Welke muts staat mij? Deze muts past bij jouw gezichtsvorm

(Last Updated On: March 7, 2022)

Welke muts staat mij? Deze muts past bij jouw gezichtsvorm: Mutsen zijn een must in onze garderobe – zeker in de winter wanneer het weer wat kouder wordt. Net zoals er heel wat verschillende jassen en laarzen zijn, zal je ook volgende winter kunnen kiezen uit een grote verscheidenheid aan mutsen.

Het vinden van de juiste muts voor jouw gezichtsvorm en kleurenpalet kan net zo moeilijk zijn als het uitkiezen van een nieuw jurkje. Je moet namelijk niet enkel een mooie kleur uitkiezen, de muts moet ook nog eens bij jouw gezichtsvorm passen (en nog warm zijn ook, ahja!).

Dezelfde muts ziet er misschien wel geweldig uit voor de ene persoon, maar bij de andere kan hij net een beetje vreemd staan. En dat is oké! Want ook voor jou kunnen wij een mooie, unieke muts vinden! Eerst beginnen we bij het soort muts dat het beste bij jouw gezichtsvorm zal staan, daarna gaan we de kleur bespreken.

Als je dit allemaal niet belangrijk vindt, hoef je deze ‘regels’ natuurlijk ook helemaal niet te volgen. Het is vooral een handige leidraad om sneller te weten wat jou mooi staat en om veel minder miskopen te doen.

muts-gezicht
muts-gezicht

(bron foto: Julio Rivera / Unsplash)

Welke muts past het best bij jou?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn er mutsen verkrijgbaar in heel wat verschillende maten. Het is dan ook vaak belangrijk dat jij een muts past voordat je hem koopt. Zo ben je er zeker van dat je een muts in de juiste maat draagt.

Een tip is om je hoofd te meten of om naar het label van een muts de kijken die je thuis hebt liggen. De meeste maten van mutsen variëren van small tot extra large.

Verder is het ook handig om te weten wat jouw gezichtsvorm is: zo kan je gelijk naar de tips hieronder kijken.

Lees ook: wat is mijn gezichtsvorm? Welke gezichtsvorm heb ik?

Mutsen voor een rond gezicht.

Heb jij een rond gezicht? Dan is het een goed idee om een losse beanie te dragen. In plaats van een muts kan je eventueel kijken naar een Franse baret. Een baret zal jouw gezicht namelijk langer doen lijken en door de baret hoog op de haarlijn te dragen bedek jij je haarlijn niet volledig waardoor jouw gezicht nog langer lijkt. Ook fluffy oorwarmers staan jou heel tof!

fluffy-oorwarmers
fluffy-oorwarmers

(shop hier)

beanie-los
beanie-los

(shop hier)

beanie-pompon
beanie-pompon

(shop hier)

Beste mutsen voor een ovaal gezicht

Wanneer je een ovaal gezicht hebt kan je bijna iedere muts dragen. Ga voor een beanie of een muts met een grote pompon. Blijf echter wel weg van een flappenmuts omdat deze jouw gezicht heel wat langer zal doen lijken.

Indien je toch graag je oren bedekt hebt kan je altijd opteren voor oorwarmers of je beanie wat dieper over je hoofd trekken.

muts-pompon
muts-pompon

(shop hier)

beanie-pompon
beanie-pompon

(shop hier)

hoofdband-muts
hoofdband-muts

(shop hier)

fluffy-oorwarmers
fluffy-oorwarmers

(shop hier)

Mutsen voor rechthoekige gezichten

Indien je een rechthoekig gezicht hebt is het een goed idee om een muts te dragen die strak om je gezicht heen zit. Op die manier gaat jouw gezicht wat smaller lijken. Daarnaast is het ook een goed idee om een muts te kiezen die asymmetrisch is of om de muts wat schuin op het hoofd te zetten Op die manier wordt da aandacht afgeleid van de wat hardere vormen in je gezicht.

baret
baret

(shop hier)

beanie-los
beanie-los

(shop hier)

Mutsen voor een vierkant gezicht

Ben jij op zoek naar de perfecte muts voor een vierkant gezicht? Zoek dan een muts met zachte, golvende lijnen. Denk bijvoorbeeld aan een grote gebreide muts of een beanie met grote steken. Op die manier gaat jouw gezicht er zachter uitzien en er wat langer uitzien.

brede-hoofdband
brede-hoofdband

(shop hier)

opvallende-muts
opvallende-muts

(shop hier)

hoofdband-muts
hoofdband-muts

(shop hier)

beanie-pompon
beanie-pompon

(shop hier)

Mutsen voor een driehoekige gezichtsvorm / peervorm

Heb jij een driehoekig gezicht? Dan is je kaak het breedste gedeelte van je gezicht.  Denk bijvoorbeeld aan een beanie of een losse muts met een pompon, een muts met een opvallende kleur,…

Daarnaast is het ook een goed idee om lange oorbellen te dragen om je gezicht langer te laten lijken. Kies voor mutsen die veel volume aan je hoofd geven of mutsen met een leuke, opvallende kleur.

opvallende-muts
opvallende-muts

(shop hier)

muts-pompon
muts-pompon

(shop hier)

Mutsen voor een hartvormig gezicht

Indien je een hartvormig gezicht hebt dan kies je best voor een muts met wat volume: dat maakt de ietwat hardere lijnen in je gezicht een beetje zachter. Deze muts zal namelijk de aandacht wegnemen van je smalle kin en de focus leggen op je mooie jukbeenderen en je ogen. Probeer zeker niet voor een baret te gaan gezien deze de gelaatstrekken net zal laten opvallen.

beanie-los
beanie-los

(shop hier)

Mutsen voor een diamantvormig gezicht

Een diamantvormig gezicht kan erg mooi zijn omdat je erg mooie en hoge jukbeenderen hebt. Wanneer je een muts draagt wil je deze dan ook net kunnen accentueren terwijl jij je gezicht ook ronder en langer laat lijken. Wanneer je op zoek bent naar een goede muts voor mensen met een diamantvormig gezicht zit je altijd goed met muts die je voorhoofd bedekt en vanachter misschien net wat losser zit. Jij kan zelfs een muts met flappen dragen!

 • muts met flappen
 • losse mutsen
 • mutsen met versieringen en pompons
opvallende-muts
opvallende-muts

(shop hier)

beanie-pompon
beanie-pompon

(shop hier)

muts-pompon
muts-pompon

(shop hier)

Muts voor een langwerpig gezicht / rechthoekig gezicht

Bij een langwerpig gezicht ga je proberen om het langwerpige meer in balans te krijgen en dat doe je het beste door mutsen die je voorhoofd deels bedekken en niet te langwerpig zijn. Een beanie kan wel, maar dan moet ‘ie breder zijn en niet te lang. Ga vooral niet te lengte in met een muts met pompon. Een hoofdband staat jou heel erg goed!

 • hoofdband
 • geen lange mutsen
 • geen muts met pompon etc,…
 • een baret staat jou erg leuk
brede-hoofdband
brede-hoofdband

(shop hier)

hoofdband-muts
hoofdband-muts

(shop hier)

baret
baret

(shop hier)

Welke kleur muts past het best bij jouw kleurtype?

Wanneer je een nieuwe muts uitkiest moet je echter niet enkel denken aan de vorm van je gezicht en de vorm van de muts, het kan ook erg belangrijk zijn om de kleur van de muts af te stemmen op jouw persoonlijke kleurtype.

 • Warm herfsttype

Indien je een warm herfsttype bent ga je best voor eenvoudige warme kleuren zoals bordeaux of donkergroen.

 • Warm Lentetype

Warme lentetypes kiezen best een muts in lichte, heldere kleuren terwijl ze liefst wegblijven van mutsen in koude en doffe kleuren. Ga zeker voor een muts in het oranje of rood.

 • Zacht herfsttype

Ben jij een zacht herfsttype? Kies je dan een muts uit in zachte, warme, matte kleuren zoals roze of lichtblauw.

 • Zacht zomertype

Een zacht zomertype kiest best mutsen in zachte, koude en donkermatte kleuren. Je kijkt dan ook best naar mutsen in het donkergroen of vaal donkerblauw.

 • Licht lentetype

Een licht lentetype kan voor een muts opteren in zachte, warme kleuren en pastelkleuren.

 • Licht zomertype

Wanneer je een licht zomertype bent ga je best voor mutsen in lichte, koude kleuren.

 • Diep herfsttype

De diepe herfsttypes gaan best voor een muts in diepe warme, donkere kleuren zoals donkerrood en donkerbruin.

 • Diep wintertype

Net zoals de diepe herfsttypes kijken de diepe wintertypes best naar diepe kleuren. Ga in dit geval voor donkere, diepe en harde kleuren zoals donkerpaars.

 • Koud zomertype

Indien jij een koud zomertype bent ga je best voor kleuren koude, lichte en matte kleuren.

 • Koud wintertype

Koude wintertypes opteren het best voor heldere, harde, koude kleuren.

 • Helder Lentetype

Als helder lentetype sta jij best met felle, warme, heldere kleuren zoals geel en helder rood.

 • Helder wintertype

Gezien je een helder wintertype bent kies je best voor een muts in het blauw of groen gezien je best met koude, heldere, ijzige kleuren staat.

Wil je nog meer weten over de kleuren die mooi bij jou staan? Dan is een persoonlijke online kleurenanalyse zeker iets voor jou!