Dunner wordend haar? Haaruitval voorkomen en verhelpen doe je zo!
Op den duur krijgen we er allemaal last van: dunner wordend haar. Maar, kan je het voorkomen en kan je het verhelpen? Ik ging op onderzoek uit nadat ikzelf ook last begon te krijgen van haaruitval en dunner wordend haar en vroeg hulp aan mijn dermatoloog en endocrinoloog.
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash
Dunner wordend haar: vele oorzaken
Eerst en vooral is het heel belangrijk om te weten dat dunner wordend haar veel verschillende oorzaken kan hebben. Daarom raad ik je aan om eerst en vooral eens langs je huisarts te gaan.
Een van de meest voorkomende oorzaken, is een schildklier die niet goed ingesteld staat (dit was bij mij het geval), maar er zijn nog vele andere oorzaken zoals een tekort aan bepaalde vitamines, een ijzertekort, stress (helaas vaak ook gebruikt als catch-all als er verder niet echt iets duidelijk uit testen komt), post-partum haaruitval na de bevalling of simpelweg ouderdom.
Zeker de moeite waard om het eens te laten bekijken door je huisarts, zeker als je ineens merkt dat je veel haaruitval begint te krijgen.
Hoeveel haarverlies is normaal?
Haarverlies iedere dag is volkomen normaal. Ieder mens verliest dagelijks een 50-tal tot 120-tal haren. Dat is volgens de website thuisarts.nl ook de norm. Als je meer haren verliest en/of na enkele weken merkt dat je haardos echt duidelijk dunner geworden is, is er sprake van haaruitval.
Je hoeft daarom geen kale plekken te zien, de haaruitval is vaak net heel erg geleidelijk. Ja, je ziet wel vaak haar op je hoofdkussen en in het doucheputje of badputje verdwijnen, maar zoals al gezegd is dit allemaal erg geleidelijk aan.
Ook is je hoofdhuid nog in goede gezondheid: je hebt geen last van erge schilfers of jeuk.
Photo by Alexander Krivitskiy on Unsplash
Waarom wordt je haar dun?
Dunner wordend haar wordt vaak veroorzaakt door haren die uitvallen en dus gestopt zijn met groeien. Als je haar eenmaal stopt met groeien (wat sneller gebeurt als je last hebt van haaruitval), duurt het een 3 à 6 maanden voor het uitvalt.
Daarom is het een goede tip om 3 tot 6 maanden te wachten om te kijken of je haren niet terug beginnen groeien.
Kan je haaruitval voorkomen?
Dat is een moeilijke vraag, waar geen eenduidig antwoord op te geven is. Maar, afhankelijk van wat de oorzaak is van je haaruitval of van je dunner wordende haar, kan je het soms voorkomen.
Hieronder geef ik je graag enkele vaak voorkomende tips waardoor je haaruitval of dunner wordend haar kan voorkomen.
-
Draag geen te strakke kapsels
Ik weet het, strakke kapsels zijn op dit moment heel erg in en zijn zelfs een van dé kapseltrends voor 2022 en 2023.
Photo by Gabriel Silvério on Unsplash
Toch moet je voorzichtig zijn bij deze kapsels! Door heel regelmatig superstrakke kapsels (denk dan vooral aan enorm strakke knotjes of enorm strakke paardenstaarten waarbij er geen sprietje haar mag uitsteken) te dragen, werk je haaruitval in de hand.
-
Voorkom stress
Nog een vaak voorkomende factor volgens de website van Haarstichting.nl: stress. Nu, stress voorkomen en verhelpen is natuurlijk wel erg gemakkelijk gezegd en niet zo simpel om iedere dag opnieuw toe te gaan passen.
Maar maak regelmatig tijd voor je favoriete hobby, las enkele rustmomenten in tijdens je dag en probeer om vaak leuke dingen te doen (dat kan sporten zijn, maar ook bijvoorbeeld een leuke diamond painting maken,… wat jij maar ontspannend vindt).
Ook door positieve stress kan je last krijgen van haaruitval: denk maar aan een huwelijk, een grote verjaardag,… Het hoeft dus niet altijd te gaan over negatieve stress zoals een operatie, verlies,…
-
Hormonale haaruitval
Ook hormonale haaruitval komt vaak voor: hormonale haaruitval heeft zoals de naam al doet vermoeden, te maken met je hormonen. Enkele typische gevallen zijn bijvoorbeeld haarverlies na de zwangerschap (post-partum) of wanneer je in de overgang komt.
-
Bijwerkingen van medicatie
Sommige medicatie heeft als bijwerking dat je (tijdelijk) meer haar verliest. Als je eenmaal stopt met de medicatie, kan dit stilaan weer normaal worden. Let op: stop nooit zomaar met je medicatie zonder te overleggen met je huisarts of specialist!
-
Na ziekte
Tijdens of na een ziekte (bijvoorbeeld een flinke griep met koorts), kan je ook extra haaruitval ondervinden. Vaak is dit tijdelijk, en merk je na ongeveer een halfjaar dat je weer babyhaartjes begint te krijgen.
Wat kan je doen tegen haaruitval?
Allereerst: ga naar je huisarts om te kijken of je de oorzaak kan laten bepalen. Dit is niet altijd eenduidig.
Kijk ook eens naar je eetgewoontes en leefgewoontes: eet je ongezond, slaap je weinig en heb je veel stress? Tijd om dat aan te pakken! Je kan ook kijken of een haargroeimiddel zoals Minoxidil voor jouw werkt, haarvitamines of DHEA.
Verzorg je dunne haar en hoofdhuid
Net omdat je dunner haar hebt, is je hoofdhuid al snel veel meer blootgesteld aan de zon en schadelijke UV-stralen.