Zo kies je de beste wijn per gelegenheid

(Last Updated On: August 22, 2023)

 Zo kies je de beste wijn per gelegenheid

Dit is een gesponso​​rd artikel.

Een goed glas wijn maakt een lekker diner of een borrel helemaal af. Doordat deze alcoholische drank erg geliefd is in Nederland, is er een ruim aanbod op de markt.

wijn-combineren
wijn-combineren

Dat is dan weer erg divers, waardoor het voor wijndrinkers lastig kan zijn om hun eigen smaak vast te stellen.

Gelukkig ben je hier op de juiste plek, want belangrijke criteria voor het selecteren van een goede wijn worden nu op een rij gezet. Mocht je echt interesse hebben in wijn, dan kun je overwegen een wijncursus te volgen. Hier kun je meer te weten komen over zaken als hoe lang een wijn kan worden bewaren. Lees daarnaast hoe je de beste wijn besteld op het internet en jouw collectie begint.

Belangrijke criteria voor jouw lievelingswijn

Natuurlijk wil je dat jouw lievelingswijn past bij jouw persoonlijke smaak en behoeften, maar er is nog meer om op te letten. Dit zijn daarom een aantal belangrijke zaken die je helpen bij de selectie:

  • Land van herkomst. Op de eerste plaats kan het zijn dat jij de voorkeur hebt voor wijn uit een bepaald land of een regio. Populaire wijnlanden zijn onder andere Spanje, Frankrijk, Portugal en Zuid-Afrika, maar vergeet niet dat er ook uit ons eigen land wijn afkomstig is. Hierbij is het dus vooral een kwestie van proberen en het spreekt voor zich dat je meer betaalt voor een wijn die verder weg geproduceerd is.
  • Wat wordt er gegeten? Je wilt een fles wijn die past bij het gerecht dat je serveert en daarbij maakt het echt uit of het nu om vis, vlees of vegetarisch gaat. Natuurlijk kun je aan jouw gasten vragen wat de wijn van jouw voorkeur is, maar door contact op te nemen met een gespecialiseerde winkel kun je een passende fles kopen.
  • Tenslotte wil je nadenken over de gelegenheid. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de tijd van de dag dat je gaat serveren. Een dessertwijn is vaak een hele andere fles dan die voor het aperitief. Als je verschillende gerechten gaat opdienen, wil je natuurlijk bij elk gerecht een passend glas serveren.

 

Hier koop je het best een fles wijn

Als je een idee hebt van jouw smaak, is het tijd om op zoek te gaan naar de beste winkel. Online winkelen kent daarbij veel voordelen.

Allereerst profiteer je doorgaans van lagere prijzen, omdat webshops nu eenmaal minder overheadkosten hebben.

Daarbij vergelijk je meerdere wijnen. Een goede online winkel zorgt ervoor dat je via de klantenservice een uitgebreid persoonlijk advies kunt vragen.

Volg een wijncursus

Merk je dat je in het algemeen graag meer wilt leren over wijn? Overweeg dan een wijncursus te volgen.

Deze bijeenkomsten worden zowel offline als online georganiseerd. Je leert niet alleen verschillende soorten wijn kennen, maar je komt er ook achter hoe je moet proeven en ontvangt informatie over de achtergrond van wijn.

Dit is natuurlijk ook een leuke activiteit om met jouw partner of vriendinnen te beleven. Door even goed onderzoek te doen op het internet zie je dat de mogelijkheden eindeloos zijn en dat er cursussen door heel Nederland beschikbaar zijn, met weer allemaal verschillende specialisaties.

Op dit gebied lijken de mogelijkheden dus letterlijk eindeloos.

 

Wijn is al met al dus een veelzijdige drank, waarbij de ene fles altijd anders is dan de andere. Door goed na te denken over je eigen smaak, het gezelschap, het geplande diner en de verschillende gangen wordt het eenvoudig om de juiste wijn voor jouw gelegenheid te kiezen.

Daarbij speelt jouw persoonlijke smaak natuurlijk de grootste rol. Jouw wijn koop je het liefst bij een gespecialiseerde winkel, zodat je vooraf al je vragen kunt laten beantwoorden.

Als je echt interesse hebt in wijn, dan kun je overwegen een wijncursus te volgen, wat zowel leuk als interessant is.