Moet je nieuwe kleding wassen voor je ze draagt?

(Last Updated On: May 17, 2022)

Moet je nieuwe kleding wassen voor je ze draagt?

Als je er nog geen gewoonte van gemaakt hebt om je gloednieuwe kleren eerst te wassen voor je ze begint te dragen, geef ik je graag een paar belangrijke redenen om daar direct mee te beginnen.

Je hebt ondertussen hopelijk een kast gevuld met allerlei fashion pareltjes. Dat ene shirtje waar je je zo goed in voelt, je favoriete jurkje als jullie nog eens een leuke datenight hebben, of die maxijurk (zoals deze van Co’Couture) die iedere zomeravond laat aanvoelen alsof het een feestje is. 

gekochte-kleding-wassen
gekochte-kleding-wassen

Je weet hoe je ze moet dragen en combineren als een volleerd styliste (dankzij onze tips natuurlijk ;)) – en kunt niet wachten om dat te doen.

De vraag is nu: Elk stuk wel of niet wassen voor je het voor het eerst draagt?

Hoe ongedragen is nieuwe kleding?

In theorie zijn de stukken nieuw – en dus zou je denken, schoon – maar de kans is groot dat elk stuk door een vreemde gepast werd voor het van jou werd. Vieze gedachte? Dat denk ik wel, ja!

Zo pastte ik zelf ooit eens een lekkere hoodie, en vond een gebruikte zakdoek in de zak. Super vies! 

En zelfs als je het nieuwe kledingstuk online kocht, werd het door het bedrijf behandeld en bracht het tijd door in een kartonnen doos voor het in je armen belandde.

Moet je dus nieuwe (en vintage) kledingstukken wassen voor je ze draagt? 

Volgens verschillende dermatologen is het antwoord echt volmondig ja, het is verstandig om je nieuwe kleding te wassen voor je ze draagt.

Lees verder om te ontdekken waarom.

Huidirriterende stoffen

Om te beginnen wordt nieuwe kleding vaak behandeld met verschillende vlekafstotende middelen, kleursluitingen, antirimpelmiddelen en een willekeurig aantal andere chemische behandelingen en afwerkingen, die je huid flink kunnen irriteren.

De meeste bedrijven gebruiken ureum-formaldehyde om de textuur van verschillende stoffen te verbeteren en rimpels in kleding te verminderen.

Niet iedereen zal last hebben van deze stoffen, maar als je een gevoelige huid hebt zoals ik, kunnen de gebruikte chemicaliën die irriteren en, in ernstige gevallen, een flinke uitslag veroorzaken.

Als je je nieuwe kleding niet wast voor je ze draagt, kunnen de kleurstoffen ervoor zorgen dat je allergische contactdermatitis ontwikkelt, dat is een reactie van het immuunsysteem op een allergeen dat je tere huid geïrriteerd heeft.

Daarnaast kan de nieuwe kleding een uitslag veroorzaken die een paar dagen na blootstelling aan bepaalde chemicaliën kan verschijnen, en die een paar weken kan aanhouden.

Hoeveel van je kleding werd al gepast door iemand anders? 

Denk er eens over na – waar je je nieuwe kleren ook koopt, ze zijn meestal al door vele handen aangeraakt voor ze de jouwe werden. Zou je willen dat vreemden je huid aanraken?

Waarschijnlijk niet. Maar hun handen en ziektekiemen zaten op de kleding, en de kleding zal op jou gaan-het is dus alleen maar logisch om de kleding te wassen voor je ze begint te dragen.

Maak je je zorgen over het verslijten van het stuk in de was? Geef het een zachte handwas of laat je stomerij een fijne was doen.

Ik weet het, het kan moeilijk zijn om te wachten met het dragen van je ongelooflijke nieuwe aankoopjes, maar het is het waard een paar uur te wachten. 

Wist je trouwens dat er stoffen zoals huidschilfers, make-up, zweet, urine en zelfs fecaliën gevonden worden in gedragen kleding! Bah! Dat wil je toch helemaal niet? 

Volgens een onderzoek van Philip Tierno (Universiteit van New York), microbioloog en patholoog en professor, zitten er echt ontzettend veel vieze stoffen in kleding die je gewoon in de winkel koopt. Zweet, fecaliën, norovirus,… noem maar op.  

Volgens een ander onderzoek, werden er trouwens in Chinese kleding nog véél meer (wat natuurlijk wel te verwachten was, veel wordt daar niet opgevolgd qua regelgeving) schadelijke stoffen gevonden, tot wel 900 keer meer! Een van de grootste boosdoeners, formaldehyde! 

Even kort passen is trouwens helemaal geen probleem. Het is pas als je bijvoorbeeld een splinternieuwe jeansbroek koopt die je sowieso weinig zal wassen (anders is het namelijk helemaal niet zo goed voor je jeans), en je gelijk je broek aantrekt zonder ‘m even op voorhand te wassen. 

Kort samengevat: draag gewoon géén kleding die je net gekocht hebt, zonder het eerst even te wassen! Dat geldt trouwens ook voor lingerie, sokken, truien,…

Hoe je nieuwe kledingstukken schoonmaken en ontsmetten

Moeten we kleding wassen voor we ze dragen, en hoe moeten we nieuwe (voor ons dan) stuks wassen?

UV-licht

UV licht is een geweldig ontsmettingsmiddel en het zonlicht zit er vol mee. Een kledingstuk een paar uur in de zon laten liggen is verrassend efficient en helpt, afgezien van zonschade, het kledingstuk te onderhouden.

Let wel op, ik raad je niet aan om alléén maar je kleding in de zon te leggen, was het ook. Misschien wel een ideaal idee om je kleding én te wassen, én daarna in de zon in de buitenlucht te laten drogen. 

Wassen en droogkuis

Droog reinigen, als het op verzorgingsetiketten wordt aanbevolen, kan een kledingstuk schoonmaken, maar het moet door professionals gebeuren. 

“In de regel is zacht wassen het veiligst voor een lange levensduur. Dezelfde principes gelden eigenlijk voor nieuw en vintage.”

Conclusie

De conclusie is duidelijk: Volgens dermatologen, kledingfabrikanten, vintagehandelaars en ons eigen gezond verstand is het slim – en zeer aan te bevelen -om je nieuwe kledingstukken te wassen voor je ze draagt.