Dit wil je weten voordat je jouw diamanten gaat verkopen

(Last Updated On: May 8, 2022)

Ben je in het bezit van één of meerdere sieraden met diamanten? Dan kunnen deze jou een leuk geldbedrag opleveren. Diamant is namelijk een kostbare edelsteen. Daarom besluit je mogelijk om afstand te doen van deze sieraden.

Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben namelijk geen idee hoe zij te werk gaan bij diamanten verkopen.

Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk de belangrijkste aandachtspunten bij het verkopen van diamanten op een rijtje.

diamanten-verkopen
diamanten-verkopen

Photo by Tahlia Doyle on Unsplash

1. Niet iedere diamant is evenveel waard


Wie denkt dat alle diamanten evenveel waard zijn, heeft het mis. De ene edelsteen kan zelfs aanzienlijk meer waard zijn dan de andere.

Daarom is het zaak de waarde van jouw diamant te bepalen voordat je hem te koop aanbiedt.

Om te bepalen hoeveel een diamant waard is, wordt op een aantal zaken gelet. Zo zijn de kleur, slijpwijze, karaat en zuiverheid belangrijke maatstaven om de waarde van een diamant te achterhalen.

Deze aandachtspunten staan ook wel bekend als de 4 C’s: color, cut, carat en clarity.

Verkoop jouw diamant nooit voordat je weet hoeveel hij precies waard is.

hoe-je-diamanten-verkopen
hoe-je-diamanten-verkopen

Photo by Invalid Account on Unsplash


2. Laat diamanten taxeren door een professional


Sommige mensen proberen zelf de waarde van een diamant te bepalen. Als je dit nog nooit eerder gedaan hebt, raden wij dit ten zeerste af.

Waarom? Omdat de kans groot is dat je de fout in gaat. Zonde, want hierdoor vang je mogelijk een lager bedrag voor jouw diamanten sieraad.

Ga daarom altijd langs bij een professional als je wilt weten hoeveel jouw diamant waard is. Hij onderwerpt de edelsteen ter plekke aan een uitvoerige keuring.

Op basis van deze taxatie kan hij een nauwkeurige inschatting maken van de waarde van jouw diamant.


3. Niet iedereen biedt een eerlijke prijs voor diamanten

 

Diamant is een kostbaar goed. Vandaar dat de meeste mensen graag zo’n edelsteen in hun bezit willen hebben.

Dit blijkt wel als je een sieraad met diamant te koop aanbiedt op het internet. Je krijgt binnen de kortste keren talloze berichten van geïnteresseerde kopers.

Toch is diamanten sieraden verkopen op internet niet verstandig. Waarom niet? Omdat je er hier vaak geen eerlijke prijs voor krijgt.

Geïnteresseerde kopers proberen er namelijk een slaatje uit te slaan, waardoor zij jouw diamanten sieraden voor zo min mogelijk geld op de kop willen tikken.

Als je afstand wilt doen van sieraden met diamant kun jij je het beste tot een expert richten.

Hier ben je namelijk verzekerd van een eerlijke prijs voor jouw diamanten. Neem je jouw edelsteen mee naar zo’n professional?

Dan voert hij direct een taxatie uit. Als de diamant hem kan bekoren, doet hij direct een bod. Als dit bod jou aanstaat, kun je het accepteren. Je kunt er vervolgens voor kiezen om je contant uit te laten betalen, maar overmaken op jouw bankrekening is ook mogelijk.

Lees ook: welke diamant cuts zijn er? 

Lees ook: welke diamantzetting