Een huis kopen: wees goed voorbereid met een bouwkundige keuring en rapport

(Last Updated On: June 13, 2022)

Een huis kopen: wees goed voorbereid – Wanneer je een huis koopt komt hier natuurlijk heel wat bij kijken.

Na een lange zoektocht naar dat perfecte nestje moet je er natuurlijk ook zeker van zijn dat jouw droomhuis geen al te grote of dure gebreken vertoond. In dit artikel duiken we dus dieper in de bouwkundige keuring, waarom zo’n keuring belangrijk is en wat een opleverkeuring is.

Wat is een bouwkundige keuring?

Zelf eens op de muur kloppen, even eens achter los behangpapier piepen, of misschien snel even het tapijt oplichten of het plafond inspecteren – het maakt niet uit hoe grondig je bent, je gaat heus niet alle problemen waar een huis aan lijdt kunnen opsporen. Hiervoor roep je best de hulp in van onafhankelijke experts die een bouwtechnische keuring komen uitvoeren.

Een bouwkundige keuring is een keuring die meestal plaatsvindt wanneer je van plan bent een huis te kopen. Deze keuring zal uitmaken of het dak in goede staat is, of de elektriciteitsuitrusting in het huis al dan niet gekeurd is en of er asbest of vocht in het huis aanwezig is. Dankzij een bouwkundige keuring kan je dus op een snelle en professionele manier een inzicht verkrijgen in de staat van het huis en of je al dan niet op korte termijn voor grote kosten zal staan.

bouwkundige-keuring
bouwkundige-keuring

Waarom is een bouwkundige keuring zo belangrijk

Zoals hierboven reeds uitgelegd kan je via een bouwkundige keuring inzicht verkrijgen in de staat van het huis. De kosten om een nieuw dak of nieuwe ramen te plaatsen kunnen namelijk al snel oplopen tot in de duizenden euro’s. Het is dan ook belangrijk om een zicht te krijgen op de staat van het huis om niet voor financiële verassingen te komen staan.

Daarnaast is een bouwkundig rapport ook belangrijk voor de gezondheid. Vocht – en al zeker asbest, kunnen een grote impact hebben op de gezondheid van de bewoners van het huis. Zeker wanneer je van plan bent om te verbouwen of te renoveren is het belangrijk om te weten or er asbest of andere gevaarlijke stoffen en materialen zoals loodverf aanwezig zijn in het huis.

Wat is een opleverkeuring?

Wist je dat ook nieuwbouwwoningen bouwtechnische gebreken kunnen bevatten? Wanneer je een woning laat bouwen of een nieuwbouwwoning aankoopt, is het een goed idee om een derde partij een opleverkeuring te laten doen. Bij een opleverkeuring bekijkt een professionele keurder met een kritisch oog jouw nieuwbouwwoning. Op die manier kun je de aannemer of zelfs de ontwikkelaar in gebreken stellen en aanpassingen laten uitvoeren die jou en je woning in de toekomst parten konden spelen.

Een opleverkeuring is belangrijk omdat je op die manier problemen in de toekomst uit de weg kan gaan. Wie weet merkt de keurder wel een probleem op met een coating, of misschien is er wat mis met een afvoerbuis wat op lange termijn voor vocht en eventueel schimmel zou zorgen. Neem het zekere voor het onzekere en kies voor een opleverkeuring vooraleer jij je nieuwbouwwoning laat opleveren.

Inmeten NEN 2580

Voor je een huis koopt is het ook een goed idee om je huis te laten inmeten. Het is namelijk belangrijk dat de gebruikersoppervlakten goed en nauwkeurig worden weergegeven. Op die manier kan jij als verkoper je kopers verzekeren dat het plan correct is, en als koper kan jij met een gerust hart de compromis ondertekenen.

Inmeten gebeurt onder de NEN 2580 norm wat vrijuit wil zeggen dat uw woning accuraat wordt opgemeten. Sinds 2010 is het verplicht dat alle woningen via deze NEN 2580 worden opgemeten. In het verleden was het namelijk zo dat er verwarring was en fouten gemaakt werden met het meten van bijvoorbeeld schuine wanden of onregelmatige ruimtes. Met de huidige NEN 2580 norm worden ruimtes op een vastgelegde manier opgemeten met digitale laser meters om de grootte van de ruimtes zo accuraat mogelijk vast te leggen.

 

(foto:  Scott Graham on Unsplash)