We willen allemaal dat onze kleding zo lang mogelijk meegaat, maar wist je dat je eigenlijk gemakkelijk geld kan besparen op je kleding? Hoe je dat doet, leg ik je uit in de 27 tips in dit artikel.
Photo by Sasun Bughdaryan on Unsplash
Hoe geld besparen op kleding?
-
Minder vaak wassen
Kleding, en dan zeker kwalitatief slechte kleding zoals van vele fast fashion merken, gaat tegenwoordig snel stuk. Hoe vaker je kleding wast, hoe sneller de stof stuk zal beginnen gaan. Daarom wordt vaak aangeraden om je kleding uit te laten luchten en niet te vaak te wassen.
Natuurlijk hangt dit helemaal van het soort kledingstuk af! Was je ondergoed, sokken en shirts wel iedere keer na het dragen.
-
Maak een capsule wardrobe
Je hebt mij al vaker horen praten over een capsule wardrobe, maar ik ben er dan ook echt een groot fan van!
Stel een capsule wardrobe samen, en je zal sowieso veel minder shoppen en op die manier geld besparen. Je weet namelijk heel goed wat je in je kast hebt liggen/hangen en weet wat je nodig hebt.
Dankzij een capsule wardrobe kan ik zelf super gericht shoppen en heb ik nog erg weinig miskopen!
Photo by Andre Taissin on Unsplash
-
Laat een kleurenanalyse uitvoeren
Ik had minder miskopen door een capsule wardrobe, maar die zou er ook gewoon niet geweest zijn als ik nooit bij mezelf een kleurenanalyse had gedaan.
Daarnaast deed ik ook nog eens een figuuranalyse en ik wist gelijk wat me wél en niet stond. Dat maakte shoppen veel gemakkelijker. Nu geef ik veel minder geld uit aan trendy stukken als ik op voorhand al weet dat het me niet zal staan.
-
Leer naaien
Als iemand van nog net geen metertje zestig kan ik je zeggen: het gaat soms flink in de kosten zitten om mijn broeken in te laten korten. Ja, ik kan naaien. Nee, ik doe dat echt helemaal niet graag en heb zelfs mijn naaimachines weer verkocht.
Maar toch, als je zelf kleine herstellingen aan je kleding kan uitvoeren, bespaart je dat flink veel geld.
-
Was je kleding voorzichtig
Ook het onderhoud van je kleding, kan er voor zorgen dat je kleding véél langer meegaat. Het is dus belangrijk om je kleding te wassen zoals in het label staat, was je kleding vooral ook niet té heet.
Als je net nieuwe kleding hebt, laat je kleren dan eventjes weken in een badje met azijn. Zo kan je de kleurpigmenten echt vastzetten en ervoor zorgen dat je kleuren niet verbleken in de was.
-
Droog je kleding aan de buitenlucht
Dit is zo’n belangrijke tip! Ik heb namelijk zelf nooit een droger gebruikt en dat is te zien aan mijn kleding.
Een droger is helemaal niet goed voor je kleding, het zorgt er namelijk voor dat de stoffen heel snel achteruitgaan en snel dunner worden.
Heb je ruimte in huis om de was te drogen? Ik zetten mijn wasrekje altijd op mijn bed toen ik nog op mijn appartementje woonde, zo kon de was drogen en had het extra nut dat ik mijn slaapkamer goed verluchtte.
-
Shop op kortingssites
Er zijn veel kortingssites waar je ook nog eens wat extra korting kan krijgen als je shopt. Denk bijvoorbeeld aan extra korting op de designerwebsite Fashionette. Klik hier voor een Fashionette kortingscode.
-
Koop tweedehands kleding
Goede kwaliteit kleding, daar betaal je vaak voor. Wil je graag de kwaliteit, maar niet de prijs?
Dan heb je gelukkig tweedehandssites voor! Denk: Vinted, Marktplaats,…
Photo by Fabian Blank on Unsplash
-
Gebruik geen wasverzachter
Ik ga je een geheimpje verklappen: ik gebruik zo goed als geen wasverzachter meer! Sinds ik dat doe, gaat mijn kleding veel langer mee.
Eigenlijk ben ik er zo goed als meegestopt omdat merken zoals Robijn,… mij iedere keer een jeukende huid bezorgden. Nu ben ik overgestapt naar Ecover
-
Gebruik een was-ei
Nog een wasgeheimpje ten huize Glamourista: wij kopen al meer dan 3 jaar geen wasmiddel meer! Ik kocht een was-ei en dat gaat alweer 3 jaar mee. Geen gezeul meer met zware flessen wasmiddel.
-
Investeer in designermode
Ik zei al dat je in goede, kwaliteitsvolle kleding wil investeren. Wil je kleding die jarenlang mooi blijft én klassieke snitten die je kan blijven dragen? Dan is het interessant om eens naar designerkleding te kijken.
Ja, dat komt vaak met een flink prijskaartje, maar kijk zeker eens op tweedehands designer websites.
-
Shop tijdens Black Friday en sales
Je hoeft je kleding natuurlijk helemaal niet te kopen tijdens het seizoen, je kan prima wachten tot er een midseason sale is. Of, wacht tot er een grote sale is zoals in de zomer, en na de winter of shop tijdens Black Friday sales.
Zat winkels hebben een hele grote uitverkoop tijdens die periode. Maar: check wel of je écht minder betaalt! Veel fishy winkels hebben namelijk vlak voor de saleperiode een prijsstijging.
Maak dus voor de sales alvast een shopplannetje en hou bij hoeveel je items zullen kosten. Dan weet je ook gelijk of de website of winkel je probeert op te lichten.
-
Declutter je kleerkast
Je kleerkast gaan declutteren à la Marie Kondo en haar Konmari-methode, daar kan je ook flink wat mee gaan besparen!
Door je kleerkast uit te mesten, weet je gelijk wat je allemaal in je garderobe hebt. Ik vind het gemakkelijk, want ik zet gelijk alles wat ik niet meer wil, tweedehands te koop op Vinted.
Lees ook: tips om meer te verkopen op Vinted
-
Herontdek je kleding
Daag jezelf uit! Kies bijvoorbeeld een fijne challenge uit om maar 33 kledingstukken te dragen gedurende 3 maanden. Dan leer je je kleerkast weer vanbuiten kennen en weet je wat er ontbreekt.
Maak verschillende nieuwe outfits met kleding die je al hebt.
-
Doe aan spotcleaning
Wat is spot cleaning? Dat doe je in je huis bijvoorbeeld ook al: als je een beker chocolademelk laat vallen en je moet die vlek snel opruimen, doe je aan spot cleaning.
Doe dat ook voor je kleding! Zodra je een vlek maakt, probeer je de vlek te verwijderen. Wacht niet tot de vlek kan indrogen, dat maakt het alleen maar moeilijker om de vlek goed te kunnen verwijderen.
-
Poets je schoenen
Een belangrijke tip: onderhou je schoenen en geef niet te weinig uit aan je schoenen. Ik koop zelf liefst schoenen tussen de 100 à 120 euro per paar, maar verzorg ze dan ook echt heel goed.
Zo krijgen ze ieder halfjaar een grote onderhoudsbeurt en maak ik ze schoon, vet het leer weer in en daarna spuit ik ze in tegen de regen.
De schoenen kunnen er zo weer een tijdje tegenaan en zijn weer heel mooi verzorgd. Echt, mooie schoenen maken je outfit helemaal af, verzorg ze dus zeker goed.
Photo by A65 Design on Unsplash
-
Je leren tassen onderhouden
Net als bij je leren schoenen, moet je ook je leren tassen goed onderhouden. Het zijn niet alleen maar accessoires, ze maken je look echt af.
Daarom zorg ik ervoor dat vlekken gelijk opgeruimd worden en de tas, net zoals mijn schoenen, ieder halfjaar weer behandeld wordt tegen de regen.
-
Leer onderhouden
Niet alleen je tassen en je schoenen moet je goed onderhouden, als je nog andere lederen accessoires hebt, geef je die ook best ieder halfjaar een goede onderhoudsbeurt.
-
Kleding ruilen
Heb je echt maar een klein kledingbudget, maar wil je graag toch eens wat nieuws om aan te trekken? Ga dan kleding ruilen met een vriendin, je zus, je moeder,…
Je kan ook kleding ruilen op Vinted, wist je dat?
-
Accessoires gebruiken
Gebruik accessoires om te zorgen voor een nieuwe look! Zo lijken je kleren weer helemaal anders, maar heb je alleen andere oorbellen of andere juwelen aangedaan. Een snelle manier om jezelf snel een nieuwe garderobe te bezorgen! En, vaak zijn accessoires niet zo heel duur.
-
Goede basics kopen
Ook heel belangrijk als je geld wil besparen op je kleding: ga voor de goeie basics. Die zijn namelijk ook echt de basis van je garderobe en zijn ontzettend belangrijk.
Ga dus voor een echt goede jeansbroek, goede shirts en zeker niet te vergeten: kies goed passend ondergoed.
-
Koop kleding buiten het seizoen
Het is heel slim om kleding buiten het seizoen te kopen. Na een bepaald seizoen is er altijd een saleperiode om de winkelrekken zo leeg mogelijk te maken: zo blijft de winkel niet zitten met dode stock.
En ook jij profiteert hier natuurlijk van! Jij kan veel besparen op items die nog maar net in de winkel lagen en kan toch nog meedoen met de modetrends.
-
Ga shoppen met cash geld
Als je echt flink wil besparen op je kledingbudget, moet je gaan shoppen met cash geld. Je kan de enveloppetechniek gebruiken om te gaan winkelen.
Pas als je werkt met cash geld en niet betaalt met een plastic tasje, kan je beginnen begrijpen hoeveel geld je écht kwijt bent aan kledingshoppen.
Voor mij was het alvast een grote eye opener, toen ik met cash geld begon te winkelen in de plaats van achteloos met mijn betaalkaart te swipen.
-
Was je kleding met lauw water
Was je kleding ook zeker niet te warm: een kookwas is alleen maar goed als er echt hele, hele vieze vlekken op de kleding zitten die er op geen enkele andere manier uit kunnen gaan.
-
Fris je kleding op met linnenspray
Fris je kleding tussendoor wat op met een linnenspray. Wist je trouwens dat je een linnenspray heel gemakkelijk zelf kan maken?
Doe wat pure alcohol (nuja, meestal kan je slechts rond de 90% krijgen) in een sprayflesje, samen met wat gedestilleerd water en enkele druppels etherische lavendelolie.
-
Prop je kleding niet in de kast
Als je de kleren gewassen hebt, behandel ze daarna dan ook met respect! Strijk wat er gestreken moet worden en berg alles netjes op in de kleerkast.
Niet zomaar alles wegproppen en gelijk weer in de kreukels in je kast steken, maar probeer bijvoorbeeld eens je kleding op te rollen à la Marie Kondo (yup, kom ik weer met haar aanzetten, hoor).
-
Shop alleen wat op je lijstje staat
Als je mijn bovenstaande tips al gevolgd hebt, is dit een ideaal einde voor je shoppingtripje: koop alleen maar wat op je lijstje staat.
Je hebt je kleerkast opgeruimd, alles nog eens gepast en weet nu exact wat je nog nodig hebt. Hou je aan dat shoppinglijstje en geef verder niets anders uit!