Diamond painting: wat als je schilderij klaar is? Ophangen, afwerken en meer!

(Last Updated On: February 7, 2022)

Dus, jij bent ook helemaal gevangen door de diamond painting microbe? Je zit iedere avond (of toch bijna) aan tafel, minutieus steentjes te plakken en heerlijk te ontspannen. Misschien wel met een lekkere bak koffie erbij, een fijne serie op Netflix (oke, oke… zo doe ik dat!) en gewoon lekker plakken. Hoofd op leeg en ontspannen maar!

Maar dan, dan is op den duur je prachtige diamond painting helemaal klaar. Wat moet je dan eigenlijk doen? Gewoon zo laten liggen? Dat zou ontzettend zonde zijn van alle tijd die je erin hebt gestopt, toch? Ik geef jou graag mijn allerbeste tips om je diamond painting mooi af te werken en leuk op te hangen in je huis: zo krijgt ‘ie de ereplek die hij verdient!

diamond-painting-ophangen
diamond-painting-ophangen

Photo by Christopher Burns on Unsplash

Je diamond painting afwerken

Eerst en vooral ga je ervoor zorgen dat je diamond painting helemaal netjes afgewerkt is. Dus: check even of je echt alle steentjes opgeplakt hebt, en ga even met een speciale roller (een van de handigste diamond painting accessoires) over je werk. Dan ben je 100% zeker dat alle steentjes mooi egaal in de lijm vast zitten en op een gelijke hoogte. Dat maakt je werk straks veel gemakkelijker.

De randen bijknippen

Alle diamond paintings hebben een extra brede rand: daar staan wat kleurcodes op en is gewoon heel erg gemakkelijk als je bezig bent. Anders zou je schilderij sneller opkrullen en dat is natuurlijk niet handig.

Knip de randen even mooi bij en zorg ervoor dat je geen rafels maakt. Knip voorzichtig en zorg ervoor dat alle steentjes blijven zitten.

Meet je lijst goed op als je met een posterlijst of fotokader gaat werken en kijk of dit goed overeenkomt.

Ophangen in een fotolijst of posterlijst

Dit wordt eigenlijk het meeste gedaan: je gaat je diamond painting in een fotolijst of een posterlijst steken en op die manier ophangen aan de muur. Staat natuurlijk prachtig, maar er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden:

  • een acrylplaat (plastic) zorgt ervoor dat je diamond painting minder schittert
  • een glasplaat laat alle sparkles mooi zien

Als je je diamond painting in de lijst hebt gestopt, maak dan de achterkant van je lijst nog niet direct helemaal dicht (jeetje, dit is veel werk bij de lijsten die ik in huis heb), maar zet het even vast met 2 à 3 klemmetjes. Nu check je even de voorkant en kijk je of het schilderij mooi zit: zie je geen witte randen meer en zit je diamond painting mooi centraal in de lijst? Prima! Nu kan je alle klemmen weer vastmaken en kan je het schilderij gaan ophangen.

Ophangen met postertape

Je kan je diamond painting ook gewoon aan de muur hangen met postertape (je weet wel, dat lijkt een beetje op kneedgum). Supergemakkelijk en sneller gedaan dan het in een lijst te steken, maar hou hier wel rekening mee:

  • je moet op voorhand je poster mooi vlak maken
  • let goed op voor opkrullende hoeken
  • koop geen goedkope postertape, die blijft niet goed plakken
  • normaal kan je deze postertape gemakkelijk van de muur halen, maar ga niet elke paar weken je diamond painting verhangen, dan komt het niet goed

Ophangen met een posterhanger

Als je de diamond painting-randjes niet afknipt aan de bovenkant en de onderkant, kan je ook een posterhanger gebruiken om je kunstwerk op te hangen.

Ophangen op MDF

Dit heb ik ook al gedaan: een diamond painting geplakt op een stuk MDF. Ook hier moet je goed opletten dat je diamond painting mooi plat is en vooral ook dat er geen hoeken gaan opkrullen. Leg dus ook zeker wat zwaars (bestaan telefoonboeken tegenwoordig nog?) op je drogende diamond painting.

Vijfluik diamond painting ophangen

Heb jij nét een vijfluik helemaal afgemaakt (proficiat, wat een werk!) en wil je deze graag ophangen? Tegenwoordig kan je daar ook mooie kaders voor kopen.

FAQ: Diamond painting afwerken

Help, mijn diamond painting steentjes plakken niet meer vast!

Ohjee, je probeert uit alle macht om je mooie schilderij helemaal af te maken, maar de lijmlaag plakt niet meer? Da’s erg irritant natuurlijk! Ik raad je aan (of: zo doe ik het althans) om dit steentje vast te lijmen met een beetje kinderlijm of secondelijm.

Heb je grotere stukken lijmlaag die niet goed meer plakken? Daar gebruik ik zo’n Pritt lijmroller voor (geen stick dus, maar een echte roller).