.

Verhuis checklist app

Er zijn verschillende apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van een verhuis checklist. Met deze apps kun je bijvoorbeeld een overzicht maken van alle taken die je moet uitvoeren en kun je bijhouden welke taken je al hebt afgerond.

Verhuizen checklist PostNL

PostNL biedt ook een handige verhuizen checklist aan. Met deze checklist kun je bijvoorbeeld aangeven welke post je wilt laten doorsturen naar je nieuwe adres en kun je direct je adreswijziging doorgeven aan PostNL. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke post mist na je verhuizing.