Hoe je slaapkamer lekker rustgevend inrichten

(Last Updated On: October 2, 2023)

Hoe je slaapkamer lekker rustgevend inrichten

Waarom is een rustgevende slaapkamer belangrijk? 

Een rustgevende slaapkamer is van ongelofelijk groot belang voor een goede nachtrust. Het is de plek waar je tot rust komt na een lange dag en waar je jezelf kunt opladen voor de volgende dag. Een slaapkamer die niet rustgevend is, kan ervoor zorgen dat je moeite hebt met inslapen, slecht doorslaapt of zelfs wakker wordt met lichamelijke klachten.

Ik merk het zelf heel erg: zodra onze slaapkamer te rommelig is, slaap ik gelijk een heel stuk slechter. Uit eigen ervaring weet ik dus ook: een rustgevende slaapkamer, da’s goud waard. 

Maar, hoe doe je dat dan, een rustgevende slaapkamer inrichten? Een rustgevende slaapkamer creëren kan op veel verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor rustgevende kleuren op de muren en in het interieur, zoals blauw, groen of grijs. Ook kun je zorgen voor voldoende verduistering, zodat er geen storend licht de kamer binnenkomt. Daarnaast is het belangrijk dat de slaapkamer opgeruimd is en vrij is van rommel, zodat je tot rust kunt komen in een serene omgeving.

Een ander belangrijk aspect van een rustgevende slaapkamer is het bed. Zorg voor een comfortabel matras en kussen, en kies beddengoed dat zacht en comfortabel aanvoelt. Ook de temperatuur van de slaapkamer is van belang voor een goede nachtrust. Een te warme of te koude slaapkamer kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt. Zorg dus voor een aangename temperatuur in de slaapkamer.

Laten we al deze tips eventjes uitgebreid bekijken, zo kan je gelijk aan de slag! 

rustgevende-slaapkamer
rustgevende-slaapkamer

Photo by Spacejoy on Unsplash

Kleurenschema kiezen

Als je je slaapkamer echt rustgevend wilt maken, is het belangrijk om het juiste kleurenschema te kiezen. Hier zijn twee veelvoorkomende opties die je kunt overwegen: neutrale kleuren en koele kleuren. Een te warme kleur (ik had ooit een warm-knalrode slaapkamer) zorgt er namelijk helemaal niet voor dat je lekker kan ontspannen in de slaapkamer. 

De kleur hangt ook wat af van de stijl in je slaapkamer, of je nu een romantische slaapkamer wil inrichten of meer modern, er zijn verschillende kleuren die bij iedere stijl standaard zijn. 

Neutrale kleuren

Neutrale kleuren zijn kleuren die niet echt opvallen, zoals wit, beige, grijs en bruin. Deze kleuren zijn populair in slaapkamers omdat ze een kalmerend effect hebben en gemakkelijk te combineren zijn met andere kleuren en patronen.

Als je voor een neutraal kleurenschema kiest, kun je overwegen om verschillende tinten van dezelfde kleur te gebruiken om diepte te creëren. Bijvoorbeeld, een lichtgrijze muur met donkergrijze accenten kan er erg stijlvol uitzien.

Wil je toch een beetje kleur en vrolijkheid in de inrichting van je slaapkamer, kan je nog altijd spelen met wat leuke kussentjes en accessoires in andere kleuren. 

Koele kleuren

Koele kleuren, zoals blauw, koel wit en groen, worden vaak geassocieerd met rust en ontspanning. Deze kleuren hebben een kalmerend effect op de geest en kunnen helpen om stress te verminderen.

Als je voor een koele kleur kiest, is het belangrijk om de juiste tint te kiezen. Lichtere tinten kunnen een gevoel van ruimte en luchtigheid creëren, terwijl donkerdere tinten een gezelligere sfeer kunnen creëren.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de rest van je interieur. Als je bijvoorbeeld al veel houten meubels hebt, kan een groen kleurenschema met blauwe accenten er goed uitzien.

Wij kozen zelf voor witte muren, donkerblauwe gordijnen die ook ineens verduisterend zijn en verder veel houten accenten (en hier en daar een wit meubel). Ook de vloer is licht parket, past prima in ons thema, dus. 

De juiste verlichting

Natuurlijk licht

Als ik mijn slaapkamer lekker rustgevend wil inrichten, dan is het aanpassen van de verlichting een belangrijke stap. Natuurlijk licht is een geweldige manier om een kamer helderder en ruimer te maken.

Ik wil ervoor zorgen dat er voldoende natuurlijk licht binnenkomt door de gordijnen open te houden en geen zware of donkere gordijnen te gebruiken.

Als ik echter privacy wil, kan ik kiezen voor lichtdoorlatende gordijnen. Deze gordijnen laten voldoende licht binnen, maar zorgen er ook voor dat niemand van buiten naar binnen kan kijken.

Nog een andere optie, is jaloezieën! Die zijn de laatste jaren alleen nog maar hipper aan het worden

Zachte verlichting

Naast natuurlijk licht is zachte verlichting ook belangrijk om een rustgevende sfeer te creëren. Ik kan bijvoorbeeld kiezen voor een zacht nachtlampje of een tafellamp met een dimmer.

Een andere optie is om een ​​wandlamp of plafondlamp te gebruiken met een warme kleurtemperatuur. Je kan ook kiezen voor een lamp met een dimmer, zodat je de helderheid kan aanpassen aan je behoeften.

Kies liever voor enkele lampjes met warm licht, liever dan een koele plafondlamp met ongezellig licht. 

Meubelkeuze

Als het gaat om het inrichten van een rustgevende slaapkamer, is het kiezen van de juiste meubels van cruciaal belang. Hier zijn enkele belangrijke subsecties om in gedachten te houden bij het kiezen van meubels voor je slaapkamer.

Minimalistisch design

Een minimalistisch ontwerp is een geweldige keuze voor een rustgevende slaapkamer. Minimalistische meubels zijn eenvoudig, elegant en functioneel, waardoor de slaapkamer een kalmerende uitstraling krijgt.

Wij hebben echt ons best gedaan om niet te veel meubels in de slaapkamer te zetten: ik vind het belangrijk om de slaapkamer snel schoon te kunnen maken. 

Comfortabele Bedden

Een comfortabel bed is een absolute must-have in een rustgevende slaapkamer. Een goed bed zorgt voor een goede nachtrust, wat essentieel is voor een rustgevende slaapkamer. Hier zijn enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden bij het kiezen van een bed:

  • Kies een matras dat bij je slaapstijl past
  • Overweeg een verstelbaar bed voor extra comfort
  • Kies beddengoed van hoge kwaliteit om uw slaapervaring te verbeteren

 

Decoratie in de slaapkamer

Als je je slaapkamer rustgevend wilt inrichten, is het belangrijk om de juiste decoratie te gebruiken. Hieronder bespreek ik twee belangrijke elementen van decoratie: planten en kunstwerken.

Planten

Planten zijn een geweldige manier om een slaapkamer rustgevend te maken. Niet alleen zijn ze mooi om naar te kijken, maar ze hebben ook bewezen voordelen voor de gezondheid, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van stress.

Er zijn veel verschillende soorten planten die geschikt zijn voor een slaapkamer. Kies bijvoorbeeld voor een varen, die bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen, of voor een lavendelplant, die bekend staat om zijn rustgevende geur.

Kunstwerken

Kunstwerken zijn een andere manier om een slaapkamer rustgevend te maken. Kies voor kunstwerken die rustgevende kleuren en afbeeldingen hebben, zoals landschappen of abstracte kunst.

Zorg er ook voor dat de kunstwerken niet te druk zijn. Een te druk kunstwerk kan juist het tegenovergestelde effect hebben en stress veroorzaken.

Over het algemeen geldt dat minder echt wel meer is als het gaat om decoratie in een rustgevende slaapkamer. Kies voor een paar zorgvuldig geselecteerde planten en kunstwerken om de juiste sfeer te creëren.

Waar je meubels plaatsen? 

Bij het inrichten van een slaapkamer is het belangrijk om rekening te houden met de ruimtelijke ordening. Dit betekent dat je de beschikbare ruimte op een slimme manier moet indelen en benutten. Hieronder geef ik een aantal tips voor het optimaliseren van de ruimtelijke ordening in jouw slaapkamer:

  • Kies voor een bed met opbergruimte eronder, zoals lades of vakken. Zo kun je spullen opbergen zonder extra kasten te hoeven plaatsen.
  • Plaats kasten en andere meubels tegen de muur, zodat je meer vloerruimte overhoudt. Dit geeft een ruimtelijker gevoel.
  • Maak gebruik van multifunctionele meubels, zoals een kledingkast met spiegeldeuren. Zo bespaar je ruimte en heb je toch alles wat je nodig hebt.
  • Kies voor lichte kleuren op de muren en in het interieur. Dit vergroot de optische ruimte en zorgt voor een rustgevende sfeer.
  • Houd de vloer vrij van obstakels en kies voor een vloerkleed in plaats van tapijt. Dit maakt de ruimte optisch groter en zorgt voor een rustige uitstraling.

Door deze tips te volgen, kun je de ruimtelijke ordening in jouw slaapkamer optimaliseren en een rustgevende omgeving creëren.