Hoe hou je de sportschool vol? Sporten volhouden en interessant maken voor jezelf (onze tips)

(Last Updated On: January 30, 2022)

Het is een van de meest genoemde goede voornemens: beginnen sporten! Het staat dan ook niet voor niks in mijn lijstje van 100 goede voornemens. Maar goed, je hebt het de eerste dagen volgehouden, maar ondertussen begint je echte leven en merk je dat het steeds moeilijk wordt om dat sporten vol te houden.

Ik geef je graag enkele tips om het zo goed mogelijk vol te houden om naar de sportschool te gaan en te blijven sporten!

sportschool-volhouden-motivatie
sportschool-volhouden-motivatie

Photo by ŞULE MAKAROĞLU on Unsplash

Goede gewoontes kweken

Maar hoe maak je van een goed voornemen, dan ook écht een goede gewoonte? Wist je trouwens dat net dat hét geheim is om een goed voornemen ook echt vol te kunnen houden?

Je zorgt ervoor dat je die goede gewoonte, een gewoonte wordt. Ga op vaste dagen of vaste tijdstippen sporten, neem een sportbuddy mee om je wat mee verantwoordelijk te voelen… er zijn veel manieren waarop je dit kan doen.

Als je tussendoor ook graag thuis verder wilt sporten, raad ik je zeker Basic Fit aan. Die hebben véél locaties maar ook een erg fijne app waarmee je thuis gewoon lekker verder kan sporten: ideaal!

Als je bijvoorbeeld nog een sportschool in Breda wilt, is dat een grote aanrader!

Werk aan je mindset

Zie het ook zeker niet als iets negatiefs of iets waarmee je jezelf straft: je moet geen gewicht verliezen omdat je jezelf anders niet leuk vindt, nee, je doet dit voor jezelf om sterker te worden en gezonder!

Of, nog meer omdenken: nu mag je eindelijk nog eens gaan sporten en aan jezelf en je gezondheid gaan werken. Me-time!

Zeg nu zelf, dat klinkt toch al een heel pak beter dan ‘Ik moet naar de sportschool’ of ‘ik moet echt afvallen want ik heb een hekel aan mezelf nu’?

Kies een sport uit die je leuk vindt

Nog een tip van iemand die jarenlang naar de fitness ging en iedere seconde haatte: zoek een sport uit die je ook écht leuk vindt om te doen. Misschien is uren cardio op een loopband of een elliptical echt helemaal niks voor jou. Misschien is het een stuk leuker als je ondertussen naar je favoriete serie kan kijken of naar je fav podcast kan luisteren?

Zelf ga ik bijvoorbeeld veel liever naar een yogales of een dansles dan alleen maar op een machine te gaan trainen, maar daar is iedereen natuurlijk anders in. Ga uitzoeken wat jij nou écht leuk vindt, en ga daar volop voor!

Een leuke sportoutfit helpt

Ja kijk, het klinkt misschien nogal oppervlakkig, maar als ik in een leuke sportoutfit kan gaan sporten, vind ik het gelijk een heel stuk leuker en motiveert dat mij ontzettend. Zeker als ik een leuke outfit heb waarin mijn rolletjes en co wat minder zichtbaar zijn 😉

Thuis sporten

Kijk, de laatste jaren hebben de sportscholen al enkele keren moeten sluiten. Gelukkig kan je bij de echt goede sportscholen gewoon thuis verder sporten! Thuis sporten, daar heb je vaak ook echt wel extra motivatie voor nodig, maar doe gewoon verder! Het is namelijk ontzettend zonde als je al je opgebouwde spieren weer kwijt zou geraken, toch?

Net daarom is het zo belangrijk om plezier te hebben in de sporten die je uitkiest, dan voelt het niet aan als een ‘moetje’.

Sporten interessant houden

Hoe doe je dat, sporten interessant houden? Als je iedere keer opnieuw hetzelfde rondje toestellen doet, snap ik dat je al snel de motivatie verliest. Zo lijkt het wel heel erg op groundhog day!

Doe eens een ander rondje, verken nieuwe toestellen en pik eens een lesje mee!

Daag jezelf uit en stel goede doelen voor jezelf! Maak je doelen wel goed meetbaar met de SMART-methode: zet cijfers en deadlines op je doelen. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om 50 push-ups te kunnen doen etc…

Zo, hopelijk vond je dit een handige gids om je motivatie terug te vinden tijdens het sporten!