Hoe richt je een boekenkast leuk in?

(Last Updated On: February 23, 2023)

Ik ben aan het zoeken naar een nieuwe boekenkast voor mijn kantoor, maar ik merk dat ik het een moeilijke zoektocht vind.

Vaak zijn de meeste boekenkasten voor mij niet hoog genoeg: ik wil er ook mappen in kunnen zetten (hello, boekhouding), leuke kaarsen in de kast ter decoratie plaatsen en allerlei andere leuke spulletjes (zoals mijn ‘nieuwe’ vintage vaas) mee in de kast te kunnen zetten. 

boekenkast-inrichten
boekenkast-inrichten

Maar, ik vind het ook mooi om de boeken heel strak in de kast te hebben. De oplossing? Een boekenkast met verschillende vakken in verschillende hoogtes.  

Hoe richt je een boekenkast in?

Kleur toevoegen

1. Gebruik felle kleuren in de hele boekenkast om een uitnodigende ruimte te creëren. Verf de planken in een levendige tint of hang behang op de achterwand van de kasten voor een unieke uitstraling. Wil je de kast liever niet schilderen of spuiten? Je kan je boeken ook sorteren op kleur van de cover! 

Boeken op verschillende niveaus

2. Plaats boeken op verschillende niveaus, verticaal en horizontaal, om je boekenkast visueel interessanter te maken. Overweeg het gebruik van kleurrijke boekensteunen tussen de rijen van boeken om afwisseling toe te voegen.

Leuke decoraties toevoegen

3. Plaats decoratieve voorwerpen, zoals kleine beelden en vazen, tussen de boeken voor een unieke uitstraling. Wissel de voorwerpen per seizoen of gebruik verschillende kleuren om het geheel samenhangend te maken.

Kunst achter de boekenkast

4. Hang kunstwerken aan de muur achter de boekenkast voor een interessante achtergrond. Lichtgewicht kunstwerken kunnen ook worden opgehangen aan de planken met fotodraad.

Planten in of op de kast

5. Zet potplanten bovenop de boekenkast, of in een hoek als die een afgesloten ruimte heeft. Overweeg om groen toe te voegen voor een zachte toets en frisse lucht in de kamer.

Verlicht je boekenkast

6. Voeg verlichting toe aan je boekenkast voor een gezellig gevoel en betere zichtbaarheid van je voorwerpen. Je zou gebruik kunnen maken van fairylights, spotjes of led-strips om de boekenkast op te laten vallen.

Manden en dozen

7. Gebruik manden en dozen voor extra opbergruimte in je boekenkast. Zet ze op hogere planken buiten bereik en vul ze met kleine voorwerpen zoals boeken of speelgoed, zodat je er gemakkelijk bij kunt wanneer dat nodig is.

Familiefoto’s

8. Gebruik familiefoto’s als decoratie. Hang ze aan de muur of zet ze op planken om de boekenkast een persoonlijk tintje te geven.

Verf de muur

9. Verf een accentmuur achter je boekenkast voor een gedurfde look. Kies een kleur die afsteekt tegen de rest van de kamer en voeg een kunstwerk toe om het af te maken.

Geurkaarsen en waxmelts

10. Plaats geurkaarsen of waxmelts op de planken voor subtiele decoratie. Je kan ook planten met geurende bloemen toevoegen, zoals jasmijn of gardenia, om uw boekenkast uitnodigend en aromatisch te maken.

Neem lekker wat tijd voor het inrichten

Neem lekker wat tijd bij het inrichten en organiseren, want de mooiste boekenkasten zijn vaak niet in één dag gedecoreerd. Experimenteer met verschillende items en kleuren tot je de perfecte look voor je huis hebt. Geniet van het proces!