Minimalism: de documentaire van The Minimalists (& Matt d’Avella)

(Last Updated On: June 13, 2022)

Ik was al enkele jaren bezig met het minimaliseren van mijn eigen spullen toen ik deze documentaire van ‘The Minimalists’ (a.k.a Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus) ontdekte.

Zelf ontdekte ik minimalisme dankzij Joshua Becker en later Marie Kondo. Ik begon meer en meer te ontspullen en ik bekeek de documentaire van ‘The Minimalists’.

minimalists-documentaire-minimalism
minimalists-documentaire-minimalism

Klein beginnen

Het verhaal van zowel Joshua als Ryan is onthutsend: door drugs- en drankmisbruik hadden ze geen veilig nest om in op te groeien.

Tijdens deze documentaire krijg je niet alleen een blik in het leven van zowel Josh als Ryan, maar zie je ook hoe hun idee van minimalisme steeds populairder wordt.

In het begin komen er amper mensen naar hun book tour en gaandeweg zien we hoe er steeds meer mensen komen opdagen: erg mooi om te zien.

Ze moeten zelfs mensen laten staan tijdens hun bijeenkomsten, zo populair worden zowel zij als hun boek.

Hoe het begon voor The Minimalists

Bij Joshua en Ryan zie je bij beiden een groot drank- en drugprobleem bij hun moeders. De vaders zijn niet meer in the picture en de moeders hebben het moeilijk. Er is veel armoede in hun leven en aan hun moeders hebben beide jongens in hun jeugd niet echt veel. Ze zien maar één uitkomst in hun volwassen leven: heel veel geld verdienen en zo snel mogelijk weg geraken van alle miserie in hun leven.

Ze begonnen allebei aan een salesbaan en klommen op: verdienden tonnen met geld, kochten steeds grotere huizen en alles stond in het teken van “meer, meer, meer”.

Meer, meer, meer maakt niet gelukkig

Die American dream waarin je gaat voor meer en meer, dat maakte hen dus echt niet gelukkig. Bij Josh werd het duidelijk toen hij in een maand tijd zijn moeder verloor aan kanker en zijn huwelijk kapotging. Er moest iets gaan veranderen.

Hij moest de spullen van zijn moeder in orde gaan brengen en doneerde het meeste van haar dingen. Enkel een kleine doos met herinneringen bleef over. Dat deed hem beseffen dat je eigenlijk spullen niet nodig hebt om de herinnering te bewaren. Het hek was van de dam.

Packing party

Ryan besloot om zijn vriend Josh, die er echt opvallend gelukkig uitzag, eens te vragen waarom hij eigenlijk zo gelukkig was. Want hey, dat wilde hij zelf ook wel.

Wat bleek? Joshua was bezig met minimalisme en had daar echt zijn geluk in gevonden: minder spullen, minder gedoe en veel meer rust in zijn hoofd. Of hij dat ook aan Ryan kon aanraden? Echt wel!

Ryan was ongelofelijk enthousiast en ging aan de slag, samen met Josh. Hij ging voor een ‘packing party’: daarbij stop je AL je bezittingen in dozen en haal je er alleen uit wat je nodig hebt. Drie keer raden… hij gebruikte eigenlijk maar 20% van de spullen die in de dozen zaten, zo bleek na enkele weken.

De rest van die spullen – 80% – heeft hij weggeven: zijn minimalistische leven begon.

Vind je hun minimalistische ideeën interessant? Ze hebben ook een podcast op Youtube waar je naar kan luisteren om nog meer decluttermotivatie te krijgen.

 

“Love people, use things, because the opposite never works.”

 

“Less is Now”: nieuwe documentaire van The Minimalists en Matt d’Avella

De gloednieuwe documentaire van the Minimalists, “Less is Now”, komt uit op 1 januari 2021 en ik kijk er zelf ontzettend naar uit! Alleen, als ik de trailer zo zie, lijkt het wel alsof ze hun allereerste docu gewoon herwerkt hebben?

Ik hoop het alvast niet, want zo in het nieuwe jaar kunnen we allemaal wel wat inspiratie gebruiken om lichter te gaan leven!

Lees ook: Ik deed de mins game

Lees ook: Ik ging van shopaholic naar soort van minimalistisch

Lees ook: Marie Kondo veranderde mijn leven