Muren verven: welke muurverf kiezen?
Voor welke muurverf kies jij?
Er zijn ontzettend veel soorten muurverf en afhankelijk van verschillende factoren kan je de muurverf kiezen die het beste past bij de muur die je gaat schilderen.
Elke soort verf heeft weer een andere uitstraling en ook andere eigenschappen. Verf kopen is zo simpel nog niet, maar wij leggen je graag uit wat de verschillen zijn en hoe je het beste kan kiezen.
Twee verfsoorten die vaak met elkaar worden verward zijn kalk- en krijtverf. Er zit wel degelijk verschil tussen de twee, de ene bevat kalk als bestanddeel en de andere krijt.
Kalkverf is tevens een van de oudste verfsoorten die er bestaat en de ondergrond dient te zijn behandeld zijn met een speciale primer, tenzij de ondergrond mineraal is.
Deze verf is een goede keus want het ademt, het is brand-, bacterie- én schimmelwerend en daarnaast is het milieuvriendelijk.
Het voordeel van krijtverf is dat je het op bijna elke ondergrond kan aanbrengen. Het geeft een poedermatte, fluwelen uitstraling.
Vinyl latex
Als je de kinderkamer wilt verven kan je kiezen voor afwasbare muurverf. Of gebruik het in ruimtes als de keuken, waar het ook nog wel eens vies kan worden.
Latex muurverf is een synthetische soort, welke in vele kleuren te koop is en toepasbaar op zowel plafonds als muren. Kies liever voor vinyl latex dan voor andere soorten latex verf, deze is licht afneembaar, iets elastisch en bestand tegen temperatuurverschillen.
Speciale finish muurverf kan je gebruiken voor het aflakken van de muren. Deze verf is te koop in verschillende varianten, zoals mat, zijde- en hoogglans.
Let goed op of de finish verf wel over de vorige lagen heen geschilderd kan worden. Dit is afhankelijk van de soort verf die je hiervoor gebruikt hebt.
Glitter muurverf
Bij glitter muurverf denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan het verven van een kinderkamer.
Deze verf is echt door iedereen te gebruiken en het staat ook heel leuk in de woonkamer, serre of hal. Het hoeft namelijk niet altijd een hele opvallende, feestelijke ruimte te worden. Je kan er een statement mee maken, maar het is ook mogelijk om het heel subtiel te houden.
Het voegt wat romantiek en glamour toe aan de ruimte die je wilt schilderen. Je kan wat glitter in het huis aanbrengen met behulp van accessoires maar als je een stapje verder wilt gaan kies je voor heuse glitterverf.
Je kan hele muren omtoveren tot echte eyecatchers door middel van bijvoorbeeld gouden, roze of groene glitterverf.
Ook bestaat er transparante glitterverf, welke je alleen nog maar over een gekleurde muur hoeft aan te brengen.
Populaire verfkleuren
Geheel naar eigen smaak zal jij een kleur uitkiezen voor de muurverf. Maar wil jij toch ook een beetje de verftrends en kleurentrends volgen? Lees dan verder voor een lijst met populaire kleuren.
– Grijs: ga je voor een neutralere kleur, kies dan voor grijs. Hierbij zijn verschillende sub kleuren waar je uit kan kiezen, zoals licht- of donkergrijs, blauw-grijs en schaduw grijs. Door het kiezen van een van deze kleuren houd je de basis rustig en kan je door middel van meubels of accessoires het interieur wat meer kleur geven.
– Roze. Voor een sfeervolle muurkleur kies je voor een roze tint, zoals blush of oud roze. Combineer het met witte of juist zwarte meubels en je hebt een gezellige ruimte gecreëerd in jouw huis.
– Blauw. De blauwtint denim wordt vaak gekozen en is goed te combineren met neutrale meubels in jouw woonkamer. Er zijn ook andere tinten van deze kleur die erg van elkaar verschillen. Kies bijvoorbeeld voor indigo of petrol blauw. De laatstgenoemde is een kleur die wat weg heeft van zowel blauw als groen.
Langere levensduur
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten muurverf te koop, met uiteenlopende prijzen. Het kan een lastige keuze zijn welke je het beste kan kopen, want je wilt wel dat het kwalitatief goed is. Het zou zonde zijn als de verf na een paar weken loslaat of niet goed dekt.
Maar waarom is de een nu duurder dan de ander? Je betaalt voornamelijk meer voor betere kwaliteit producten, dus is het maar beter om te investeren in goede, duurdere producten, aangezien je hier meer plezier van zal hebben.
Dure verf dekt bijvoorbeeld een stuk beter dan goedkopere blikken. Na een laag op de muur te smeren zie je de ondergrond niet meer, terwijl je bij goedkopere muurverf soms wel twee tot drie keer over dezelfde muur heen moet verven.
Al hangt het aantal lagen ook af van andere factoren, zoals de kleur en de ondergrond.
Nog een voordeel van duurdere verf ten opzichte van goedkopere is dat het stoot- en slijtvast is. Hier door heeft het een langere levensduur, zo hoef je minder snel de muren opnieuw te verven.
Natuurlijke pigmenten
Aangezien niet iedereen evenveel te besteden heeft, wordt er verf geproduceerd in verschillende prijsklassen. Natuurlijke pigmenten worden gebruikt bij de productie van dure verf, welke beter in de ondergrond trekken.
Dit zal mooi dekking en een diepere kleur geven. Bij goedkopere verf wordt daarentegen gebruikt gemaakt van synthetische kleuren.
Deze trekken minder makkelijk in de ondergrond, wat de reden is dat het minder goed zal dekken. Het oogt ook vaak matter, wat niet per se een nadeel hoeft te zijn.
Afhankelijk van de ruimte die je schildert, kan je kiezen voor goedkope of dure verf. Een zolderkamer waar je niet vaak komt kan je makkelijk met goedkope verf schilderen, terwijl de woonkamer mooier is met de duurdere variant
Watergedragen muurverf
Het is handig om goed te kijken welke muurverf je nodig hebt bij de verschillende soorten muren. Niet alle verf zal bijvoorbeeld goed hechten op een bakstenen muur. Je kan hiervoor kiezen voor een verf op terpentinebasis of watergedragen muurverf.
Aangezien een bakstenen muur zich vaak in de buitenlucht bevindt, is het niet erg als het wat geur afstoot. Voor stucwerk kiezen de meeste mensen voor een latex muurverf. Deze verf vormt een waterdichte laag op de muur nadat het is opgedroogd. Vlekken en vuil kan je hierdoor makkelijk van de muur afvegen met een spons en wat water.
Gyproc gipsplaatsen werk je net als bakstenen muren het beste af met watergedragen muurverf. Deze verf is veelal glad en mat qua structuur.
Hopelijk helpt dit jou om een betere keus te kunnen maken als het gaat om het type muurverf dat jij (of eerder, jouw muren en plafonds nodig hebben). Nu nog beslissen wat de verfkleur zal worden! Gelukkig hebben we daar ook een artikel over.