Tips voor de mooiste trouwfoto’s

(Last Updated On: March 1, 2022)

Tips de mooiste trouwfoto’s

De trouwdag de mooiste dag van jullie leven. Die wil je uiteraard mooi laten vastleggen met onder andere een mooie fotoreportage. Om ervoor te zorgen dat je echt de mooiste trouwfoto’s krijgt geven we je graag wat tips.

trouwfotos-tips
trouwfotos-tips

Photo by Hisu lee on Unsplash

Denk vooraf goed na over een binnen- en buiten locatie

We gaan er natuurlijk vanuit dat op jullie trouwdag het zonnetje schijnt en het prachtig weer is. Maar op de weersomstandigheden heb je geen invloed.

Daarom is het belangrijk om ruim van tevoren al te kijken naar locatie buiten en binnen. Dat er op de trouwdag altijd een alternatief achter de hand is.

Ga vooraf eventueel met de fotograaf naar beide locaties kijken om zo ook te kunnen bepalen hoe het bijvoorbeeld bij de buitenlocatie op het tijdstip van foto’s maken met de stand van de zon zit.

De voorbereidingen van bruid en bruidegom

De dag begint met de voorbereidingen. Je gaat naar de kapper of deze komt bij je thuis enz. Omdat bruid en bruidegom apart van elkaar met deze voorbereidingen bezig zijn is dit ook een leuk moment om te laten vastleggen door de fotograaf.

Kan je later mooi terugkijken hoe de voorbereidingen bij je aanstaande man of vrouw zijn gegaan. Foto’s maken van de voorbereidingen kost qua tijd ongeveer een uurtje.

Even wennen aan de fotograaf

Het is overigens ook heel fijn dat de fotograaf al komt tijdens de voorbereidingen op jullie mooiste dag. Want dan kan je er ook even langzaamaan wennen dat er bijna heel de dag door foto’s worden gemaakt en er een fotograaf bij aanwezig is. Tegen de tijd dat het echte officiële gedeelte begint ben je er al een beetje aan gewend.

Familie en vrienden laten helpen om te zoeken naar een mooie ruimte met goed licht

Bij de voorbereidingen zijn familie en vrienden eigenlijk onmisbaar. Laat ze je hierbij helpen. Omdat je er zelf misschien zo over na denkt kunnen familie en vrienden een geschikte ruimte in huis voor je zoeken. Waar bijvoorbeeld de kapper je haar kan doen maar waar wel goed licht is om het door de fotograaf mooi vast te laten leggen.

Uiteraard zijn er nog een heleboel andere dingen waar vrienden en familie je bij kunnen helpen op deze heugelijke dag.

De bruid eerst door haar vader laten bewonderen.

Het levert altijd ontzettend mooie en ontroerende foto’s op. Zodra de bruid helemaal klaar is en wacht op haar bruidegom is het moment om zich eerst aan haar vader te laten zien.

Als er een hele goede sterke band is tussen vader en dochter is dit een mooi en emotionele moment. De meeste vaders moeten echt wel een traantje wegpinken als ze hun dochter in bruidsjurk zien. Prachtig om dit moment in de fotoreportage van de trouwdag op te nemen.

Laat de fotograaf contact opnemen met de ceremoniemeester

Wie gaat er een speech geven tijdens het feestelijke diner? Zijn er dingen ingepland die het bruidspaar nog niet weet maar die wel mooi zijn om in de fotoreportage op te nemen?

Het is een goed idee om de fotograaf contact op te laten nemen met de ceremoniemeester. Op die manier kan de fotograaf zich nog beter voorbereiden en weet hij dat als bijvoorbeeld een van de vaders een toespraak gaat houden tijdens het diner hij of zij hier echt een foto van moet maken.

Het moment dat je elkaar voor het eerst zie (doe dit het liefst buiten)

Het is zover je gaat elkaar voor het eerst zien in bruidskleding. Je kan ervoor kiezen om dit moment binnen in bijvoorbeeld in de hal te laten plaatsvinden. Echter is dit qua belichting een minder goede keuze.

Een halletje is vaak klein, smal en donker. Het is voor de foto’s veel mooier om dit buiten te doen. Bovendien is de achtergrond of de omgeving die je op de foto vastlegt ook veel mooier dan de muren in de hal die je anders op de foto te zien krijgt. Als het even kan plan dit moment dan buiten.

De trouwreportage

We hadden het net al even over vooraf een optie bedenken voor een binnen en buiten locatie. Omdat je niet weet wat de weersomstandigheden zijn op jullie trouwdag.

Houd er ook rekening mee dat de twee locaties die je gaat uitzoeken voor de trouwreportage niet te ver van de plek is waar de trouwceremonie gaat plaatsvinden.

Dit in verband dat je te veel tijd kwijt bent met heen en terugrijden. Een trouwreportage of fotoshoot duurt zo ongeveer al 1,5 uur.

Omdat een trouwdag vaak al redelijk strak gepland is wil je niet ook nog eens veel tijd aan heen en weer rijden kwijt zijn. Zoek samen met de fotograaf naar een prachtige binnen en buitenlocatie die qua afstand redelijk dichtbij liggen.

Een locatie waar je ongestoord trouwfoto’s kan maken

Een locatie waar je iedere keer moet wachten omdat er te veel andere mensen passeren of voorbijkomen is minder geschikt als trouwreportage.

Zoek naar een locatie waar je samen met de fotograaf ongestoord een mooie trouwreportage kan maken. Zijn er andere dingen in de buurt waardoor je afgeleid wordt.

 

De snelweg waar het verkeer voorbij raast het geluid van laag overvliegende vliegtuigen probeer een rustiger plek te zoeken. Dat levert uiteindelijk een veel mooiere reportage op omdat je anders toch een beetje bent afgeleid door de geluiden uit de omgeving.

Probeer het moment van foto’s maken zo in te plannen dat het niet precies midden op de dag valt. Dit om ervoor te zorgen dat je later kan terugkijken naar een mooie trouwreportage met het mooiste licht.

Laat iemand meegaan om je te helpen

De sleep van de bruidsjurk goed leggen of even het boeket voor je vasthouden. Het is fijn dat er tijdens het foto’s maken voor de trouwreportage iemand van familie of vrienden met je meegaat.

Mooie groepsfoto’s maken

Geen trouwdag zonder mooie foto’s van bijvoorbeeld de ouders met het bruidspaar enz. Dit kan je het beste inplannen kort na de middagborrel. Het is handig om vooraf een lijst te maken met de volgorde en wie er op de foto mag met het bruidspaar.

Begin bijvoorbeeld met de ouders van de bruid met de bruid alleen en daarna met het bruidspaar samen. Vervolgens ouders van de bruidegom met de bruidegom alleen en vervolgens met het bruidspaar samen enz.

Maak hier vooraf een lijst voor en plan niet meer dan ongeveer 12 combinaties en per combinatie kost het ongeveer twee minuten tijd. Om dit gestructureerd te laten verlopen kan de ceremoniemeester aan de hand van de lijst dit in goede banen leiden en op tijd aangeven wie er aan de beurt is.

Vergeet de zonsondergang niet

Plan wat tijd in bijvoorbeeld na het feestelijke diner voor het feest begint en pak nog even mooi de zonsondergang mee. Samen met de fotograaf maak je in ongeveer een half uurtje tijd nog een paar schitterende foto’s. Een mooie aanvulling op de hele fotoreportage.

Maak duidelijke afspraken met de fotograaf over het feest

Je kan met de fotograaf afspreken dat hij of zij nog 1,5 uur foto’s maakt van het feest en daarna vertrekt. Hij of zij maakt foto’s van de openingsdans en het begin van het feest.

Daarna vertrekt de fotograaf en maakt dan later van jullie trouwdag een mooie reportage. Maak van tevoren even goede afspraken over hoelang de fotograaf blijft. Is de fotograaf net weg en jullie vriendengroep gaat net een sketch of voordracht doen dan is dat best jammer.

Door goede afspraken te maken kan je bijvoorbeeld het overige gedeelte van het feest door familie of vrienden foto’s laten maken.