Overstappen van internetprovider: hier moet je aan denken

(Last Updated On: November 17, 2023)

Er kunnen verschillende redenen zijn om over te stappen naar een andere internetprovider. Wellicht is internet afsluiten elders goedkoper of sneller. Misschien heb je wel helemaal geen keus omdat je gaat verhuizen en nu wel de zoektocht naar een nieuwe provider moet starten. Welke reden je ook hebt om over te stappen, je wilt natuurlijk wel dat dit vlekkeloos verloopt. Maar waar moet je dan aan denken? We zetten hieronder de belangrijkste punten op een rij. 

overstappen internetprovider
overstappen internetprovider

Photo by Domenico Loia on Unsplash

Maak gebruik van een overstapservice 

 

Het goede nieuws is dat het daadwerkelijke overstappen meestal niet al te veel werk hoeft te zijn. Wie de tarieven zorgvuldig met elkaar vergeleken heeft, kan direct aangeven de overstap te willen maken.

In dat geval geldt meestal een zogenaamde overstapservice. Hierbij zal de nieuwe aanbieder het oude contract opzeggen. Dan heb je hier zelf geen omkijken naar. 

 

Let op: dit betekent niet dat werkelijk alles voor je geregeld wordt. Waarschijnlijk moet er thuis wel wat aangepast worden. Je kunt bijvoorbeeld niet je oude router gebruiken om verbinding te maken.

Meestal krijg je binnen enkele dagen of op een afgesproken datum een nieuwe router opgestuurd. Het aansluiten van deze router is meestal niet al te moeilijk en met de gebruiksaanwijzing goed te doen.

Lukt het echt niet? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om een monteur in te schakelen. Over de telefoon willen ze je gelukkig vaak ook wel kunnen helpen. 

Denk aan je e-mailadres 

 

Maak je momenteel gebruik van een e-mailadres van jouw huidige provider? Houd er dan ook rekening mee dat dit mailadres verdwijnt zodra je de overstap maakt. Meestal gebeurt dat niet direct.

Meestal wordt hier een periode aan gesteld, zodat je de tijd krijgt om je contacten op de hoogte te stellen en eventueel belangrijke mails op te slaan.

Bij sommige providers is het ook mogelijk om tegen betaling je mailadres te behouden, maar meestal is het slimmer om over te stappen naar een onafhankelijke webmail. Dan heb je dit probleem in de toekomst niet meer. 

Vergelijken loont 


Heb je de overstap nog niet gemaakt? Maar zit je dit wel sterk te overwegen? Dan is het wel belangrijk dat je er zeker van bent dat je de juiste beslissing maakt.

Vergelijken loont echt. Er zijn online verschillende tools te vinden waarmee je eenvoudig kunt berekenen welke provider het goedkoopst is. 

 

Ben je door de jaren heen steeds meer gaan betalen bij je huidige provider, maar stap je liever niet over? Dan kan het ook goed zijn om het gesprek eens aan te gaan. Leg uit welke tarieven je elders hebt gevonden en of zij je tegemoet kunnen komen. 

 

Het wordt aanbevolen om in elk geval minstens één keer per jaar de tarieven te controleren. Bekijk wat je momenteel moet betalen en of de bundel nog wel bij je past en onderzoek ook of het elders goedkoper kan. Soms kun je door over te stappen tientallen euro’s per maand besparen. Het is dan ook zeker de moeite waard om dit regelmatig te controleren.