Dit wil je weten over rosé wijnen + bij welke gerechten combineren?

(Last Updated On: September 2, 2021)

Dit wil je weten over rosé wijnen + bij welke gerechten combineren?

Rose is de afgelopen jaren heel erg populair geworden in Nederland en België. Vooral tijdens de zomer lijken we graag van een lekker koude rosé te genieten op restaurant of op een van de zonnige terrasjes.

Meer nog: de rosé-gekte sloeg zelfs over naar de schuimwijn en cava waar nu ook al rosé-varianten van terug te vinden zijn in de winkel.

Maar wat is een rosé wijn nou eigenlijk? En wordt die op dezelfde manier gemaakt als witte of rode wijn? En we weten dat rode wijn goed past bij rood vlees, en witte wijn bij een stukje vis – maar waar drinken we nu best rosé bij?
In dit artikel leggen we haarfijn uit wat zo’n rosé wijn nou eigenlijk is en hoe je deze heerlijke rosé wijnen best combineert bij welk gerecht!

welke-rose-wijnen-combineren-me-eten
welke-rose-wijnen-combineren-me-eten

Wat is rosé wijn?

Nee, rosé wijn is geen mengeling van rode en witte wijn zoals vaak gedacht wordt. Op zich is rosé gewoon een wijn gemaakt van rode druiven. Hij wordt op net dezelfde manier geproduceerd als rode wijn, maar met een korte maceratietijd.

Normaal gezien doet men de schil van de rode druiven bij de rode wijn om de wijn zijn diepe smaak en kleur te geven. Bij een rosé wijn doet men dit ook, maar niet zolang. Op die manier heeft de wijn een lichtere kleur en frissere smaak.

Rose wordt op zich over de hele wereld geproduceerd net omdat deze wijn gemaakt kan worden met elke soort rode druif. Daarnaast is rosé ook een blended wijn. Dit wil zeggen dat de rosé over het algemeen uit heel wat verschillende soorten wijndruiven bestaat.
Waar je in rode wijn een fles Merlot kan kopen die gemaakt is met Merlot druiven, of witte wijn die gemaakt is met enkel Sauvignon Blanc, zal je merken dat het merendeel van de rosé wijn gemaakt is aan een mengelmoes van druivensoorten.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen rosé wijnen bestaan die gemaakt zijn van dezelfde druivensoort. Integendeel, in Californië staan ze erom bekend rosé wijnen te maken met 100% Pinot Noir-druiven. Dit soort rosé is echter wel een tikkeltje duurder.

rose-wijnen
rose-wijnen

Hoe wordt roséwijn gemaakt?

Zoals eerder al aangehaald wordt rosé wijn op zich net op dezelfde manier gemaakt als rode wijn. Net zoals bij rode wijn gaat men rode druiven gebruiken om een rosé wijn te maken.
De rode druiven worden geperst en een dag of twee met de schil geweekt totdat het sap een subtiele roze kleur krijgt. De schil van de druiven wordt verwijderd en het sap blijft gisten.

Hoe meer men de rosé laat macereren met de schillen, hoe donkerder de wijn wordt. Daarom kan de kleur van roséwijnen variëren van lichtrood tot felroze. Rosé is niet hetzelfde als een blush-wijn, dat is een combinatie van rode wijn en witte wijn.

De beste rosé wijnen in Frankrijk worden gemaakt in de Provence. Provençaalse rosé staat bekend om zijn droge en delicate smaak en zijn roze kleur licht getint met een streepje oranje.

Provençaalse rosé wordt meestal gemaakt van de druivensoorten Grenache, Cinsault, Mourvedre en Syrah. Provençaalse rosé wordt gezien als een toprosé en hier betaal je vaak dan ook wel wat meer voor.

Welke roséwijn past bij welk gerecht?

Wil jij graag een goede fles rose wijn ontkurken, maar weet je niet goed bij welke gerechten je de rose moet combineren? Wij helpen je alvast uit de nood!

Klassieke rosé wijnen

De klassieke rosé wijnen passen op zich bij een groot aantal gerechten. Over het algemeen is de smaak van een klassieke rosé wat voller dan die van een witte wijn, waardoor je de klassieke rosé makkelijker kan combineren met zowel vlees als vis.
Combineer met: Witte en lichte vleessoorten zoals varkensvlees, kalfsvlees en kip. Keukens met een complex smaakpallet zoals de Aziatische en Mexicaanse keuken. Perfect bij gegrilde vis maar ook als aperitiefwijn bij wat olijfjes.

Provençaalse Rosé

Provençaalse Rose staat bekend als een van de beste rosé wijnen in Europa. De rosé wijnen uit de Provence hebben een erg complexe smaak en kunnen afhankelijk van de kleur een lichte of volle body hebben. Over het algemeen kunnen Provençaalse rosé wijnen beschreven worden als wat frisser en droger waardoor ze erg populair zijn in de zomer of tijdens een barbecue.

Combineer met: zeevruchten en vis. Omdat de Provençaalse rosé erg droog is kan je de Provençaalse rosé op zich bij gerechten serveren waar je normaal gezien een fles witte wijn zou schenken. Denk bijvoorbeeld maar aan gerookte zal, maar ook frisse en zure kazen of parmaham.

Rosé Champagne

De laatste jaren heeft Rose champagne aan populariteit toegenomen. Momenteel zijn er hele wat rosé champagnes en rosé schuimwijnen van hoge kwaliteit in de winkel en betere wijnhandel te verkrijgen. Hoewel we natuurlijk meestal champagne schenken op speciale momenten kan je natuurlijk ook een lekker glaasje champagne drinken bij je lunch of als aperitief.

Combineer met: Rose champagne en rosé schuimwijn kan je perfect combineren met olijfjes of charcuterie indien je champagne drinkt als aperitief. Wanneer je voor een champagne lunch kiest, dan bestel je best lichtere gerechten zoals een salade, een witte vis of wat wit vlees. In de avond combineer je rosé champagne best met zeevruchten zoals kreeft of krab. Wanneer het op vlees aankomt past rosé champagne verassend goed bij wild gevogelte zoals duif en fazant.

Wist je trouwens dat je veel lekkere wijnen ook online kan bestellen zoals bij wijnspecialist.nl.