Welk gereedschap heb je nodig? Basisuitleg van iedere tool

(Last Updated On: May 17, 2023)

Welk gereedschap heb je nodig? Basisuitleg van iedere tool

Als je gewoon thuis wat reparaties wilt kunnen uitvoeren, is het hebben van het juiste gereedschap van cruciaal belang.

welke-gereedschappen-zijn-er
welke-gereedschappen-zijn-er

Maar met zoveel verschillende soorten gereedschap op de markt kan het moeilijk zijn om te weten welke tools je nodig hebt en waarvoor ze worden gebruikt. In dit artikel zullen we de basisgereedschappen bespreken die iedereen zou moeten hebben en uitleggen waarvoor ze worden gebruikt.

Toen ik op mezelf ging wonen in 2013 (whoa, dat is gewoon al 10 jaar geleden, bijna!), kreeg ik van vaderlief mijn eigen gereedschapskoffer én wat uitleg over verschillende tools die erin zaten. 

Superfijn, want hij kent dochterlief goed: ik ben zo iemand die altijd alles zelf wil kunnen doen. 

En toen ik mijn lief leerde kennen en meehielp aan de verbouwingen, leerde ik pas écht heel veel soorten gereedschap kennen! Op zoek naar een webshop waar je goede materialen kan kopen en ook nog eens betrouwbaar advies kan krijgen? Check dan zeker mastertools eens! 

Basisgereedschap

Als je gaat klussen, is het belangrijk om basisgereedschap bij de hand te hebben. Hieronder staan enkele essentiële gereedschappen die je nodig hebt om de meeste klussen te klaren.

Hamer

Een hamer is een van de meest gebruikte gereedschappen in de gereedschapskist van een klusser. Je gebruikt een hamer om spijkers in hout of andere materialen te slaan.

Er zijn verschillende soorten hamers beschikbaar, zoals klauwhamers en bankhamers. Een klauwhamer heeft een klauw aan de achterkant waarmee je spijkers kunt verwijderen.

Altijd handig om een nagel in de muur te slaan of als je een meubelstuk moet herstellen. 

Schroevendraaier

Een schroevendraaier is een gereedschap waarmee je schroeven in en uit materialen kunt draaien.

Er zijn verschillende soorten schroevendraaiers beschikbaar, zoals kruiskopschroevendraaiers en platte schroevendraaiers. Het is handig om een set met verschillende maten schroevendraaiers te hebben. 

Zelfs als je Ikea-spulletjes in elkaar zet, heb je alsnog een schroevendraaier nodig voor enkele schroefjes! 

Tang

Een tang is een gereedschap waarmee je materialen kunt vastgrijpen en vasthouden. Er zijn verschillende soorten tangen beschikbaar, zoals een combinatietang en een waterpomptang. Een combinatietang kan worden gebruikt om zowel te knippen als te grijpen.

Ik heb zelf ook kleine tangetjes in huis die ik gebruik om mijn juwelen te maken.

Meetlint

Een meetlint is een gereedschap waarmee je lengtes kunt meten. Het is handig om een meetlint te hebben dat lang genoeg is om de grootste afstanden te meten die je nodig hebt.

Meetlinten zijn beschikbaar in verschillende lengtes en materialen. Ik heb zo’n ‘klapmeter’ en een lintmeter. 

Waterpas

Een waterpas is een gereedschap waarmee je kunt controleren of iets waterpas is. Het is handig om een waterpas te hebben wanneer je bijvoorbeeld een plank aan de muur wilt bevestigen.

Er zijn verschillende soorten waterpassen beschikbaar, zoals een traditionele waterpas en een digitale waterpas.

Boormachine

Een boormachine is een gereedschap waarmee je gaten kunt boren in verschillende materialen, zoals hout, metaal en beton.

Er zijn verschillende soorten boormachines beschikbaar, zoals een accuboormachine en een klopboormachine. Het is handig om een set met verschillende maten boren te hebben.

Zaag

Een zaag is een gereedschap waarmee je materialen kunt zagen, zoals hout, metaal en kunststof.

Er zijn verschillende soorten zagen beschikbaar, zoals een handzaag en een decoupeerzaag. Het is handig om een zaag te hebben die geschikt is voor de materialen die je wilt zagen.

Aanvullend gereedschap

Als je al het basisgereedschap in huis hebt, kun je overwegen om aanvullend gereedschap aan te schaffen.

Dit gereedschap kan je helpen bij specifieke klussen en maakt het werk soms net wat makkelijker. Hieronder vind je een aantal aanvullende gereedschappen die handig kunnen zijn om te hebben.

Multimeter

Een multimeter is een handig apparaatje waarmee je elektrische spanning, stroomsterkte en weerstand kunt meten.

Hierdoor kun je bijvoorbeeld controleren of er spanning op een stopcontact staat voordat je een elektrisch apparaat aansluit. Ook kun je met een multimeter controleren of een batterij nog goed werkt.

Schuurmachine

Een schuurmachine kan je helpen om snel en efficiënt grote oppervlakken glad te schuren.

Er zijn verschillende soorten schuurmachines, zoals een bandschuurmachine, vlakschuurmachine en excenterschuurmachine. Welke schuurmachine je nodig hebt, hangt af van de klus die je gaat doen.

Compressor

Een compressor is een apparaat dat lucht onder hoge druk kan produceren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld banden oppompen, verf spuiten of pneumatisch gereedschap gebruiken.

Er zijn verschillende soorten compressors, zoals een olievrije compressor en een stille compressor.

Slijptol

Een slijptol is een handig apparaat om metaal of steen mee te slijpen of te snijden. Er zijn verschillende soorten slijptollen, zoals een haakse slijptol en een rechte slijptol.

Let op: een slijptol kan gevaarlijk zijn als je er niet goed mee omgaat. Draag daarom altijd beschermende kleding en gebruik de slijptol alleen als je weet wat je doet.

Ladder

Een ladder is handig om bijvoorbeeld lampen op te hangen of de ramen te lappen. Er zijn verschillende soorten ladders, zoals een enkele ladder, dubbele ladder en telescopische ladder. Let er bij het kopen van een ladder op dat deze stevig en stabiel is.

Veiligheidsuitrusting

Bij sommige klussen is het belangrijk om veiligheidsuitrusting te dragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een veiligheidsbril, gehoorbescherming of een stofmasker. Draag deze uitrusting altijd als dit nodig is om jezelf te beschermen.

Met deze aanvullende gereedschappen kun je nog meer klussen in en om het huis uitvoeren. Bedenk wel dat je niet per se alles nodig hebt. Kijk naar de klussen die je wilt doen en bepaal aan de hand daarvan welk gereedschap je nodig hebt.

Specialistisch gereedschap

Als je regelmatig klust, kan het voorkomen dat je specialistisch gereedschap nodig hebt. Dit gereedschap gebruik je niet dagelijks, maar kan wel essentieel zijn voor bepaalde klussen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van specialistisch gereedschap en waarvoor je het kunt gebruiken.

Lasapparatuur

Lasapparatuur wordt gebruikt om metalen onderdelen aan elkaar te lassen. Er zijn verschillende soorten lasapparatuur beschikbaar, zoals MIG/MAG-lasapparatuur en TIG-lasapparatuur. Welke lasapparatuur je nodig hebt, is afhankelijk van de klus die je wilt uitvoeren.

Betonmixer

Een betonmixer is een apparaat dat gebruikt wordt om beton te mixen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een fundering wilt storten of een muurtje wilt maken. Met een betonmixer kun je snel en efficiënt grote hoeveelheden beton maken.

Diamantboor

Een diamantboor is een boor met een diamanten boorkop. Dit type boor wordt gebruikt om door harde materialen heen te boren, zoals beton en natuursteen. Als je bijvoorbeeld een gat wilt maken voor een afvoer of een stopcontact, dan is een diamantboor een handig hulpmiddel.

Verfspuit

Een verfspuit is een apparaat waarmee je verf snel en gelijkmatig kunt aanbrengen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een grote muur wilt verven of als je veel deuren en kozijnen moet schilderen. Met een verfspuit kun je snel en efficiënt werken.

Pneumatisch gereedschap

Pneumatisch gereedschap is gereedschap dat werkt op luchtdruk. Voorbeelden van pneumatisch gereedschap zijn een pneumatische boor, een pneumatische schuurmachine en een pneumatische tacker. Pneumatisch gereedschap is vaak krachtiger dan elektrisch gereedschap en kan handig zijn als je bijvoorbeeld hardhouten planken wilt schuren of een dak wilt bedekken.

Met bovenstaande voorbeelden heb je een idee van welk specialistisch gereedschap er beschikbaar is en waarvoor je het kunt gebruiken. Let er wel op dat specialistisch gereedschap vaak duur is in aanschaf en dat je het niet dagelijks nodig hebt.

 

Als je niet zeker weet welk gereedschap je nodig hebt voor een specifieke klus, vraag dan om advies bij een bouwmarkt of zoek online naar tutorials en handleidingen. Met de juiste gereedschappen en kennis kun je veel klussen zelf doen en geld besparen op professionele reparaties en installaties.