Tips voor ouderen om langer thuis te blijven wonen

(Last Updated On: June 13, 2022)

Tips voor ouderen om langer thuis te blijven wonen – Natuurlijk willen we allemaal dat oma en opa zo lang mogelijk in hun eigen huisje of appartement kunnen blijven wonen, zeker als hun gezondheid het nog toelaat.

Maar op welke manieren kan je er als familie voor zorgen dat de grootouders nog lang zelfstandig kunnen blijven wonen? Dit zijn de beste manieren om daarvoor te kunnen zorgen, én enkele persoonlijke tips van mij.

Veel ouders zien er tegenop om naar een tehuis te gaan: ze kennen er vaak niet zo veel mensen, ze zijn hun zelfstandigheid helemaal kwijt en vaak willen ze gewoon ook hun eigen huisje niet verlaten.

Logisch ook: als je al jarenlang in je eigen stekje zit, wordt het moeilijker en moeilijker met de jaren om er weg te gaan. Als je dan ook nog eens je vertrouwde buurt moet verlaten, niet meer in je eigen tuintje kan zitten of een beetje in de tuin werken,… Er zijn heel veel verschillende redenen om zo lang mogelijk thuis te willen wonen als oudere. Net daarom kan het ook interessant zijn om enkele tips toe te passen die ervoor kunnen zorgen dat ouderen nog wat langer thuis zelfstandig kunnen blijven wonen. Misschien is er ook gewoon nog geen plekje vrij in het zorgtehuis en moet er daarom ook gekeken worden naar manieren om het verblijf thuis nog wat te verlengen.

    1. Een valalarm

Een van de grootste angsten van kinderen van ouderen? Dat hun geliefde vader of moeder een pijnlijke val maakt en aan niemand iets kan laten weten: dit is zeker een grote angst als de persoon in kwestie alleen woont. Daarom zijn valalarmen ideaal om te gebruiken. Hoe werkt een valalarm? Een valalarm, ook wel paniekknop of personenalarm genoemd, is een armband met technoligie erin. Zodra de oudere valt, kan er via de armband gemakkelijk doorgegeven worden dat de oudere gevallen is. Afhankelijk van het model moet de senior zelf iets aantikken of gebeurt dat automatisch.

ouderen-thuis-wonen
ouderen-thuis-wonen

(Unsplash)

    1. Extra leuningen

Voornamelijk om het vallen tegen te gaan, worden er vaak extra leuningen geïnstalleerd in de woning van senioren en ouderen. Zo hebben ze wat meer houvast en voelen ze zich vaak ook weer veel veiliger in hun eigen huis.

  1. Anti-slip matjes

    Het heeft ook weer te maken met het voorkomen van vallen: extra slipmatjes in de douche en bad kunnen echt wonderen verrichten. Ook heel handig: zet een stoel of krukje met rugleuning in het bad of in de douche. Zorg er ook zeker voor dat alle andere tapijten en matjes in huis anti-slip zijn! Zijn ze dat niet van zichzelf? Dan kan je heel gemakkelijk antislipmatjes kopen voor onder tapijten. Die zijn helemaal niet duur en zorgen weer voor meer houvast.

  2. Laat een traplift installeren

Deze tip is zeker belangrijk als het gaat om een woning met meerdere verdiepingen. Heel vaak wordt de slaapkamer naar beneden gehaald, maar dat is voor de oudere vaak niet zo fijn om te slapen. Ze zijn het immers gewend om in hun eigen slaapkamer te kunnen slapen.
Een heel fijne oplossing om veel zelfstandigheid in hun eigen huis te kunnen hebben, is het installeren van een traplift. Er zijn veel verschillende soorten trapliften en een traplift in je huis laten installeren is bijna altijd maatwerk. Laat je dus zeker goed inlichten door specialisten die graag even de tijd nemen om de huidige trap even te bekijken, zoals bij Trapliften Vergelijken. Zo kunnen ze hun beste advies geven.