Hoe je trouwjurk reinigen of stomen na je bruiloft? Onze beste tips!

(Last Updated On: May 18, 2022)

Je hebt net je allermooiste dag achter de rug en wilt natuurlijk dat je je trouwjurk weer in prachtstaat kan bewonderen na de grote dag.

Vaak wordt je trouwjurk toch vuil na de trouwdag (denk maar aan de trouwfoto’s maken of tijdens het tonen van je beste moves op de dansvloer of dat wijntje dat je per ongeluk morste over je trouwjurk) en is het nodig om je jurk te laten reinigen.

trouwjurk-laten-reinigen
trouwjurk-laten-reinigen

Photo by Charisse Kenion on Unsplash

Kan je dit zelf doen of ga je hiervoor best naar een professional? Waar moet je op letten en is dit iets wat je in je trouwplanning moet meenemen? 

Misschien wil je de trouwjurk graag kunnen verkopen na je bruiloft? Dan is het zeker nodig om de jurk goed te reinigen. Met het oog op nog zoveel mogelijk winst te kunnen krijgen, is het misschien wel de moeite om je trouwjurk helemaal zelf te gaan reinigen. 

Stel, je hebt zo’n prachtige boho Lillian West trouwjurk gekocht en gedragen, met al die mooie details… hoe moet je die dan schoonkrijgen? 

Zelf je trouwjurk reinigen of schoonmaken? 

Laten we beginnen bij het begin: kan je zelf je trouwjurk reinigen? Ja, op zich wel. Afhankelijk van waar je de jurk gekocht hebt (ging je bijvoorbeeld voor een goedkope trouwjurk van King Louie, Asos, de C&A,…?) en van welk materiaal de trouwjurk gemaakt is, zou je de jurk in principe gewoon in de wasmachine kunnen gooien. 

Maar, en dit is een grote maar: hier hangen natuurlijk wel risico’s aan vast! 

Vaak is je wasmachine niet groot genoeg om je jurk te kunnen wassen. 

Je bruidsjurk met de hand wassen in bad

Is jouw wasmachine inderdaad te klein voor je bruidsjurk? Geen probleem: je kan je bruidsjurk ook met de hand wassen… in bad! 

Wees ook hierbij heel erg voorzichtig en probeer altijd even een klein stukje uit voor je de hele trouwjurk in bad zwiert. Let er trouwens op dat je bad hiervoor hélemaal schoon is en zorg er ook voor dat er alle restjes reinigingsmiddel, shampoo, zeep, conditioner… uit het bad verdwenen zijn. 

Groene zeep

Ik heb het hier op Glamourista al vaker gezegd, maar groene zeep is écht een wondermiddel. Zo ook voor je bruidsjurk! 

Probeer net zoals ik hierboven zei, eerst even een klein stukje uit, maar groene zeep is héél erg zacht om mee te wassen, ook voor je trouwjurk. Als je een vieze, smoezelige rand wilt wegkrijgen, zeker eens proberen. 

Ga niet té hard boenen en laat de jurk vooral echt urenlang weken in een sopje van groene zeep. Heb je echt heel erg hardnekkige vlekken in je trouwjurk gekregen? Dan raad ik je aan om die allervieste vlekken te behandelen met ossengalzeep. Een middeltje uit grootmoeders tijd, maar heel erg efficiënt! 

Let wel op dat je je trouwjurk überhaupt met water mag wassen! Lees daarom altijd eerst het etiket heel erg grondig na. 

Trouwjurk reinigen

Je hebt besloten dat je je trouwjurk niet zelf durft reinigen en dit door professionals wilt laten doen. 

Dan heb ik nog een extra tip voor jou: ga niet zomaar naar de stomerij op de hoek, maar ga naar een bedrijf dat echt iedere dag bezig is het met reinigen van bruidsjurken en trouwjurken! 

Hoe gaat een professioneel bedrijf om met het reinigen van jouw trouwjurk? De jurk wordt echt behandeld per stuk en als maatwerk, bij een normale stomerij wordt er een standaard programma toegepast. 

Als je naar een gespecialiseerd bedrijf stapt, maken zij eerst een offerte voor jou op. Logisch ook, afhankelijk van de materialen van jouw jurk, moeten zij kunnen weten hoe en of ze de jurk weer helemaal schoon zullen krijgen. 

Trouwjurk stomen

Ook als je je trouwjurk wilt laten stomen, doe je dit best bij een professioneel bedrijf, niet persé alleen bij de stomerij op de hoek. 

Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als wat ik onder het kopje ‘trouwjurk reinigen’ schreef. Goed opletten en vraag ook zeker eens naar ervaringen van vriendinnen, je moeder, familie… die hun eigen trouwjurk ergens lieten reinigen of stomen!

Hoeveel kost een trouwjurk reinigen? 

Oke, dit is natuurlijk geen cijfer om jezelf op vast te pinnen, maar hoeveel kost het zo ongeveer om jouw trouwjurk te laten reinigen? Ik zocht verschillende prijzen op en vroeg enkele offertes aan.

Gemiddeld kan je spreken van een 150 euro tot 500 euro om je trouwjurk te laten reinigen of stomen. Dit hangt af van de stof, de grootte van de jurk en hoe vies de jurk is.