Hoe kies je een nieuwe keukenkraan?

(Last Updated On: December 3, 2021)

Ga je verbouwen of moet je je keuken nog helemaal plannen? Dan moet je nog een nieuwe keukenkraan kiezen.

Wij helpen je graag een keuze maken, want er zijn zoveel verschillende opties bij keukenkranen: kies je voor een hoge of een lage kraan, welke kleur wil je graag en past in je keuken, wil je een kraan met een sproeier/ handdouche of niet?

Hoge of lage kraan?

Wil je een hoge of lage kraan? Een lage kraan kan je gemakkelijker in een kleine keuken installeren, maar kan soms onhandig zijn.

Wij hebben zelf in onze keuken een lage kraan, en ik vind dat echt een heel vervelend ding. Het is moeilijk om de Britakan te vullen, niet zo handig om de waterkoker te vullen,… zeker als er al iets in de wasbak staat, past er nog maar heel weinig bij.

Ook bij een handafwas zit de lage kraan heel erg in de weg. Moesten we over een tijd een nieuwe kraan nodig hebben, zou ik zeker weten voor een andere kraan kiezen.

Welke kleur moet de kraan zijn?

Vervolgens is er nog een andere optie waar je rekening mee moet houden: welke kleur wil je graag?

Tegenwoordig zijn gouden kranen helemaal hip voor in de keuken, maar ook matzwart is ook heel erg aan het opkomen.

Hou je meer van een ‘klassieke’ keukenkraan? Dan moet je zeker een keukenkraan in RVS of in chroom overwegen.

Wil je draaiknoppen of een greep?

Ook erg belangrijk: wat vind jij het fijnste werken in de keuken? Wil je een greep of hendel, of heb je liever een draaiknop of meerdere draaiknoppen?

Als je hier erg over twijfelt, zou ik je zeker aanraden om even naar een showroom te gaan en te gaan testen, de kraan moet letterlijk goed in de hand liggen.

Kranen met een handdouche

Onze volgende kraan wordt sowieso een kraan met een handdouche of een uittrekbare kraan. Dat mis ik nu echt enorm in de keuken, zeker omdat de kraan veel te laag is en eigenlijk niet past bij de afwasbak.

Het is heel onhandig om mee te werken en de bak uitspoelen is een kleine ramp. Dit is dus ook echt een optie waar je rekening mee moet houden: wil je de bak gemakkelijk kunnen uitspoelen?

Kijk dan uit naar ofwel een hoge kraan waar je gemakkelijk overal in de bak kan geraken, of kies voor een kraan met handdouche of met een uitrekbaar gedeelte.

Wil je een heetwaterkraan?

Persoonlijk ben ik nog niet helemaal overtuigd van heetwaterkranen, maar veel van onze vrienden en kennissen zijn dat zeker wel: die moéten een heetwaterkraan hebben, of een kraan met koolzuur waar spuitwater uitkomt.

Misschien vind jij dat ook wel heel belangrijk als criterium om je nieuwe keukenkraan uit te kiezen, dus ik zou er zeker rekening mee houden als je verschillende kranen gaat testen.

Ook zijn er kranen die ineens je water filteren. Wil je dit soort kranen?

Overleg het dan ook zeker met de persoon die het sanitair komt aanleggen, je hebt er soms verschillende leidingen voor nodig. En dat weet je liever op voorhand!